Step 2

USMLE Step 2 CK Sınavına Yönelik Tavsiyeler

//
8

Amerika Birleşik Devletleri’nde doktorluk lisansı alabilmek amacıyla geçmeniz gereken USMLE serisinin klinik bilgiyi ölçen sınavı Step 2 Clinical Knowledge (CK) ile ilgili çalışma tecrübelerimi paylaşmak ve benden sonra sınava girecek olan kişilere yol gösterebilmek amacıyla bir yazı kaleme almak istedim. Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan (TUS) farklı olarak sınav sorularının bilinmediği ve herkese farklı soruların sorulduğu bu sınavda sınav gününe ve çalışma sürecine ait tecrübeleri okuyup ona göre bir yol haritası çizmek çok önemli. Ben de bu serüvene başlarken bulabildiğim geçmiş tecrübeleri okuyarak bir çalışma planı çizmeye çalışmıştım. Benim yazacaklarım da dahil olmak üzere birçok kişinin önerisini dinleyerek kendinize uygun bir sentez yapmanızı tavsiye ediyorum. Ancak unutmamanız gereken en önemli şey bu sınavın çok temel ve kanıtlanmış çalışma yolları bulunuyor ve herkesin yaptığından farklı bir şey yapmanıza gerek yok. Gelin çalışma sürecimi size anlatayım.

Step 2’ye Başlarken

USMLE Step 2 CK sınavına (bundan sonra Step 2 olarak anacağım) çalışma serüvenim oldukça düzensiz ve garip bir süreçten ibaretti. Step 1 sınavını bitirmiş olmanın verdiği garip rahatlık, intörnlüğün son zor rotasyonları ve Step 2’nin “kolay” bir sınav olduğuna dair kulaktan dolma bilgiler beni rehavete sürükledi. Bu hissiyat içerisinde yavaş yavaş çalışmaya başladıktan sonra araya pratisyenlik dönemi girdi. Pratisyenliğim süresince düzenli çalışmayı pek beceremedim. Çeşitli sebeplerle pratisyenlikten istifa ettikten sonraki 1-2 aylık süreçte hayatımda birçok değişiklik oldu ve çalışmaya yeterince vakit ayıramadım. Kısacası Step 1’in aksine Step 2 sınavına çalışabilecek düzgün bir boşluk ve motivasyon bulamadım. Bir sene hazırlandığım Step 1’in son 6 ayı oldukça düzenli ve sıkı çalışmıştım. Ancak Step 2 çalışma süreci için uzun bir “dedicated” dönemim olmadı (belki 7-8 gün). Aynı zamanda Step 1’de olduğu gibi Step 2’ye çalışırken de birçok yanlış yol kullandığımı süreç içerisinde fark ettim.

Çalışmaya Boards and Beyond (B&B) serisinin Step 2 videolarıyla başladım. Çalışmaya başladığımda Step 1’in üzerinden 1-2 ay geçtiği için konuları unutmaya başlamıştım. Her ne kadar bilgilerim taze olmasa da B&B Step 2 videolarının pek bir faydasını görmedim. Benim için bir vakit kaybı olmuştu. Bundan sonra akıllanmayıp OnlineMedEd’in derslerine ait internette bulduğum notları okudum. Bunların ikisini bitirmem yaklaşık 2 ayımı aldı. Her iki kaynağın da bana pek bir şey katmadığını ve benim durumumdaki bir kişi için hatalı bir çalışma yöntemi olduğunu düşünüyorum. Eğer Step 1’in üzerinden çok fazla zaman geçmediyse bu kaynakları kullanmanın pek bir anlamı yok. TUS veya Step 1 gibi sınavlarda bağlam (context) çok önemli bir şey. Hele ki bu durum Step 2 gibi bir sınav için her şeyden önemli. Bu yüzden bağlamı çözmeden ders çalışmak insana pek bir şey katmadığı gibi süreci uzatarak başarıyı azaltıyor. Aslında bu, tüm sınavlara hazırlık süreçleri için geçerli bir bilgi. Ancak içimizdeki bir dürtü bağlamı çözmek yerine bizi her bilgiyi gözden geçirip sonra bağlam ile uğraşmaya itiyor. Bu büyük bir hata.

