Tarih boyunca, düşünsel anlamda üç temel değişiklik yaşanmıştır. Biri Kopernik devrimi( dünya evrenin merkezinde değildir), biri Darwin devrimi( tüm canlılar tek bir canlı hücreden evrilmiştir) ve sonuncusu da Freud devrimidir.
Freud’un düşünceleri başta herkes tarafından gülünç bulundu ve reddedildi. Ama psikoloji için çok değerli düşüncelere sahiptir Sigmund. Hatta terapi süresi bile Freud’un belirlemiş olduğu süreye dayanmaktadır.
Freud günümüze kadar gelen pek çok etkili düşüncenin sahibidir. Bu akıma göre, fiziksel olduğu düşünülen pek çok rahatsızlık aslında psikolojiktir. Zihnin bir kısmı, bilinçaltıdır. Bilinçaltı ise, kişinin farkındalığının ve davranışlarının dışında kalır. Nevrotik, evhamlı davranışların sebebi saklanmış dürtülerin veya tabu olarak adlandırılan anıların gizlenmesidir. Psikoanalitik yöntem ise, bu deneyimlerden konuşmayı da içerdiğinden sorunların çözümüdür.
Psikanalitik yöntemin ortaya çıkışı
Josep Breuer, histerik nevrozları olan bir kadın hasta olan Bertha ile çalışmaktadır. Bertha, çekici zeki , genç bir kadındır. Eklemlerde felç, bozuk görüş gibi çeşitli fiziksel rahatsızlıkları vardır ve Vreuer bu rahatsızlıklara çözüm aramaktadır.
Bertha babası ile birlikte yaşamaktadır ve babası hastalanır. Sürekli olarak hasta babası ile ilgilenen Bertha, zaman içinde bu fiziksel semptomları göstermeye başlar. Bertha süre ilerledikçe, konuşmayı da bırakıyor ve tek kelime bile etmemeye başlıyor. Breuer bunun yakın zamanda yaşanan ve travmatik bir durum yüzünden yaşandığını düşünüyor ve bunun üzerine giderek Bertha’nın yeniden konuşmasını sağlıyor. Semptomlarının hafiflediği bir dönemde Bertha’nın babası ölüyor ve semptomlar yeniden ortaya çıkmaya başlıyor. Breuer hipnoz yöntemi ile Bertha’yı bilinç dışı durumda iken konuşturduğunda görüyor ki, bu semptomlarının çoğu babasının hastalığından kaynaklı. Bertha babasının başında beklediği geceden bahsediyor sürekli olarak. Hipnoz ile sorunları ortaya çıkan Bertha, tedavi aşamasına giriyor fakat hiçbir zaman tedavi edilemiyor. Çünkü Bertha nevrotik değildi, Sınırda Kişilik Bozukluğundan muzdaripti.
Freud Bertha’nın tedavi sürecine hiçbir zaman dahil olmadı, fakat hocası Breuer’in notları ve anlatıları ona düşünsel anlamda büyük bir ilham kaynağı oldu. Hipnoz’u hastalıkları çözmek için bir yöntem olarak gördü ve uzun çalışmalar ile hipnoz öğrendi. Hipnoz ile tüm semptomların değiştirilebilir ve iyileştirilebilir olduğunu düşündü. Hipnoz yönteminde, hasta bilinç düzeyinden uzaklaşır, doktor bilinçaltında saklı olan şeyleri anlatmasına izin verdiğinde zihin bunları serbest bırakarak sorunun temeli bulunmaktadır. Ancak Freud herkesin hipnoz edilemediğini de bulmuştur. Hasta ile terapist arasındaki ilişkinin gücüne göre şekillenmektedir hipnoz.
