Sağlıklı beslenme ve kolon kanseri

Kırsal Afrikalılarla Amerikalıların Diyetleri Takas Edilirse N’olur?

Ne yiyorsak oyuz. Ne yediğinizi söyleyin size ne olacağını söyleyeyim. Cümleler iddialı oldu sanırım ama emin olun bunları derken dayanabileceğimiz referanslarımız ve sağlıklı beslenme için geçerli sebeplerimiz var.

Dört bir yanımızın işlenmiş gıdalarla çevrildiğinin farkında bile değiliz. Aslında işlenmiş gıdaların bize fayda sağlamadığını çok da iyi biliyoruz ancak bunu hiç umursamıyoruz. Ne yazık ki vücudumuz bu işlenmiş gıdalardan bihabermiş gibi davranmıyor.

2015 yılında yapılan bir çalışma beslenmenin ne kadar hızlı ve önemli etkilerde bulunabileceğini gözler önüne seriyor.

Araştırmacılar fast food’u seven 20 Amerikalı ile kırsal kesimde yaşayan 20 Güney Afrikalının beslenme biçimlerini birbirlerine 2 hafta boyunca uyguladı. Fast food ile beslenen Güney Afrikalılar ’da kolon( kalın bağırsak) kanseri riskini gösteren biyokimyasal belirteçlerde anlamlı artış saptandı. Bu haberden sonra karalar bağlamayın iyi haberlerimiz de var. Kırsal kesimde yaşayan Afrikalıların beslenme tarzıyla beslenen Amerikalılarda bu belirteçlerin anlamlı olarak azaldığı görüldü.

 

Yani 2 hafta boyunca Batılı beslenme tarzı yerine liften zengin yağdan fakir yani sağlıklı beslenme bile bu kolon kanser biyobelirteçlerini azaltabiliyor. Haliyle riski azaltmak için artık çok geç demek pek gerçekçi sayılmaz.

 

Bilim insanlarını bu araştırmaya iten ise Afrikan Amerikalıların, Güney Afrikalılara göre kolon kanseri riskinin 13 kat daha fazla olmasıydı. Bu basitçe Amerikan diyetiyle ilişkilendirilebilirdi. Çünkü liften fakir, hayvansal protein ve yağdan zengin diyetin sonucunda beklenen böyle bir durumdu. Peki beslenme biçmi riski hangi hızla etkiliyordu, işte araştırmanın esasını bu teşkil etti.  Tabii araştırmacıların hiçbiri bu kadar hızlı bir değişikliği tahmin etmiyordu.

 

Aslında çalışmanın küçük bir grup üzerinde yapılması nedeniyle sonuçlara temkinli yaklaşmamız gerekiyor. Bu verilerin geniş grupları içeren çalışmalarla desteklenmesi aşikâr. Ancak bu çalışmalara bakıp bazı öngörülerde bulunabiliriz. Sağlıksız beslenmenin zararlarını biliyoruz desek de pek farkında olmadığımız ortada. Bu yüzden sizi de çok yormadan acaba ben sağlıklı besleniyor muyum diye aklınızda bir soru işareti oluşturabildiysem amacıma çoktan ulaşmış olacağım.

 

Sağlıklı beslenmeler.

 

 

Kaynak ve İleri Okuma:

Fat, Fibre and Cancer Risk İn African Americans and Rural Africans,

Article Published: 

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku