Christopher Nolan’ın yönettiği ve Hans Zimmer’ın müziklerini yaptığı filmde, Fransa kıyılarında Alman ordularınca sıkıştırılmış 400.000 kişilik İngiliz ordusunun İngiltere anakarasına dönmeye çalışması anlatılıyor. Dunkirk bir savaş filmi değil, bir geri çekilme filmi.
Bazı mecralarda filmin giriş gelişme sonuç şeklinde ilermediğini anlayamayan, filme aksiyon izlemek için gitmiş ve bir savaş durumu bekleyenler film hakkında kötü yorumlar yapmış. Öncelikle şunu belirtelim, dediğim gibi bu bir savaş filmi değil, bu bir kaçış filmi. Tabiki benim de filmde beğenmediğim yerler oldu.
Filmde aksiyon değil, duygu ve vatan sevgisi ağır basıyor. Askerler vatanlarına büyük bir özlem duyuyor ve bir an önce evlerine dönmek istiyorlar. Ülkemizde “sıla” denilen şey işte bu filmn konusu.
Peki bu 400.000 asker Avrupa’da ne arıyordu? Hitler ordusunu Avrupa üzerine gönderdiğinde Churchill geleceği tahmin etmişti. Bazı Avrupa devletleri ve özellikle Fransa Hitler saldırıya ilk geçtiğinde tarafsız kalınca ilhak edilmekten kurtulamadılar ve ordu toplamak için geç kaldılar. Varolan ordularının çoğu da sömürgelerindeydi zaten. Durum böyle olunca İngilizler doğru düzgün destek bulamadı ve geri çekilmek zorunda kaldı. Dunkirk filminde de işte bu geri çekilme anlatılıyor.
Naziler Fransa’yı işgal edip Dunkirk şehrinde İngilizlerin etrafını sardığında tarihte denildiğine göre Hitler 48 saatlik “Dur!” emri vermiş (bazı kaynaklarda bu emri Hitler’den habersiz İngilizlerin etrafını saran Nazi ordusunun komutanının verdiği söyleniyor). İşte bu 48 daatlik Dur emri Nazilerin sonu oluyor.
İngilizler bu arada Dunkirk’teki askerlerini almak için sivil tekneleri seferber ediyor ve bu tekneler Fransa kıyılarından 48 saat içinde 330.000 küsur askeri İngiltere anakarasına taşıyorlar. İşte filmde de bu taşıma ve geri çekiliş anlatılıyor. Ve durum gereği filmde bir kişi üzerine yoğunlaşılmamış. Yani baş kahraman şu diyeceğimiz bir kişi yok ve tabi bu durum da bazı çevrelerin olumsuz yorumlar yapmasına sebep olmuş.
Dunkirk filminde en beğendiğim şeyler, ses efektleri ve uçak savaşlarıydı. Ses efektleri sizi sürekli bir gerilimde tutuyor, davul sesleri içinizde güm güm ediyor. Uçak sahneleri ise bir harika. Size savaşı gösteriyor ve heyacanı yaşatıyor.
Filmde askerleri almaya gelen teknelerin azlığı ve asker sayısının az olması, yani figüran eksikliği kötü olmuş. Çünkü denildiği gibi 400.000 asker söz konusu ve bu askerleri 500 ila 1000 arası tekne taşımış. Tabi bunlar filme genel olarak kötü dedirtmez.
Filme ben bir de şuradan bakıyorum, galiba filmde 3. şahıs gibi dışarıdan bakmıyoruz. Sanki filmin içinde biz de evine dönmeye çalışan bir asker gibiyiz. Hem kamera açıları ve görüntüler hem de filmdeki duygusallık bunu doğruluyor.
Bu filmi kendisine hayran kaldığım arkadaşlarımla izledim. Biri filmedeki zaman meselesini, biri de ajan meselesini doğru tahmin etti. Daha fazla açmak isteemiyorum, çünkü spoiler olur. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. İzlerseniz iyi seyirler.