Hidroterapi

Hidroterapi

Hidroterapi Nedir?

Hidroterapi adından da anlaşılacağı üzere basitçe su kullanılarak uygulanan tedavi yöntemidir. Tam olaraksa sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların tedavisi için suyun farklı formlarının ( sıvı, buz, buhar) çeşitli sıcaklık, basınç, sürelerde çeşitli vücut bölgelerine dahili(içten) ve harici(dıştan) uygulanmasıdır. Uygarlığın başlangıcından bu yana kullanılan hidroterapi natüropatinin* önemli bir öğesidir.

Hidroterapide buhar banyoları, saunalar, sıcak ve soğuk kompresler gibi uygulamalar kullanılır.

Hidroterapinin Tarihçesi

Suyun varlığı olmadan insan uygarlığı düşünülemezken, hidroterapi de en az insanlık kadar eskidir. Suyun tedavi edici gücü eski Mısır ve Çin gibi uygarlıklarda keşfedilmiş ve kullanılmıştır. Günümüze yaklaştıkça yaşlanma karşıtı ve kozmetik etkileri sayesinde önemi daha da artmış ve yaygınlaşmıştır.

Hidroterapi Yöntemleri

Kompres: Sıcak veya soğuk suya batırılmış havlunun vücudun belli bölgelerine yerleştirilmesidir. Soğuk kompresler ödemi azaltır, baş ağrısı ve ateş tedavisinde kullanılabilir. Sıcak kompresler ise  uygulandığı bölgede kan akışını artırır, enfeksiyonların tedavisinde ve ayrıca sertleşmiş boyun kaslarını gevşetmede kullanılabilir.

Yüksek güçte püskürtme: Organ işlevini ve dolaşımını artırmak için 2-3 dakika boyunca vücuda sıcak veya soğuk su püskürtülür.

Sıcak banyolar: Yaklaşık 37.5 oC’ye kadar ısıtılan suya vücudun tamamının veya bir bölümünün daldırılması ile yapılır. Bu yöntem artrit belirtilerinin azalmasına, sertleşmiş kasların gevşemesine fayda sağlayabilir.

Deniz Suyu Tedavileri: Deniz suyu ve deniz yosunu tedavisi içerdiği yüksek oranda mineraller sayesinde özelliklede iyot nedeniyle terapötik kabul edilir. Bunlar sıcak banyo ve vücuda sarma gibi yöntemlerle uygulanır. Bu uygulamalar artrit, uykusuzluk, dermatit, menopozal belirtiler, romatizma ve kilo kaybına karşı etkilidir.

Sitz banyoları: Sitz Almanca’ da koltuk demektir. Avrupa’daki folklorik bir uygulama çeşididir. Farklı sıcaklıklarda iki banyo kullanılır. Bu uygulamada kalça bir banyoya ayaklar ise diğer banyoya daldırılır. Bu tedavi yöntemi menstrüasyon problemleri, hemoroit, idrar tutamama ve bağırsak sorunları gibi durumlarda etkilidir.

Buhar Odası: Buhar odaları yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılır ve içerisi buhar ve nemli hava ile doldurulur. Buhar vücuttaki kirleri tahliye eder. Cildin gözeneklerini açarak rahatlama sağlar.

Saunalar: Buhar odalarına benzerdir ancak onlardan farklı olarak havası nemli değil kurudur. Terlemeyi uyararak detoksifikasyon sağlar ve vücudu rahatlatır.

Girdap banyoları:  Basınçlı köpük banyosuna vücudu daldırma şeklinde yapılır. Bu stresi azaltır, ciltteki yaraların, enfekte olmuş yaraların ve yanıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Doğum sancısının azaltılmasında faydalı olabilir.

Sargı: Vücudun etrafına soğuk, kuru ya da sıcak havlu sarılmasıyla uygulanır. Soğuk sargı ile vücut uyarılır. Kuru sargılarla detoksifikasyon sağlanır. Sıcak sargılarla ise vücut rahatlatılır. Ateşin düşürülmesinde, alkol ve uyuşturucu bağımlılarının detoksifikasyonunda, soğuk algınlığında ve bazı cilt rahatsızlıklarında faydalıdır.

 

Bu yöntemler dış hidroterapidir. İç hidroterapi ise genel manada bağırsak temizliği için kullanılır. İç hidroterapi ayrıca kadın genital sistemi içinde kullanılır. Örneğin antiseptik su ile bu bölgelerin bakımı ve tedavisi sağlanabilir.

 

 

*Naturopati, organizmanın kendi sağlığı açısından her zaman en uygun çözümü kendiliğinden bulacağı ilkesine dayalı bir tedavi yöntemidir.

 

Faydalanılan Kaynaklar:

Mayo Clinic Book of Alternative Medicine. Time, Inc.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim Kategorisinde Son Yazılar