En İyi Öğrenme Metodu: Soru Çözmek

Bağlamı çözmenin en güzel yolu soru çözmekten geçiyor. TUS dershanesi hocaları gibi konuştuğumun farkındayım ancak işin püf noktası gerçekten bu. Hatta soru çözmek dersem tam doğru söylemiş sayılmam, UWorld (UW) Step 2 sorularını çözmek demek çok daha doğru olacaktır. Hem Step 1 hem de Step 2’ye çalışırken yanlış bir şekilde yaptığım gibi Amerika’yı yeniden keşfetmenin hiçbir alemi yok (gerçek anlamına bu kadar yakın bir deyim). Her iki sınava da hazırlanırken herkes tarafından denenmemiş bazı çalışma yöntemleri denediğim için verimsiz çalışma dönemleri yaşadığım oldu. Step 2 sınavında istediğiniz puanı almak için üzerinde uzlaşılmış birkaç temel kaynak var ve bu dünyada binlerce insan tarafından defalarca deneyimlenerek onaylanmış. Bu sebeple herkesin önerip kullandığı temel çalışma yolları dışında başka kaynaklar denememenizi en önemli tavsiyelerimden biri olarak addediyorum. Step 2 için üzerinde uzlaşılmış temel çalışma metodu UW isimli çevrimiçi soru bankasını çözmek. Buna ek olarak büyük bir çoğunluk Anki isimli program üzerinden hazır ve kendinizin oluşturduğu kartları bir rutin halinde çözmenin başarıyı getirdiği konusunda hemfikir. Binlerce kez deneyimlenmiş ve sınavdan başarı elde edenlerin hemfikir olduğu bir kaynak ile çalışmaya başlamamak büyük bir hata olacaktır.

Yine de tüm bunların benim kendi düşüncelerim olduğunu tekrarlamak isterim. Örneğin bir dostum tam tersine UW soru bankasını çözmenin son kertede yapılması gerektiğini ve oradaki en değerli soruları başta çözerek harcamamak gerektiğini düşünüyordu. Benim kendi deneyimim ise bunun tam tersini gösteriyor. En değerli soruları en başta çözerek bağlamı anlamak size çok uzun sürelerle alacağınız yolu 3-4 ayda almanızı sağlıyor.

UW Step 2 Soru Bankası ve Anki Kartları En Önemli Kaynaklar

Çalışma tecrübelerime tekrar dönecek olursak, B&B Step 2 videolarını izledikten sonra OnlineMedEd notlarını okuduğumu söylemiştim. Sonrasında düzenli olarak Tzanki ismindeki hazır Anki destesini yavaş yavaş (günde 20-30 kart) çözmeye başladım. Günlük kart sayınızı bu kadar az tutmamanızı tavsiye ederim. Step 1’e oranla çok daha az kart olması sebebiyle benim gibi rehavete kapılırsanız çok daha uzun ve yorucu bir süreç ile bitirmeniz işten bile değil. Yapılması gerekenleri zamana fazlaca yayarsanız hem daha yorucu oluyor hem de başarı azalıyor. Bu tüm sınavlar için geçerli bir kural olabilir. Ancak USMLE gibi sosyal destekten mahrum olduğunuz bir serüvende moral/motivasyon kaybetmek oldukça yıkıcı olabiliyor.

