Kalita Dripper

Son Trend Kalita Wave V60 Dripper’dan Daha Mı İyi?

5

Tüm kahveseverleri, kahve kültürü köşesi takipçilerini muhabbetle selamlıyorum.

Malumunuz yazılarıma uzun bir ara vermiştim. Ayrı düşüp ayran içtiğimiz bu süreçte hayatımda önemli gelişmeler oldu. Bakınız sizlere artık İstanbul’dan sesleniyorum.

Yeni şehir, deneyimlenecek yeni kahve dükkanlarını beraberinde getirince boş durmadım. İvedilikle listemi hazırlayıp birer ikişer dükkanları denemeye başladım. Deneyimlediğim üçüncü dalga kahve dükkanları ile ilgili fikirlerimi bilahare paylaşacağım. Bu kısım şimdilik  mühim değil.

Mühim olan uzak kaldığımız süre zarfında evimdeki kahve atölyesine kazandırdığım edevatlar.

Performansını merak ettiğim birkaç demleme ekipmanını edinip hepsiyle hatırı sayılır vakit geçirdim. Artı ve eksi yönlerini tek nefeste sayabilecek kadar tecrübe edindim. Haliyle size aktarmak için klavyenin başına oturdum.

Başlayalım!

Okumakta olduğunuz yazının konusu üçüncü dalga kahve dükkanlarında sık karşılaşır olduğunuz, benim de yakınlarda edindiğim Kalita Wave 185 seramik Dripper.

Japon üretici Kalita; 155 ve 185 isimleri ile iki farklı boy olarak, çelik, cam, seramik, bakırdan üretebildiği Dripper’ını şöyle tanımlıyor: “Kalita’nın Wave Serisi, piyasada mevcut olan en iyi demleme çeşitlerinden biridir. Düz tabanlı kahve yatağı geometrisi, patentli “Wave” filtresi ile üç delikli tasarımı, demlenmeyi ve mükemmel bir kahvenin kolaylıkla elde edilebilir olmasını sağlamak için bir araya getirilmiştir.”

seramik kalita

Firmanın iddialarını okudunuz. Gelelim şahsımın tanımına ve tecrübelerine:

Uzaktan bakınca şekli Hario v60 Dripper’ı anımsatan Japon harikası; düz zemini, tabandaki üç küçük deliği ve özel filtresiyle rakiplerinden ayrılıyor. Fiziksel özellikleri sonucu sunduğu extract ise kendini tamamen başka bir yerde konumlandırıyor.

Kalita Wave, tasarımından mütevellit kahve yatağını görece geniş tutarak daha dengeli bir demleme yapılmasına olanak sağlıyor. Tabandaki üç küçük delik demleme süresini rakiplerine göre bir dakika kadar uzatarak -aynı öğütüm derecesinde- fincanda daha yoğun bir aroma sunuyor.

Standart kağıt filtreler ile uzaktan yakından alakası olmayan özel filtre, dalgalı yapısı sayesinde hem Dripperla temas eden yüzeyi azaltarak extractın sıcaklığını muhafaza ediyor hem de iyi bir akış sağlıyor.

Bunları birleştirdiğinizde Kalita ile yapacağınız demleme -başlıca rakibi- Hario v60’a göre uzun sürüyor ancak elde ettiğiniz özüt daha sıcak daha aromatik ve içimi daha keyifli oluyor.

Dripper’ın ufak tefek demleme hatalarını tolere edebilmesi cabası, tadını çıkarın.

Şu ana kadar her şey güllük gülistanlıktı. Bununla birlikte, her gülün birkaç dikene sahip olduğu yadsınamaz. Kalita Wave de gül misali, eksi yanları yok değil.

Demleme süresini uzatan Dripper’ın over extractiona neden olma ihtimali v60’a göre yüksek. Bu durumu aklınızdan çıkarılmamalı, extraction time’a özel ihtimam göstermelisiniz.

Zira, aksini yaparsanız sonuç hüsran olacaktır.

