ali nesin

Ali Nesin ve Matematiğin Nobeli

Son haftada haberlerde  “Matematiğin Nobel Ödülünü bir Türk Aldı!” gibi manşetleri sık sık duymuş olduğunuzu düşündüğüm bir isim var, Ali Nesin. Bilmeyen birçoğumuza ise bu isim ünlü yazar Aziz Nesin ismini hatırlatıyor ve evet biraz yakın, hatta çok yakın, oğludur kendisi.

Bu ödül, yani matematiğin nobelinin asıl adı “Leelevati Ödülü”dür ve 2010 yılında “International Congress of Mathematicians”da ilk defa Simon Singh’e verilmiştir. Ödülün verilme sebebi ise matematik hakkında bir devrim yapmaktan ziyade matematik eğitiminin ulaşılabilirliğini arttırmak ve herkes için matematik eğitimi vermektir. 2018’de ise bu ödüle, Matematik köyünün kurulması için yorulmaksızın verdiği çaba ile Ali Nesin layık görülmüştür.

Ali Nesin, Aziz Nesin oğlu, İstanbul 1956 doğumlu ünlü bir matematik profesörüdür. Lise sonrası eğitiminin çoğunu yurt dışında almıştır. Bunlardan biri olan Paris VII üniversitesinde maitrise (master) derecesine ulaşmıştır. Yale Üniversitesi’nde Mantık ve Cebir konuları üzerine doktora yaptıktan sonra ise Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmuştur. Notre Dame Üniversitesi’nde yardımcı doçentlik, Kaliforniya İrvine Üniversitesi’nde ise doçent ve sonrasında profesör olarak iş hayatına devam etmiştir.

Babasının ölümünden iki yıl önce yurda dönüş yaparak Bilkent Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi kadrosunda eğitim vermeye devam etmiştir. 1995’te ise Aziz Nesin’in vefatı ile Nesin Vakfı’nın yönetimini devralmış, hemen sonraki sene ise Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü başkanı olmuştur. 2006 yılında Nesin Yayınevi genel müdürü olmuştur ve halen yönetime devam etmektedir.

Ali Nesin ayrıca matematik hakkında birçok kitap yazmıştır. Bunlardan birkaçı: Matematik ve Doğa, Matematik ve Gerçek, Matematik ve Korku

Kitaplarından ayrı olarak üç aylık Matematik dergisi olan “Matematik Dünyası” genel yazı işleri müdürüdür ve ayrıca Matematik Köyleri’nin kurucusudur.

Asıl konumuz olan Matematik köyleri 2007 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir matematik eğitim yuvasıdır. İzmir, Selçuk’ta Kayser Dağları’nın yamacında 37,5 dönüm arazi üzerinde bulunmaktadır. Kuruluş şekli imece usulü olup Ali Nesin’in öğrencileriyle toplanarak verdiği derslerde yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, öğrenci aileleri ve kendisinin desteği ile sağlanmaktadır. Üniversite öğrencileri için kurulmuş olmasına rağmen her eğitim derecesinden öğrenci alan bu köy 3 aya kadar çıkan eğitim programları vermektedir. Matematik köyünde koğuşlar, çalışanlar ve eğitmenler için evler, bir kütüphane bunların yanında ise 4 kapalı 3 açık derslik ve büyük bir konferans salonuna vardır. Çadırla konaklamak için bir alan da bulunmaktadır. İnternetin bulunduğu ancak televizyon, radyo gibi çoğu teknolojik aracın bulunmadığı bu köyde, amaç oraya gelenlerin vaktini boşa harcamamak ve birçok yönden matematik eğitimine odaklanılmasını sağlamaktır.

Sonuç olarak, kendini kanıtlamış bu faaliyetin ileride daha çok tanınması ve imkan sahiplerinin benzerlerini kurmasıyla toplum tarafından çok beğeni toplayacağını ve eğitim alanında bir ileri adım atacağımızı düşünüyorum.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Portre Kategorisinde Son Yazılar

Mestre Bimba Kimdir?

Hayatının bir döneminde Capoeira ile uğraşmış olan herkesin adına aşina olduğu Mestre Bimba’yı gelin yakından tanıyalım.