Zankyou No Terror, anime dünyasının belki de pek bilinmeyen animelerinden bir tanesi. Sıra dışı bir konusu bulunan ve beni derinden etkileyen anime, etkileyici müzikleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. İki çocuğun dramını anlatan fakat bunu bilindik bir şekilde anlatmayan anime, direkt olarak anime olarak tasarlanmış. Bu nedenle mangası bulunmadığını da söyleyeyim.
Yönetmeni Shinichiro Watanabe olan anime, 2014 yılında yayımlandı. Karakter tasarımlarını Kazuto Nakazawa gerçekleştirmiş olup animenin müziklerini Yoko Kanno’nun hazırladığını belirteyim. Ana karakterleri “9” ve “12” adlı iki çocuk olan Zankyou No Terror, nükleer yakıt tesisine sızan karakterlerin eylemleri ile başlıyor. Nükleer yakıt tesisinden plütonyum çalan iki karakter, arkalarında sprey boya ile yazılmış bir yazı bırakıyorlar: VON.
İlk başlarda her iki çocuğa karşı bir antipati beslense de aslında zaman geçtikçe sempatinin arttığı gözlemlenmektedir. Olaylara ve kişilere önyargı ile bakmanın ne kadar zararlı olduğunu çok iyi bir şekilde yansıtan anime, çok ilginç olayları da bünyesinde barındırıyor. Plütonyumu çalan ve olayları başlatan 9 ve 12, zamanla Tokyo’da merhametli bir terör estireceklerdir. Amaçları, yaşadıklarını insanlara duyurmaktır. Peki Zankyou No Terror karakterleri nasıl bir yol izleyecektir?
İçindekiler
Dahi Çocuklar “9” ve “12”
Animenin benzersiz bir hal almasını sağlayan temel husus, 9 ve 12’nin ortak geçmişidir. Savant Sendorumu’na sahip olan ve Athena Programı olarak bilinen bir deneye dahil edilen 9 ve 12, oldukça acımasız bir program içerisinde yer almanın acısını çeker. Çünkü bu programda sevgi ve şefkat yoktur. Savant Sendromu’na sahip olan çocukların üstün yetenekli kişiler haline gelmesini amaçlayan program, aynı zamanda çocukları kontrol etmeyi de hedefler.
9 ve 12’nin ve diğer çocukların acı çekmelerine neden olan programdan 9 ve 12, bulundukları yerde bir yangın çıkararak kaçarlar. Bu, onlar için bir dönüm noktasıdır. Bundan sonraki amaçları ise yaşadıkları acıyı diğer insanların da görmesidir. Nükleer yakıt tesisine sızan ve ilk eylemlerini gerçekleştiren her iki karakter de bundan sonra kıran kırana bir zeka çarpışmasına sahne olacak eylemlerde bulunacaktır.
Kıran Kırana Bir Mücadele: Zekaların Çarpışması
Başlarda 9 ve 12 ciddiye alınmaz. Ne de olsa iki lise öğrencisidir, ne yapabilirler ki? Sıkı durun, olay tam da böyle düşünüldüğünde karmaşık bir hal alıyor. Video çekerek dünyaya mesaj vermeye başlayan 9 ve 12, bir bombanın yerini, oluşturdukları bir bilmecenin cevaplarına gizliyor. Tokyo’yu karanlığa gömecek olan bu bombanın bulunması ise oldukça önemlidir. Bombayı bulmak isteyen yetkililerin, kendilerine yöneltilen bilmeceyi çözmesi gerekmektedir.
Oldukça zeki bir şekilde kurgulanmış olan Zankyou No Terror, işte bu noktada büyük bir gizeme dönüşmeye başlıyor. 9 ve 12’nin çektikleri video sonrasında patlamanın gerçekleşmesi, çocukların ciddiye alınmasının da başlangıcıdır. Yaptıkları eylemler ve çektikleri video, özellikle çok önemli bir kişinin dikkatini çeker: Bir dava nedeniyle rütbesi düşen dedektif Shibazaki Kenjirou.