Hipnoz yöntemi ile pek çok vaka ile çalışan Freud bir durum fark etmiştir. Fiziksel semptomlar olarak ortaya çıkan sorunların, geçmişten hatta çocukluktan gelen travmatik olaylar ile ilişkisi vardır. Bu da Freud’un çocuktaki gelişimin neye göre olduğunu düşünmesine yönlendirmiştir. Freud çocuktaki gelişimin cinsel olarak gerçekleştiğini düşünmüştür. Bu gelişim sürecine göre çocuk gelişim dönemlerinden herhangi birinde bir sorun ile karşılaşırsa, yetişkin döneminde pek çok sorun ile karşılaşır. Çocukluk döneminde yaşanan cinsel gelişimde sorun yaşanırsa, çocukta sendrom meydana geldiğini söyler. Erkek çocukta Oedipus sendromu meydana gelir. Anneye aşık olan erkek çocuk babasından rahatsızlık duyar ve annesini onunla paylaşmak istemez. Kız çocukta ise Electra sendromu meydana gelir. Bunda da kız çocuk anneden hoşlanmaz ve babaya hayranlık duyar. Bu sendromların çözülmesi ise ahlaki gelişimin ilerlemesi ile sona ermektedir.
Cinsel gelişim Oral Dönem ile başlar. Ağız yolu tatmin olunan dönemdir. Süt emme bir tatmin sebebidir. Tüm nesneler ağız ile keşfedilmeye çalışılır. Tuvalet eğitiminin başlaması ile birlikte Anal Dönem başlar. Anal dönemde sadece tatmin değil, sosyal bir kabul görme de devreye girmeye başlamıştır. Fallik Dönemde ise çocuk cinselliğini keşfetmeye başlar. 3-6 yaş arasında sürer. Electra ve Oedipus sendromları ise bu dönemde görülür. Bu dönemden sonra ise Gizlilik Dönemi gelir. Bu dönemde ise, utanma, ahlak gibi öğrenmelerden dolayı cinsel dürtüler bastırılır ve geriye atılır. Bu dönemden sonra ise Genital Dönem başlar. Genital dönem ergenlik ile başlar ve yetişkinlik hayatı boyunca devam eder.Bu dönemlerden herhangi birinde problem yaşanır ise, gelişimde sorun yaşanmaktadır.
Freud psikanalizin genel psikoloji olmasını istemiş ve bunun için çok çaba göstermiştir. Ancak Freud’un yöntemini test etmek de çürütmek de oldukça zor. Çünkü yöntemlerini gözlemlemek çok zor. Freud hem evrensel bir model önermek istemiştir hem de bu modelin bireysel problemler üzerinde etkili olmasını beklemiştir. Bireylerden aldığı bilgiyi genelleyerek bir model üretmeye çalışmıştır.
Yöntemleri her ne kadar tartışmalı da olsa, gözlemlenebilirlikten uzak da olsa pek çok metod ile araştırmalarını sürdürmüştür. Kendi ürettiği yöntemler bile işe yaramadığında ısrarcı olmaktan ziyade yeni yöntemler ortaya çıkarmak için uğraşmıştır. Bu sebeple Freud, saygı duyulmayı hak eden önemli bir bilim insanıdır.
Freud için kısa bir yazı olmasına rağmen pek çok konuya değinmeye çalışmışsınız. Ellerinize sağlık. Ancak konunun derin yazının ise mecburen kısa olmasından dolayı okuyanların aklına oturmayan başlıklar olabilir. Bunun için izninizle bir kitap önermek istiyorum. Cengiz Güleç’in kaleminden Say Yayınevi’nin basımını üstlendiği Freud isimli kitapta yazıda değinilen konuları detaylı olarak bulabilirsiniz. Tekrardan ellerinize sağlık sayın yazar.
Freud temel atmıştır. yani söyledikleri eksik de olsa doğrudur. ancak ben insanın çok daha kompleks bir yapı olduğuna inanıyorum. yani davranışsal psikoloji bunu söylüyor. İnsanın karakterini iç dünyasını analiz edebilmek imkansıza yakındır. sadece genel geçer temel şeyler bilinir. kısa vadede bunun bir argümana dönüşeceğine inancım tam