Zamanınızı daha kaliteli bir hale getirmek için neler yapıyorsunuz? Spora gidebilir, müzik dinleyebilir, arkadaşlarınızla buluşabilir, gezintiye çıkabilir ve bir diğer olasılıkla da kitap okuyabilirsiniz. Aslına bakarsanız vaktin verimli geçmesinden ziyade alışkanlıklarınız, hayatınız ve kişiliğiniz hakkında birçok bilgi vermektedir. Sizi tanımlamaktadır. Sürekli müzik dinleyen kişilerin ruh hallerinin daha canlı olduğu, sürekli seyahat edenlerin ise görsel hafızalarının daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte kitap okumayı alışkanlık haline getiren kişileri tanımlamak için tek bir sıfat yeterli kalmamaktadır. Onları tanımak istiyorsanız yine onların benimsediği gibi bir hayat standardı belirlemeniz gerekecektir. Aksi takdirde eğer kitap okuma gibi bir itiyadınız yoksa onlarla yapacağınız bir görüşme, altı boş sohbetlerden öteye geçemeyecektir. Tabii bununla beraber kitap okuyanın, sizi de tıpkı alışkanlığı olan kitaplar gibi okuyacağı da yadsınamaz bir gerçek. Siz henüz ne olup bittiğinin analizini yapmayı düşünürken, karşı taraf sizin kişilik profilinizi çıkartmıştır bile…
Gelişen dünya ve gelişen teknoloji… Ne de iç açıcı tanımlamalar, değil mi? Bu önermeler kesinlikle doğru da olsa, insanlar da aynı oranda kendini geliştiriyor mu dersiniz? Her ne kadar net bir yanıt veremesek de, mutlak bir gerçeğin olduğunu söyleyebiliriz. Gelişen teknoloji işlerimizi, hayatımızı hatta hobilerimizi bile daha kolay hale getirmektedir. Peki, bizim ihtiyacımız olan gerçekten bu mu? Hakikaten zamandan kazanıp, daha az enerji sarf ederek hayatımız daha verimli mi olacak? Belki de evet…
Ancak unutmamak gerekir ki, insan ancak kendi kişisel gelişimini devam ettirdiği sürece hayatını kaliteli bir şekilde sürdürebilmektedir. Yeni el becerileri, sanatsal faaliyetler, yeni yerler keşfetme ve bunların hepsini tek bir çatı altında toplayan kitap okuma saatleri. Öğrenmek istediğiniz yeni bir şey mi var? YouTube veya diğer internet kaynaklarından araştırma yapabilirsiniz. Peki, tam anlamıyla ne kadar deneyim kazandınız? Kitaplar, konunun uzman(lar)ı tarafından tüm detayları ile alındığı için öğrenmek istediğiniz her ne ise size bunu seve seve sunacaktır. Kendinize iyilik yapmaya devam edin. Kendisine iyilik yapan, dünyaya da iyilik yapmış olur. Kitaplar yanınızda…
İçindekiler
Kitap Okumak Neden Önemlidir?
Bu içeriği okuyan her bir kişinin, birbirinden çok farklı hayatları var. Bunun garantisini verebilirim. Kimi yarın okula gidecek, kimisi işine, kimisi de evde olacak… Ancak bilinen bir gerçek vardır ki, nefes aldığımız sürece aklımız, her dakika yeni düşüncelerin otobanı gibidir. Gelip geçen binlerce anı, yeni fikirler, sorular ve seslerle zamanımızı doldurmaya devam ederiz.
Peki, tüm bu karmaşanın arasında biraz mola vermek sizce de mantıklı değil mi? Rahatlamak için uyumayı, gezmeyi veya kafelerde bir kahve içmeyi tercih edebilirsiniz. Sonuçta herkes kendisini bilir, ya da en azından bildiğini sanır. Bilimsel açıklamalara değinmek sizin için ne anlam ifade eder, bilmiyorum ama yine de bunu belirtmekte fayda vardır. Araştırmalar göstermiştir ki; kitap okumak, stres seviyesini azaltıyor! Yaşadığımız bu dünyada da envai çeşit hastalığın temelinde ‘stres’ olgusunun var olduğunu bilmek, sizde nasıl bir etki uyandırıyor? Stresli yaşantısı olan birisi, kuvvetle muhtemel kitap okumaktan da uzak kalmıştır. Kendinizi kelimelerin ve cümlelerin ahengine bırakırsanız daha dingin bir hayatın mümkün olduğunu bizzat deneyimleyeceksiniz. Keza hayata dair yeni ipuçları ve kilitli onca kapının anahtarlarını bulabileceksiniz.