Çalışmaya başlamamın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra UW Step 2 satın aldım. Step 1 sonrası verdiğim ara ve üstüne 4 aylık pasif çalışma sürecinden sonra birçok bilgiyi unuttuğumu fark etmem kötü bir yol izlediğimi anlamamı sağladı. Bundan sonra UW sorularını çözüp yanlışlardan kartlar hazırladım ve Anki’den hazır deste kartlarını çözerek devam ettim. Bu süreçte First Aid (FA) Step 2 kitabını yavaş yavaş okumaya başladım. Bu kitap oldukça kötü bir düzene sahip olduğu için bana pek bir şey kazandırmadı. Bu da bir başka vakit kaybıydı.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Mucizeler ve Umut (Hepimizin imkansız olarak gördüğü...)

First Aid Kitapları Hakkında

Düzenli bir çalışma tempom olmaması sebebiyle yaklaşık 7 ay kadar UW sorularını çözmeye çalışıp FA Step 2 kitabını bir kere bitirmeye çabaladım. FA Step 2 kitabını bir kere bitirdiğimde sınava 3-4 hafta kalmıştı. Cerrahi dışındaki bölümlerin hepsini başarısız buldum. Cerrahi ve kadın doğum kısmı okunabilir ancak tüm kitap FA Step 1 gibi okunmamalı. Step 1’i tamamen unuttuysanız, sınava girmek için en az 1 yıl planlıyorsanız ve başka bir kaynak kullanmayı düşünmüyorsanız okunabilir.

İşin komik tarafı, FA Step 1 kitabının birçok Step 2 sorusunu kapsamak konusunda çok daha başarılı bir kitap olmasıydı. Sınavıma 3 hafta kala FA Step 1 kitabını baştan sona doğru (Step 2 ile alakasız olan Krebs döngüsü gibi konuları atlayarak) bir kere okumuş olmak bana sınav günü çok şey kattı. Sınav günü karşıma çıkan sorularda bazı hastalıkların histolojik bulguları veya mukopolisakkaridozlarla ilgili teorik bir soruyla karşılaştığımda bunu çok daha iyi anladım.

Divine Intervention Serisini Dinlemek İşe Yarayabilir

Sınavıma 3 ay kalmışken Divine Intervention (DI) isimli podcast serisinin hızlı tekrar bölümlerini dinlemeye başladım. Yaklaşık 11-12 adet rastgele dinledikten sonra faydalı bulmuş olsam da çok da gerekli olmadığını düşündüm. Ancak daha sonra sınavıma 1 ay kalmışken araştırdığımda DI serilerinin içerisinde çok önemli bazı bölümler olduğunu ve birçok kişinin bunları dinlediğini öğrendim. İnsanların önemli olduğunu söyledikleri bölümleri sınavdan önce dinlemek bana fayda sağladı. Herkesin hemfikir olduğu bölümleri dinlemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Ancak birçok kişinin bahsettiğinin aksine çok büyük bir aydınlanma beklememelisiniz.

Reddit üzerinden DI’nın hangi bölümlerinin önemli kabul edildiğini birçok insanın fikirlerine bakarak harmanladım. Her gün yaklaşık 1 saat olmak üzere dinledim. Bu podcastleri sunan kişinin sınava yönelik bilgisi gerçekten çok iyi ancak yoğun bilgileri çok hızlı konuşarak anlatıyor. Bu hem bilgiyi hazmetmeyi hem de konuşmayı takip etmeyi zorlaştırıyor. Bundan dolayı odaklanarak dinlemek çok önemli. Ben çoğu kez dikkatimi vermekte zorlandığım için öğrenmekte güçlük çektim. Eğer benim gibi dikkatinizi vermekte zorluk çekiyorsanız önemli bölümlerin yazıya dökülmüş notlarını okumanız oldukça işe yarayabilir

Birçok kişi tarafından önemli kabul edilen DI bölümleri

  • 36. bölüm: Oftalmoloji (48 dk.)
  • 37, 97, 184. bölümler: Risk faktörleri (98 dk.)
  • 123, 132. bölümler: Etik ve sosyal bilimler (94 dk.)
  • 137. bölüm: “Next best step in management” (60 dk.)
  • 143, 197. bölümler: Biyoistatistik ve ‘bias’lar (134 dk.)
  • 194. bölüm: Endokrin ile ilgili (45 dk.)
  • 204, 231. bölümler: Askeriye serisi (75 dk.)
  • 207. bölüm: Geriatri (33 dk.)
  • 228, 230, 234, 268, 275, 276, 277. bölümler: Kalite, güvenlik ve profesyonellik gibi Kasım 2020 sonrası değişiklikleri içeren seri (232 dk.)
  • 250. bölüm: Aşılar (27 dk.)
  • 325. bölüm: Tarama programları (42 dk.)

