Çin Seddi (The Great Wall) – Film Yorumu

3

    Çin Seddi yapımı uzun yıllar süren, Çin devletlerini Moğol ve Türk akınlarından korumak için yapılan (ama filmde hiç bahsedilmiyor, akınları düzenleyenler olarak dört ayaklı garip yaratıklar görülüyor.) uzun, geniş ve kale surlarını andıran yapılardır.

KONU

     Uzak Asya’ya, barutu bulup Avrupa’ya götürebilmek amacıyla bir kervanla gelen William Garin (Marslı filminden tanıdığımız Matt Damon) ve Pero Tovar (Narcos dizisinden dedektif olarak tanıdığımız Pedro Pascal) yolda garip bir yaratık tarafından saldırıya uğrar. Sağ olarak sadece ikisi hayatta kalır ve daha sonra Çinli askerler tarafından yakalanırlar. Karşılaştıkları yaratığın “taotie” adlı canavar olduğunu ve Çin ülkesine her 60 yılda bir saldırdığını öğrenirler. Kendilerini Çin Seddi üzerinde Taotie kuşatması altında bulurlar.

the-great-wall-movie-image-3

ARTILAR

    Filmde genel olarak aksiyon, gerilim hiç dinmiyor. Senaryo olarak da yeterli sayılabilecek düzeyde olan film, bilgisayar teknolojisi ile yapılmış çeşitli silahlar ile görsel şölen sunuyor.

EKSİKLER

    Eksik yanları olarak tarihi olaylara ve kişilere yer vermemesi sayılabilir. Klişeleşmiş olarak batılı adamın gelip ülkeyi düşmanlardan kurtarması senaryonun açık yanlarından. Müzik olarak birkaç sahne dışında yeterli denilemez.

YÖNETMEN BEN OLSAYDIM

     Ben olsaydım dünyanın yedi harikasından biri olan Çin Seddi ile ilgili olarak aksiyon sahneleri ile birlikte ilginç tarihi bilgilere yer verirdim. Yıllarca ayakta kalan set birçok kültüre tanıklık etmesiyle geniş bir tarihi birikimi barındırıyor. Filmin başında 10-15 dakikalık tanıtım olabilirdi.

    İkinci olarak olaylar Doğulu kültürlerin yaşadığı coğrafyada gerçekleşiyor ve başrolde niye batılı bir adam var. (Son Samuray filminde de Japonya’da geçen senaryoda baş karakteri Amerikalı Tom Cruise oynuyordu.) Acaba çekilen filmin ünlü olması için illa Hollywood’dan iz mi taşıması gerek. Tabi ki gerekmiyor. (Ama arkada dönen olaylar var. Birileri film endüstrisini elde tutmak istiyor ve bu yüzden kendi aktörlerinin oynadığı filmleri daha ünlü hale getiriyorlar. Film ödülleri dağıtılırken Afrika ve Asya kıtalarındaki ülkelerin filmleri nadir olarak ödül alıyor.) Sonuç olarak Çin Seddi ile ilgili film çekilecekse baş karakterin Çinli olması gerekliydi. Yönetmen öyle uygun görmüş, saygı duyuyoruz.

çin seddi screen-shot-2016-07-28-at-10-14-26-am

İZLENİR Mİ? İZLENMEZ Mİ?

     Sonuç olarak aksiyon olsun, tarihi öğeler içersin, arkadaşlarla eğlenmek için izlemek istiyorum diyenler için uygun seçim. Ama çok fazla Çin kültürünü beklemeyin.

3 Comments

  1. Ben de bu filmi uzun zaman önce izlemiştim. Gerçekten güzel filmdi. Yazınız güzel olmuş, elinize sağlık. Filmdeki aksiyon sahneleri de süperdi.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Film Kategorisinde Son Yazılar