Bir diğer negatif tarafı kağıt filtrenin rakiplerinden pahalı oluşu. Pahalılık, değişkenlik gösteren bir mefhum ancak filtrenin sarf malzemesi olduğu düşünüldüğünde fiyatının makul olması kullanıcının yararına olacaktır.

Sizi düşündüğümden…

 

Bitirirken, Kalita Wave evde nitelikli kahve demlemek isteyenler için farklı bir alternatif. Sözünü ettiğim olumsuzluklar Dripper’ın sunduklarının yanında devede kulak kalacaktır.

Fiyat performans olarak ziyadesiyle tatminkar olan Dripper’ı yazımı okuduktan sonra alanlar eminim beni hayırla yad edeceklerdir.

Kendimi tehlikeye atacağımı mı düşündünüz ?

 

Ezcümle, bu Japon harikasını alın. Kalita’nın ve kalitenin keyfini çıkarın!

Fena slogan olmadı.

 

Dipnot: Girişte bahsettiğim İstanbul’daki kahve dükkanları notlarımı, edindiğim diğer ekipmanlar ile ilgili tecrübelerimi -tahammül edilebilir uzunlukta- yazıya dökerek peşi sıra sizlerle paylaşacağım, bilginize.

Selametle.

Tıbbiyeden arttırdığım enerjimle kahve üzerine okuyup araştırıyorum. Kendi günümde kendi saatimde de sizlerle paylaşıyorum. Korkmayın sadece bilgi sunmuyorum. Boşluklara sohbet-muhabbet serpiştiriyorum. Katılımlarınızdan ziyadesiyle memnun olurum. Ayrıca merak ederseniz, sosyal medyanın bol fotoğraf paylaşılan malum mecrasında “zmbaykara” hesabında vakit öldürüyorum. Suç ortağı olmak isteyenleri beklerim.

5 Comments

  1. Yazılarınızdan bir süredir mahrum kalmıştık. Tekrar hoş geldiniz 🙂 Yazılarınızı keyifle okumaya devam ediyoruz!

  2. Öncelikle bu bilgi dolu yazı için teşekkür eder ve bu muhtevâlı yazıların devâmını beklerim;
    lâkin cüretimi bağışlayın küçük bir uyarıda bulunmak isterim.Zannediyorum “edevât” sözcüğü Arapça
    kökenli ve edât sözcüğünün çoğul hâli.Bundan dolayı kelimenin “edevatlar” şeklinde kullanımı sanılanın
    aksine doğru değil.
    Kusura bakmayın efendim,uyarıyı iyi niyet telakkî ediniz.Bir okuyucu olarak haddimi aştıysam mâzur
    görün.
    Esen kalınız.

    • Merhaba,
      Dikkatiniz, nazik uyarınız için teşekkür ederim. Türkçe’ye hakimiyetinizi yürekten tebrik ederim. Bununla birlikte, bilmenizi isterim ki söz konusu düzeltmenin benzerini yazı yayımlanır yayımlanmaz -sıkı okuyucum- annemden almıştım. Ne yazık, iş işten geçtiğinden gerekli güncellemeyi yapamamıştım. Çözüm olarak -fazlasıyla aktif olduğum- Twitter mecrasında “Edevatlar” kullanımının yanlış olduğunu, okurların “Edevat” şeklinde gözünde canlandırmasını temenni ettiğimi belirten gönderiyi ivedilikle paylaşmıştım. Yazılar üzerine güncellemeler ve kahve kültürüyle alakalı paylaşımlar için ara sıra oraya da göz atmanızı öneririm.

      Eksikliğim için özür diler, ilginize tekrar teşekkür ederim.

      Selamlar.

      Muhammed Baykara

      • Nezâketiniz,hoşgörünüz ve bilhassa emeğiniz içün ben teşekkür ederim.Kahve ile olan yolculuğunuza tanıklık edecek yeni yeni “edevât” eklemeniz dileğiyle…
        Selâmlar.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Genel Kategorisinde Son Yazılar