Bu listedeki tüm bölümleri dinledim. Bunlara ek olarak birçok kişi 29-32. bölümlerdeki (yaklaşık 9 saat) dahiliye genel tekrarını da öneriyor. Çok uzun olması ve sınavıma az kalmış olması sebebiyle bu bölümleri dinleyemedim. Eğer dinlemeye vaktiniz varsa denemeye değebilir.

Dinlediğim bölümler içerisinde 143, 194, 197. bölümleri beğenmedim. Biyoistatistik için Step 1’de olduğu gibi Step 2’de de Rendy Neil’in Youtube videolarını öneriyorum. FA Step 1 ve Rendy Neil’ın tüm biyoistatistik sorularını kapsadığı düşüncesindeyim. UW çözüldüyse 268. bölümün de pek bir faydası olmayacaktır. 204 ve 231. bölümlerde bahsedilen askeriye serisini birçok insan methediyor olsa da ben pek bir faydasını görmedim. Step 2 sınavımda birçok askeriye sorusu çıktı ancak bunlar normal klinik bulguların yalnızca askerlerde görülmesinden ibaretti. Örneğin Güney Afrika’ya tatile giden bir turist değil asker sıtma kapıyor ve soru sizden bunu anlamanızı bekliyor. Özetle, mikrobiyoloji ve psikiyatri bilgileriniz yeterliyse bu bölümlerin dinlenmesi bence şart değil. UW çözerken zorlandığım psikiyatrinin yanı sıra gerçek sınavda bana çıkan psikiyatri sorularının çok daha kolay olduğunu not düşmek isterim. 37, 97, 184, 137, 325. bölümler herkes tarafından en önemli bölümler olarak kabul edilmiş. Buna katılmakla birlikte aynı zamanda 250. bölümün de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu 6 bölümü sınava birkaç gün kala tekrar etmenizi tavsiye ediyorum. Geriye dönsem sınavıma birkaç gün kala bu 6 bölümü tekrar dinlemek yerine bu bölümlerin yazıya dökülmüş notlarını okumayı tercih ederdim. Yukarıdaki listede kırmızı renkliler bence kesinlikle dinlenmesi gereken bölümler, yeşil renkliler dinlenirse iyi olacak olanlar, üstü çizili olanlar ise dinlenmesine bence gerek olmayanlar şeklinde özetlenebilir. DI serisinin nota dökülmüş hallerine ulaşmak isterseniz sürekli güncellenen dosyaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sorular, Denemeler, Neleri Farklı Yapardım ve Sınava Günler Kala

Soru çözme kısmına geri dönecek olursak, UW soru bankasını bitirdiğimde sınavıma yaklaşık 4 hafta kalmıştı. %71 doğru oranıyla bitirdim. Sonraki 2 hafta içerisinde yanlış yaptığım soruları tekrar çözdüm. Step 1’de olduğu gibi Step 2 için de UW’den yanlış yapılan soruları tekrar çözmek ve tüm yapılan yanlışlardan kartlar hazırlayarak tekrar etmenin başarının en önemli anahtarı olduğunu düşünüyorum.

