blog tavsiye

Blog Yazarları İçin 13 Altın Tavsiye

2

Blog yazarları için uyulması gereken pek çok püf nokta var. Aslında bu püf noktaları zaman geçtikçe, blog yazdıkça keşfediyorsunuz. Sizin sitenize göre püf noktalar özelleşiyor ve işe yarar hale gelmeye başlıyor. Burada okuyacağınız karalamadaki temel amacım, yeni blog yazmaya başlayanlar için birkaç püf nokta ortaya koymaktır. Çünkü bloglarınızı bir bina gibi dikey olarak inşa ediyorsunuz. En baştan bazı noktalara dikkat ederseniz, blogunuz için harika bir şey yapmış olursunuz. Gerisi ise sizin emeğinize ve zamana kalıyor.

Peki bunu neden yapıyoruz? Çünkü emeğinizin karşılığını alabilmeniz için sadece muhteşem bir yazı yazmanız yetmiyor. Mesela kişisel blog sitenizde bir makale yazdıysanız bunu Google gibi arama motorları ile yahut Twitter gibi sosyal medya aracılığı ile insanlara duyurmalısınız. İşte bu yüzden bu püf noktalar (haydi niye kasıyoruz canım basbaya taktikler desek daha doğru olacak) çok önemlidir. (ya da altın tavsiye diyelim tam olsun) Haydi başlayalım:

Varan 1 – Yazınıza hurrra!!! diye başlamayın, Önce bir taslak oluşturun:

Yazıya başlamadan önce; yazı konunuzu, anahtar kelimenizi ve esas fikri ortaya koyun. Bu şekilde yazınız daha derli toplu ve sistematik olacak. Mekanik bir şekilde inşa edilmiş yazıları Google seviyor biz n’apalım?

Varan 2 – Okuyucularınızın sorularını cevaplayın:

Bazen de yazılarınızı okurlarınızın merak ettiği sorulara yöneltin yahu. Tabi başlığınız da bu konuyla alakalı bir soru cümlesi olsun. Hatta bunu denedikten sonra işe yarayıp yaramadığını buradan yorumlara yazınız ey okur bekliyorum.

Varan 3 – Kısa yazılar yazmayın (Biz bu hataya düştük de yoğurdu üfleyerek yiyoruz):

Arama motorları kısa yazıları sevmiyor. Çünkü okurların sayfada geçirdikleri süre azalıyor. Çok çok çok hızlı okuyan bir kitleye hitap ettiğine eminim(herkes böyle bir kitleye hitap ediyor evet), o yüzden en az 500 kelime yazmak güzel bir tavsiye olacaktır. Ama benim tavsiyem her zaman 1000 kelimeyi geçmektir. Tamam biliyorum şöyle diyorsun: “amaç yazı mı yazmak yoksa google’a mı şirin görünmek yahu?” Fakat ne yapalım Google’ın da huyuna gitmemiz gerekebiliyor.

Varan 4 – Yazını görsellerle, başlıklarla, maddelerle, mumlarla süsle:

Tamam pasta tarifi gibi oldu o yüzden bu başlığı açıklamadan atlıyoruz.

Varan 5 – “Nasıl yapılır?” ve “X maddede bilmem ne” gibi yazılar yazmayı deneyebilirsin:

Bu tür yazılar okurlar tarafından çok seviliyor. Özellikle dikkatimi çeken nokta, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya siteleri üzerinden oldukça fazla paylaşılıyor.

Varan 6 – Bildiğinizi yazın, yahut araştırmadan yazmayın:

Zira okurlar bilmediğinizi fark ederlerse sitenize bir daha gelmeyebilirler. Hatta ek olarak hoş yorumlar almayabilirsiniz. Hem bilmeden yazmak da ne demek? Böyle bir şey yok. ama olabilir de. (ekşi sözlük virali değil, gerçekten bilmeden yazan kişi çok)

Varan 7 – Akademik dil işe yarayabilir ama bazen de okuyucuyla konuşuyormuş gibi yazın:

Harvard’a CV mi yazıyorsun kardeşim? Yoksa doktora tezi görünümlü yazını mı okusun internet alemi? Daha çok karşılıklı konuşmayı seviyor okuyucular. Evet mesela seninle şuanda yapmaya çalıştığım gibi olabilir. Taktikler, taktikler… (tabi akademik okuyucular da var orası ayrı)

Varan 8 – Öncelikle okurlarının kimler olacağını belirle:

Yahut daha resmi olarak “hedef kitlen kim?” demeye çalışıyorum. Sağlık sorunları çeken insanlara mı yazıyorsun yoksa ev ödevi yapan öğrencilere mi? Yoksa bizim gibi herkese mi hitap ediyorsun??! (hiç tavsiye etmeyiz, biz birazcık farklılık olsun istedik, siz yapmayın, yapmayın sakın ha, taklitlerimizden sakının…)

Varan 9 – SEO araçlarıyla blogunuzu kontrol edin:

Alexa veya Ahrefs gibi araçlarla sitenizi kontrol edin. Yegane tecrübemdir, aklınızdan çıkmasın, öyle herkes açıklamaz bunu ama, genelde ne kadar ücretliyse o kadar işe yarar oluyor bu araçlar. Evet tecrübem bu?

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Bilgisayar Oyunlarında Yaş Sınırı ve Oyun Konusu

Varan 10 – Amacınızı belirleyin:

Amacınızı iyi belirleyin ve ona göre sitenizi inşa edin. Amacınız yazılar yazıp insanlara mı erişmek yoksa banka hesabınızda 1000$ mı görmek? Eğer ikincisi ise yanlış yazıyı okuyorsunuz demektir. Yazıyı okuymayı bırakıp etrafta görünen herhangi bir reklama tıklayabilirsiniz. (tamam ufak bir şaka yaptık. gelen kazanç 0,03 tl oluyor yani tıklamasanız da olur…)

Varan 11 – Hostinginizi düzgün seçin:

Hosting gerçekten önemli. Satın almadan önce arama motorlarından araştırın ve yorumlara bakın. (Şu şu hostingi satın alın diye reklam yapmamı beklemiyordunuz herhalde?)

Varan 12 – Tasarım, mobil uyum ve hız da önemli:

Bunlar da okur deneyimini etkiliyorlar. Tabi Google’da bunlara dikkat ediyor olabilir benden söylemesi.

Varan 13 – Fakat asıl amaç Google olmasın:

Evet, bunca “taktik” verdikten sonra sanki romantizm yapıyormuşum gibi hissediyor olabilirsin. Fakat bu konuda oldukça ciddiyim çünkü önemli olan yazının kalitesidir. İstediğin kadar taktik uygula, seo yap, yazın iyi değilse bir işe yaramıyor. O yüzden öncelikli amaç güzel bir içerik üretebilmek olsun, ikincil amaç ise okurlarına erişebilmek…

2 Comments

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Teknoloji, İnternet & Oyun Kategorisinde Son Yazılar

Steam 2024 Yaz İndirimleri

Bilenler bilir meşhur Steam indirimlerini. Yine bir yaz indirimi döneminde beraberiz ve sizlere benim gözüme çarpan