Zamanın Kısa Tarihi Kitap İncelemesi-Stephen Hawking-Parlak Jurnal
Zamanın Kısa Tarihi Kitap İncelemesi-Stephen Hawking-Parlak Jurnal

Zamanın Kısa Tarihi Kitap İncelemesi-Stephen Hawking

4

Sorgulamak biz insanların en sevdiğim vasıflarından biridir. Sorguluyoruz çünkü merak ediyoruz, anlamlandırmaya çalışıyoruz. Çünkü bildiğimiz şey hakkında öngörüler oluşturabilir, onu yönetebiliriz.

Belki de merakımızın yegâne nedenlerinden biri yanıtını aldığımızda duyduğumuz hazdır.

Stephen Hawking’de Zamanın Kısa Tarihi kitabında insanlık tarihinin en büyük meraklarını sorgulayıp buna yanıtlar arıyor.

Kitabın İçeriği ve İnceleme

  1. Evren Betimlemeleri
  2. Uzay ve Zaman
  3. Genişleyen Evren
  4. Belirsizlik İlkesi
  5. Temel Parçacıklar ve Doğadaki Kuvvetler
  6. Kara Delikler
  7. Kara Delikler Ne Kadar Kara?
  8. Evrenin Kökeni ve Kaderi
  9. Zaman Oku
  10. Solucan Delikleri ve Zaman Yolculuğu
  11. Fiziğin Birleştirilmesi
  12. Sonuç

Kitap yukardaki şekilde 12 bölümden oluşuyor. Nereden geldiğimiz, evrenin nasıl ve neden bu biçimde olduğu, zaman kavramı, bir son var mı varsa nasıl gibi uzun süredir var olan klasik ama popülerliğini koruyan meraklarımız kitabın temellerini oluşturuyor. Bunun yanında öncekilere göre nispeten daha yeni ama en az onlar kadar popüler kara delikler, solucan delikleri ve zamanda yolculukta yer alıyor.

S. Hawking içeriğin gelişimini en başından, Aristo’dan alarak günümüze kadar getirmiş. Bu tarihsel perspektifte siz de zamanda bir yolculuk yapmış oluyorsunuz aslında! Gerçektende kitap çoğu kişinin okuyabileceği bir dilde ve düzeyde yazılmış. S. Hawking böyle anlaşılmaz kavram ve kuramları anlaşılır düzeye ustalıkla indirgemiş ama gel görelim ki olay bu kadar basit değil. Kitabın genel manada anlaşılabilmesi için muhakkak temel fizik bilgisine sahip olunması gerektiğini düşünüyorum. Buna rağmen bile bazı tartışmalar havada kalabiliyor. Zaten S. Hawking kitabın önsözünde “Yine de birçok insanın kitabın bazı bölümlerini anlamakta zorluk çektiğinin farkındayım” diye belirtiyor. Hatta kitabın sonlarına doğru konuyla ilgili kuramların ancak küçük bir kısmının doğru anlaşılması için uzman olmak gerektiğini söyleyerek yüreklere su serpiyor denebilir. Tamamen anlamak için Stephen Hawking olmak gerekebilir! Muhtemelen kitabı yazarken bunun öngörüsünde bulunuyor ki tartışılan çoğu şeyin altını doldurmaya çalışmış ve bilimsel olarak temellendirmiş. Tartışmalarla ilgili deyimi yerindeyse tezleri ve antitezleri ortaya koyarak mükemmel bir şekilde sentez yapmış. Daha iyi anlaşılması için görsellerde kullanılmış ve kitabın sonunda ufak bir sözlükte mevcut.

Yine de bazı bölümlerde dönüp tekrar okuma isteği hissediyorsunuz ve okuyorsunuz, bu okuma hızınızda bir miktar ivme kaybettiriyor. Tavsiyem, gerekirse birkaç defa bile olsa okumanız yönünde. Çünkü içerik kitabın ilk sayfasından itibaren kümülatif (birikerek) bir şekilde ilerliyor. Yani anlaşılmayan bir olay kitabın ilerleyen sayfalarında size zorluk çıkarabilir. Hakkını da teslim etmek gerekirse bu geriye dönüşler sizi sıkmıyor ve kitap bir şekilde sizi kendinde tutmayı başarıyor. Bu anlatımın akıcılığından, sizi sürüklemesinden ve bence bir miktar da konunun cazibesinden kaynaklanıyor. Öyle ki makro evrenden (galaksilerden, yıldızlardan) bahsederken kendinizi bir anda mikro evrende (atom ve madde parçacıkları) bulabilirsiniz.

Kitabı okurken kendinizi S. Hawking’in bir söyleşisinde gibi hissedebilirsiniz. Çünkü karşısında sanki bir topluluk var gibi mizah ve iğnelemeler yapmış, bazı anılarına değinmiş. Ve ayrıca Nasrettin Hoca’nın mizahı hem güldürür hem düşündürür deriz ya, S. Hawking’ in mizahı tam da o türden.

Kitabın çevirisini yorumlamanın, kitabı basıldığı dilde okuduktan sonra daha gerçekçi olacağını düşünüyorum. Ancak yine de çevirinin akışı neredeyse hiç bozmadığını söyleyebilirim.

Sonuç olarak Stephen Hawking’in bu kitabı yazarken herkese ulaşmak istediği çok açık ve galiba bunu başarmış durumda. Zamanın Kısa Tarihi İngiltere’nin en çok satan gazetesi olan Sunday Times’ın çok satanlar listesinde 237 hafta boyunca kalarak rekor kırmış. Kitabı okurken bazı kuramları, bazı tartışmaları anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bence mükemmel bir şekilde anlamak zorunda da değilsiniz. Ama S. Hawking’in konuşma yetisini kaybettikten sonra yazdığı bu başyapıt sayesinde yaşadığımız evrene çok daha anlamlı bakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Kitabın Bilgileri

Stephen Hawking, Zamanın Kısa Tarihi, Alfa Yayınları, Temmuz 2017 – 36. Baskı

Kitabı Çeviren: Barış GÖNÜLŞEN

Sayfa sayısı: 251

4 Comments

  1. Oldukça merak ettiğim ve herkesin elinde gördüğüm bu kitabı ben de okumak istiyorum. Bu güzel inceleme için teşekkür ederim.

  2. Hawking gibi bir insandan ilham alinmamasi mumkun degil.Okunacaklar listeme eklendi , tesekkurler tavsiye icin .

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Kitap İncelemeleri Kategorisinde Son Yazılar