Deneme çözmek her sınavda olduğu gibi bu sınav için de en önemli şeylerden bir tanesi. Ben sınav günüme 4 hafta kala denemelere başladım. NBME 10’dan 246 puan (4 hafta), UWSA1’den 251 puan (3 hafta), NBME 11’den 247 puan (2 hafta), UWSA2’den 247 puan (1 hafta), Free120’den %81.6 doğru (3 gün) yaptım. Ne yazık ki NBME 9’u çözecek vakit ve enerji bulamadım. Bu yaptığım önemli hatalardan birisiydi. Çünkü NBME denemelerinin sorularını hazırlayan kişiler gerçek sınavı hazırlayanlarla aynı. Ayrıca sınav tarihimi sınavıma 2 hafta kala alabildim ve birçok işim aceleye geldi. Bu sebepten denemeleri de geç çözmeye başladım. Bana kalırsa ilk deneme en geç 2 ay kala çözülmeli. Çünkü Step 2 sınavının müphemliğini ancak deneme çözdüğünüzde anlayabiliyorsunuz. Bunu erken fark etmek önemli.

Eksik Konuları Pekiştirmek İçin Amboss Soru Bankası

Çözdüğüm denemelerde yaptığım yanlışlardan her zamanki gibi kartlar oluşturdum. Ancak aynı zamanda denemelerde yanlış yaptığım konuların sorularını Amboss soru bankasından çözmek çok işime yaradı. Örneğin lösemi/lenfomalar, glomerülonefritler, doğum, aşılar, gelişim evreleri gibi. Ayrıca etik, sosyal bilimler ve profesyonelizm gibi konuların sorularını da Amboss’tan çözdüm. Amboss’u tamamen çözecek kadar vaktiniz yok ise benim yaptığım gibi eksik olduğunuz konuların sorularını çözmek çok faydalı olacaktır. Amboss kütüphanesini açıp tekdüze okumak yerine soruları çözüp açıklamalarını okumak çok daha aktif bir öğrenme yöntemi. Ayrıca sınavda sıkça sorgulanmasına rağmen UW tarafından tam olarak kapsanmadığını düşündüğüm kalite/güvenlik konularını Amboss üzerinden okumanızı çok hayati bir tavsiye olarak veriyorum. Ek olarak, Dirty Medicine Youtube kanalının videoları etik ve profesyonelizm gibi konularda güzel bir alternatif olabiliyor.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Sherlock Sızdırıldı - Dedektif Holmes’e Büyük Hakaret

Sınava Günler Kala Neler Yapılabilir?

Step 2 için sınava iki-üç gün kala yoğun şekilde çalıştığım 4 şey yaptığım en akıllıca hareketti. Bazı Amboss makalelerini okumak, aşı takvimini ve Amerika Birleşik Devletleri Önleyici Hizmetler Görev Gücü’nün (United States Preventive Services Task Force, USPSTF) önerilerini öğrenmek çok faydalı oldu. NBME denemelerine hızlıca göz attım. Gelişim basamaklarını tekrar ettim. Bu sayede yaklaşık 10 puan daha fazla alabildiğimi düşünüyorum:

  1. Sınava 2-3 gün kala kesinlikle okunması gereken Amboss makaleleri:
    • Principles of Medical Laws and Ethics
    • Quality and Safety
    • Healthcare System
  2. Aşı takviminin UW soru bankasında yeterince işlenmediğini düşünüyorum. En azından ben bu konunun önemini çok sonraları anlayabildim. Aşı takvimini ezberlemek için bir Youtube videosunu kullandım ve sınav günü 4-5 soru fazla çözmemi sağladı. Bir türlü öğrenmeyi beceremediğim pnömokok aşılama takvimini ise bir Reddit gönderisi sayesinde öğrendim. Öğrenmekte zorlandığınız konuları Reddit’te aratırsanız birçok pratik bilgiye ulaşabilirsiniz. Çünkü genellikle aklınıza takılmış sorular daha önce birçok kişinin aklına takılmış ve çoktan tartışılmış oluyor. Aşılarla ilgili ek olarak B&B Step 2’nin aşı videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum.
  3. USPSTF önerilerini öğrenmek için yapmanız gereken iki şey var. Birincisi “Hoggiemed” isimli Reddit kullanıcısı tarafından oluşturulan ve daha sonra Mart 2022 güncellemesiyle yeniden paylaşılan USPSTF destesinin kartlarını çözmek. Çözeceğiniz zaman daha güncel bir versiyonu olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim. İkincisi ve çok daha önemlisi, bizzat USPSTF’in A ve B seviyesindeki önerilerini özetleyerek sıraladığı internet sitesini ziyaret etmek. İkinci önerimi özellikle sınavdan bir gün önce tekrar incelemenizi tavsiye ediyorum.
  4. NBME denemelerinde çıkan soruların aynısı gerçek sınavda az da olsa çıkıyor. Bundan dolayı sınavdan birkaç gün önce NBME sorularını gözden geçirmek size puan kazandıracağı kadar aynı zamanda sınav günü büyük bir vakit avantajı sağlayacaktır. Tüm NBME sorularını gözden geçirmek zor olabileceği için yalnızca görsel içeren soruları incelemek de oldukça pratik ve mantıklı bir seçenek olacaktır. Ben bu şekilde yaptım ve işime yaradı. Sınav günü 3-4 adet aynı soru çıktı ve hızlıca cevabı işaretledim. Bu sayede fazladan elde ettiğim dakikalar ile çözmeyi beceremediğim sorularla ilgilenmiş oldum. Çözdüğünüz denemeden aynı soru çıktıysa bile hızlıca okuyup şıkları incelemenizi tavsiye ederim. Çünkü Step 1 sınavımda NBME denemelerinden karşıma çıkan bazı soruların içeriği ve soru kökleri değiştirilmişti.

Sınava bir daha hazırlansam neleri farklı yapardım?

  • B&B Step 2 videolarını izlemezdim.
  • OnlineMedEd notlarını okumazdım.
  • FA Step 2 kitabını baştan sona okumaz yalnızca kadın doğum ve cerrahi bölümlerini okurdum.
  • FA Step 1 kitabını birkaç kez tekrar ederdim.
  • Sınava çalışmaya başladığım gün UW soru bankasını satın alırdım.
  • USPSTF’in önerilerini ve aşılama takvimini çalışmamın erken dönemlerinde öğrenirdim.
  • Step 1’den sonra 1-2 haftadan fazla ara vermemeye çalışırdım.
  • NBME 9’u da çözerdim.
  • UW sorularını çözüp yanlışları tekrar çözdükten sonra önümde 1 ay kalacak şekilde bir plan yapar ve bir miktar daha Amboss ve rastgele UW sorusu çözerdim.
  • DI serisindeki en önemli bölümlerini (yukarıdaki listede kırmızı renkliler) ikinci kez dinlemek yerine notlarını okurdum.

Çeldirici Sorular ve Son Sözler

Son olarak, sınav sorularının soru bankalarından ve denemelerden en büyük farkı gerçek anlamda laf oyunları içeriyor olması. Örneğin upuzun bir soruda anlatılan şeyler ile hiçbir alakası olmayan bir soru köküyle karşılaşabiliyorsunuz. Sorunun ilk yarısını okuyup şıkkı işaretlediğinizde tamamen hataya düşebileceğiniz sorular da olabiliyor. Hatta bazen size birden fazla alakasız hastadan bahsedip bunların içerisinden sadece bir hastayla ilgili soru sorulduğu ve alakasız hasta ile ilgili şıklar da içeren, oldukça kafa karıştırıcı sorular mevcut. Yani UW soruları ve denemeler genellikle sizin bilginizi ölçüyor ancak sınav soruları sizin dikkatinizi de ölçüyor ve hata yapmaya zorlayabiliyor. Kısacası sınavda çeldirici soruların olduğuna dikkat etmenizi öneriyorum.

