Güney Kore kendine has sinema kültürü ile severek takip ettiğimiz ülkelerden biri şüphesiz. Ülkemizde Kore’ye duyulan sempatiyi (K-Pop fanları, Kore sineması tutkunları vs.) anlatmaya da gerek yok. Bazen de Türk dizilerinden hatta yabancı dizilere merak salıp Amerikan dizilerinden bile bıkanların alternatif aradığı günlerde bir çıkış yolu sunuyor Kore dizileri. Ben de beğenerek izlediğim bazı Kore dizilerini sizlerle de paylaşmak istedim. Belki ilginizi çeker ve bir göz atarsınız. İyi seyirler.
1. QUEEN SEONDEOK – 2009 [Muhteşem Kraliçe – Seonduk yeowang]
Tür: Tarih, Dram
Motto: Kraliçem çok yaşa!
İMDB Puanı: 8.8 / 10
Benim Puanım: 9 / 10
Bölüm Sayısı: 62
Olumlu: M.S. 500’lü yılları anlatan tarihi drama benim TRT’de rastlayıp tesadüfen izlediğim ve çok beğendiğim ilk Kore yapımı dizi. Dönem dizileri içerisinde de müzikleri, oyunculukları ve senaryosuyla rahatlıkla öne geçebilecek potansiyele sahip. Dizinin bir başka farklı yanı ise birbiriyle çatışan ana karakterlerin ‘kadın’ olması. Ailesinden ayrı büyüyen ve tahtın varisi olduğunu çok geç öğrenen Prenses Deok-Man ile tahtı ele geçirebilmek için her şeyi yapmaya hazır, yılların politik tecrübesiyle halkın gönlünde taht kurmuş, zeki ve cesur Mühürdar Mishil. Kore tarihinin ilk kadın hükümdarının öyküsünü anlatan bu diziyi gerçekten çok beğendim.
Olumsuz: Her bölümü ortalama 1 saat süren 62 bölümden oluştuğunu düşünürsek göz korkutucu gelebilir. Listedeki diğer dizilerden daha eski bir yapım olması da yeni nesle pek cazip gelmeyebilir.
2. PİNOCCHİO – 2014 [Pinokyo]
Tür: Romantik, Dram
Motto: Hıçkırana kadar yalana devam!
İMDB Puanı: 8.1 / 10
Benim Puanım: 9 / 10
Bölüm Sayısı: 20
Olumlu: Kore dizilerinin en sevdiğim yanlarından biri birden fazla hikayeyi bünyelerinde mükemmel uyumlu şekilde harmanlayabilmeleriydi. Bu dizide hikaye uyumu ve her bölüm sonunda bir sonraki bölümü iple çekme hissini iliklerime kadar yaşadım. Yalan söylediğinde hıçkıran ve gerçek hayatta pek rastlanmayan ‘Pinokyo Sendromu’ adı verilen bir hastalıktan muzdarip kızımız, beraber büyüdükleri ama gerçek hikayesini bilmediği evlatlık amcasıyla muhabir olmaya karar verir. Elbette ikisinin de muhabir olmak için amaçları ve hayalleri farklıdır. Başlarından geçen olaylar sonucunda kader ağlarını örecektir.
Olumsuz: Dizinin belki tek olumsuz yanı özellikle son üç dört bölümü biraz zoraki çekmiş gibi görünmeleriydi. Hikayeyi biraz daha farklı şekilde bağlayabilirlerdi. Bazı olayların tekrar tekrar yaşanması da hoş olmadı. Ama her şeye rağmen izlediğim en iyi Kore dizisi diyebilirim.
3. KİNGDOM – 2019 [Kingdeom]
Tür: Gerilim
Motto: Koreli zombiler geliyor, kaçın!
İMDB Puanı: 8.4 / 10
Benim Puanım: 8.5 / 10
Bölüm Sayısı: 12
Olumlu: Daha birinci bölümünden itibaren gerilim duygusunu, heyecanı, karmaşık ve gizemli olaylar silsilesini önümüze getiren dizi adeta Game of Thrones ve Walking Dead karışımı farklı bir senaryoya sahip. Bir yanda tahtı ele geçirmeye çalışan bir veliaht prens diğer yanda hızla yayılan korkunç bir hastalık. Hadi bugün olsa bombadır, tüfektir bir şekilde karşılık veririz de o yıllarda hastalığı durdurmanın ve kendini korumanın bir yolu var mıdır? Bunun cevabını harika bir kompozisyonla sunmuşlar.