Böylelikle adeta zekaların çarpıştığı bir maç başlamış oluyor. Muhtemelen Shibazaki’nin olaya dahil olması, 9 ve 12’nin hoşuna gitmiştir. Çünkü zekice hazırladıkları bilmeceler ve gerçekleştirdikleri eylemleri birilerinin anlayabilmesi gerekiyor. Bu kişi de biraz önce bahsettiğim dedektif Shibazaki. Olaylar geliştikçe ve eylemler devam ettikçe Shibazaki, olayların birbirine bağlı olduğunu fark etmeye başlıyor. Bombaların ardına gizlenen mesajları çözen dedektif, zanlıların amaçlarının arkada bilerek iz bırakmak olduğunu fark ediyor. Bu, kuşkusuz 9 ve 12 için oldukça önemli. Zaten eylemlerinin tamamını insanların dikkatlerini çekebilmek için yapıyorlar. Olaylar geliştikçe sahneye, 9 ve 12’nin yangın çıkarıp bulundukları ortamdan kaçtıkları sırada arkalarında bıraktıkları 5 çıkıyor. 5’in amacı ise çok daha farklı! Amerika hükümeti tarafından büyütülen 5, 9 ve 12’nin planlarını bozmak ister. Görevi gereği bir terörist sıfatıyla 9 ve 12’yi yakalamak zorunda olsa da 5, çok daha farklı bir amaca hizmet etmektedir. 5, temel olarak 9’a ulaşmak ister.
Geçmişten Geleceğe Taşınan Acılar
Zankyou No Terror, yaptıkları eylemlerle terör ortamı oluşturmaya çalıştığı düşünülen iki çocuğun hikayesidir. Fakat animede olaylar ilerledikçe 9 ve 12’nin bu niyette olmadıkları ve kimseye zarar vermek istemedikleri görülmektedir. Peki onlar hangi amaçla bir kaos ortamı oluşturmak ister?
Athena Programı’na dahil edilen ve hayatlarını bir birey olarak değil de 9 ve 12 gibi sayılarla geçirmiş olan iki çocuk, yaşadıkları acının intikamını almak ister. Fakat yaşadıkları onca şeye rağmen tek amaçları insanların onları duymasını sağlamaktır. Sadece kendilerinin değil, kendileriyle birlikte programa dahil olan çocukların yaşadıklarını da insanlara duyurmak isteyen 9 ve 12, “suç ve ceza” kavramlarının sorgulanmasını sağlar.
Yaşadıkları trajik son ile bu konunun çok daha önem kazanmasını sağlayan 9 ve 12, aslında edebiyatta ve sanatın diğer alanlarında da işlenen “suç ve ceza”nın muhataplarıdır. 9 ve 12 suçlu mudur? Ya da yaşamlarını doğrudan etkileyen bu olaylarda suçlu kimdir?
İnsanın karmaşık bir organizma olması ve hayatı boyunca yaşadıklarından etkilenecek olduğu gerçeği, insanlarla iletişimimizde ne kadar hassas olmamız gerektiğini bir kere daha hatırlatıyor. Kısacık ömürlerinde büyük bir acı ile karşı karşıya kalan 9 ve 12’ye sadece kaos çıkaran çocuklar olarak bakarsak olaylara ve insanlara önyargı beslediğimizi de açıkça belli etmiş olacaktır.
Zankyou No Terror, konusu ile ilgileri üzerine çekebilecek olsa da insan doğasına dair anlattıkları ve felsefi dokunuşuyla da anime dünyasının başyapıtları arasında yer almaya aday olacaktır. Animenin etkileyici şarkısında geçen şu söz ise her şeyi estetik bir şekilde anlatmaya yetiyor:
“İsterdim ki birileri serpsin denizi
Başımdan aşağı.
Güneş ve balıklarla beraber yıkanmak isterdim.
Onlar üzerimde batarken.”