Tüm USMLE sınavlarında geçerli olduğu üzere, bir soruyu güzelce okuyup kısaca düşündükten sonra size en mantıklı gelen şıkkı işaretleyip hemen bir sonraki soruya geçmek bu sınavda başarının anahtarlarından bir başkası. Eğer cevaptan emin değilseniz soru kökünü bir kez daha dikkatlice okumakta fayda var. Daha sonra, işaretlediğiniz şıktan emin değilseniz soruyu bayrak ile işaretleyip sınavınıza devam etmeniz gerekiyor. Çünkü genelde tüm soruları çözüp tekrar o soruya dönerek ikinci kez okursanız soruda yakalayamadığınız noktaları yakalayabiliyorsunuz. Ancak bir soruyu okuyup ondan emin olarak işaretleyene kadar soruda vakit kaybederseniz hem daha çok yorulursunuz hem de süre problemi yaşarsınız.

Step 2 sekiz adet 40 soruluk blok ve bir saat dinlenme arasıyla birlikte toplamda dokuz saat olan oldukça yorucu bir sınav. Sınavda bana denk gelen soruların çoğunluğu UW ile Free120 karışımı gibiydi. Soruların zorluğu UW soru bankasına yakın olmakla birlikte çok daha müphem idi. Yani soruların büyük bir çoğunluğunun net bir cevabı yoktu. Uzun ve yorucu bir sınavda müphem sorularla karşılaşmak daha da yorulmanıza yol açıyor. Bu durumu kafaya takmayarak soruları çözmeye devam etmek çok önemli. Sözün özü, UW çözüp yaptığı yanlışlar için kartlar hazırlayarak düzenli şekilde çalışan ve UW’deki yanlış soruları ikinci kez çözen herkesin bu sınavdan iyi bir puan alacağını düşünüyorum. Yazıda verdiğim spesifik tavsiyeler ise UW’nin tam olarak kapsayamadığı konular açısından problem yaşamamak için önemli.

Bu sınavın Step 1 gibi teorik bilgiyi net bir şekilde ölçmekten daha çok bir aile hekimliği sınavını andırdığını bilmenizi isterim. Çoğunlukla, polikliniğinize başvuran hastanızın yaşı, cinsiyeti, kilosu, komorbid durumları gibi kriterleri göz önüne alarak sonraki adımda ne yapmanız gerektiğini bilmenizin istendiği bu sınavda, bütüncül bakarak sentez yapabilmek çok önemli. Oysa Step 1 sınavında sorudaki herhangi bir kelime ile şıkkı anında işaretleyebilmeniz mümkün. Herkesin söylediğinin aksine ben Step 2’nin Step 1’e göre daha zor ve daha kaliteli bir sınav olduğunu düşünüyorum. Zaten Step 1’de puanlamanın kalkmasından sonra tüm önemin Step 2 CK sınavına kaymış olması gelecekte Step 2’nin çok daha çekişmeli bir zemine oturacağının basit bir kanıtı. Sınav skorunu geçmiş verilerle istatistiksel olarak hesaplayan veritabanı sınav puanımı 254±14 olarak tahmin etmişti. Sınavdan 261 puan aldım. Herkese başarılar.

Aynı hataları yapıp farklı sonuçlar bekleyen bir ülkenin vatandaşı olarak insan psikolojisi ve psikiyatrisi, siyaset psikolojisi, sosyopolitik sistemlerin işleyişleri, uluslararası ilişkiler, tarih ve bilime ilgi duyuyorum.

8 Comments

        • Hayır ben önermem. Bana kalırsa Step 1 bir temel oluşturmak için çok önemli. Tabi yapılmayacak şey değil ama önünüzde mantıklı bir sebep yoksa Step 2’yi önce almanın faydası olduğunu düşünmüyorum.

  1. Son günlerinizde sorulara ve kartlara mı yoğunlaştınız yoksa videolara mı zaman ayırdınız?

    • Son gunlerde bahsettigim birkac videoyu izleyip ezberledim (asilar gibi). Ancak esas odaklandigim kartlar ve sorular idi.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim Kategorisinde Son Yazılar