Olumsuz: Gereğinden fazla gerilimi ve korkuyu sevmeyenler için bazı sahneler ölüm gibi gelebilir. Gece izlenmesi tavsiye edilmez 🙂
4. I HEAR YOUR VOICE – 2013 [Sesini Duyuyorum – Neoui Moksoriga Deulryeo]
Tür: Romantik, Fantastik
Motto: Aklından aşk geçiyor avukat abla 🙂
İMDB Puanı: 8.2 / 10
Benim Puanım: 8.5 / 10
Bölüm Sayısı: 18
Olumlu: Popüler Kore dizilerini en sevdiğim özelliği iç içe geçmiş iki farklı hikaye örgüsünü paralel ilerletebilmesi ve bu hikayelerden birinin izleyicide merak uyandıracak yaratıcılığa sahip olmasıydı. Çevresindekilerin aklını okuyabilen Soo-Ha’nın çocukken yaşadığı kötü bir olaya şahit olarak hayatını riske atan Hye-Sung’un yollarının kötü karaktere karşı kesişmesi hikayesi anlatılıyor. Hem dramatik hem de heyecanlı olayları aynı potada eriterek akıcı bir dizi nasıl yapılır dersi vermişler adeta. Bölüm sayısı ve süresi de oldukça ideal.
Olumsuz: Hikaye sık sık tekrara düşüyor. Belli noktadan sonra kötü karakter kabak tadı vermeye başlıyor.
5. WELCOME TO WAIKIKI – 2018 [Eulachacha Waikiki]
Tür: Komedi
Motto: Siz adamı ölmekten güldürürsünüz 🙂
İMDB Puanı: 8.3 / 10
Benim Puanım: 8 / 10
Bölüm Sayısı: 36
Olumlu: Oyunculuklar, replikler, olay örgüsü açısından gördüğüm en komik dizilerden biri olma özelliğine sahip. Biri yönetmen, biri senarist biri de oyuncu olmak isteyen 3 ev arkadaşının başından geçen ilginç olayları anlatan dizi bence pek çok yabancı komedi dizisine de bin basar nitelikte. Bu dizilerde özellikle o bölgenin insanına, düşüncelerine ve kültürüne ait sesler duymakta çok şey katıyor kanımca. Altyazının icadı en çok da bu işe yaramıştır herhalde 🙂
Olumsuz: Cinsel konulara gereğinden fazla atıf yapılıyor, hassas insanları rahatsız edebilir.
6. ROOFTOP PRİNCE – 2012 [Çatı Katı Prensi – Ok-tab-bang Wang-se-ja]
Tür: Romantik, Tarih
Motto: 300 yıl sonra çözülebilen bilmece…
İMDB Puanı: 7.8 / 10
Benim Puanım: 8 / 10
Bölüm Sayısı: 20
Olumlu: Açıkçası şu listede son bölümüne kadar merakla ve heyecanla izlediğim, bünyesinde garip duyguları barındıran hoş bir dizi. Yukarıdaki dizilerden diğer farkı da bir dönem dizisi olmaması. Hem geçmişe hem günümüze yer veren dizide, klasik bir ‘zaman yolculuğu’ hikayesiyle başlayarak çok farklı noktalara evrildikçe geçmiş ve gelecek arasındaki düğümü ve tekrarlayan olayları göstererek hikayeyi zenginleştiren sahnelere sahip. Ayrıca dizinin müzikleri de harika.
Olumsuz: Bir önceki dizide olduğu gibi dizi belli bir noktadan sonra tekrarlara düşüyor. Bazı şeyleri tahmin etmek zor olmuyor ve keyfimiz kaçabiliyor.
7. SECRET GARDEN – 2010 [Gizli Bahçe – Sikeurit Gadeun]
Tür: Fantastik, Dram
Motto: Bedenlerimiz değişebilir ama ruhumuz asla!
İMDB Puanı: 8.2 / 10
Benim Puanım: 7.5 / 10
Bölüm Sayısı: 20
Olumlu: Yine iç içe geçmiş farklı hikayelerden oluşan bir örgü yaratmışlar. Erkek CEO ile kadın dublörün bedenlerinin değiştiği bu tuhaf hikayede adeta modern bir Külkedisi masalı anlatmaya çalışılıyor. Bu arada dizide favori oyuncularımdan Yoon Sang-hyun da yer almakta. 20 bölüm olması da her Kore dizisi gibi yine izlenebilir yapıyor dizimizi.
Olumsuz: ‘Zengin kız fakir oğlan’ konsepti bizim Türk dizilerinden de çokça aşina olduğumuz ve artık gına geldiğimiz bir durum. Bunun sürekli gözümüze sokulması biraz iğreti geldi bana. Ayrıca olaylar her beş bölümde bir tekrara düşmeye başlayınca insan sıkılıyor ister istemez. Yine de kötünün iyisi diyebiliriz.