Bahsettiğimiz cümleler, kimileri için ütopik gelebilir. Ancak hayal dünyasında yaşamıyoruz. Bunların her biri kanlı canlı gerçekler… Hayatınızı daha iyi standartlara taşımak kesinlikle sizin elinizde. Kitap okumamak için ciddi anlamda geçerli bir sebebiniz var mı? İşiniz, okulunuz veya yaptığınız çalışmalar buna engel mi oluyor? Hiç sanmıyoruz. Çünkü işiniz de, okulunuz da, yaptığınız çalışmalar ve diğer tüm konular da, kitabına göre işlemektedir. Bulunduğunuz branşta daha iyi olmak için kitap okuyun. Hayatın tadına varabilmek için kitap okuyun. İnsanları anlamak için kitap okuyun. Bu önerileri ucu bucağı gelmeyecek biçimde uzatabilirim. Ancak bizim istediğimiz bu değil. Eğer iyi bir okuyucuysanız zaten kendinizde ne gibi değişiklikler yaşadığınızı biliyorsunuz. Eğer henüz okumaya başlamayan ve seven biri değilseniz o zaman kararlarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. İnsan hayatını ikiye ayırabilirseniz; K.Ö ve K.S. Sizin için açayım; Kitaplardan Önce ve Kitaplardan Sonra.
Kitap Okumanın Bireye Kattıkları
En iyi yaptığınız şey nedir? Bir enstrüman çalmak, spor dallarından birinde uzman olmak, bilgisayar alanında profesyonel bir yazılımcı olmak… Alanınız fark etmeksizin, şu anda uzman olduğunuz ancak evvelinde ilk safhalarda nasıldınız, hatırlıyor musunuz? Kendinizi geliştirdiğiniz becerileriniz, sizin tutkunuzdur. Tutku, insanı hayata bağlar ve yaşam enerjisi verir. Kimi tutkular doğuştan insana kodlanmış olsa da tutkuyu satın alabilirsiniz de. Evet, yanlış okumadınız. Tutkuyu satın alabilirsiniz. Hem de yalnızca tek bir hedef için de değil. Onlarcasını… Nasıl mı?
Cevabı tahmin edebiliyorsunuzdur. Kitaplar size yeni hayalleri, ihtirasları tayin eder. Böylece kendinizde var olduğunu dahi bilmediğiniz yepyeni özelliklerinizi keşfedebilirsiniz. Unutmayın! Kimse ilk seferinde profesyonel değildi. Ancak her şey bir hayal ile başladı… Tek bir pencereden dünyaya bakmak, yaşamak değildir. Düşünsenize binlerce metrekare büyüklüğünde bir eviniz var. Fakat evinizin yalnızca bir penceresi var. Evden de dışarı çıkmanız mümkün değil. Evin o penceresi de sazlıklardan oluşan bir alanı görüyor. Yalnızca buraya bakarak farklı bir hayatınızın olmasını bekleyemezsiniz. Kendinize yeni pencereler açarak binlerce muazzam manzaranın sahibi olabilirsiniz. Gerçek hayatınıza bunu uyarladığımızda, kitaplar sizin dünyaya açılan pencerelerinizdir diyebiliriz.
Ne kadar zeki bir insansınız? Gerçekten zeki olan birisinin mütevazi olduğunu da bilmelisiniz. Dolayısıyla sorduğumuz bu soruya “IQ’um şu” diyenlerle çok fazla muhatap olmamalısınız. Çünkü aptal insanlar, her zaman kendilerini daha zeki zanneder. Bu kişilerle yapacağınız tartışmalarda haklı olan taraf, hep onlardır. Asla kazanamazsınız. Çünkü her şeyi onlar bilirler. Üzülmenizi gerektirecek bir durum yoktur, oradan uzaklaşmak sizin için en doğru karar olacaktır. Kitap okuyarak beyninizi, kalbinizi ve ruhunuzu doldurursunuz. Ağır olan sandıkları da herkes kaldıramaz. Kulaktan dolma bilgilerle değil, kendi doğrularınıza göre hayatı yaşayabilirsiniz. Kitaplar, sizin çok daha zeki olmanızı sağlar. Yine bilimsel açıklamaların gölgesine sığınacağım; ‘kitap okumak, beyindeki nöron sayısını arttırmaktadır.’ Zeki insanlara, dünyanın her yerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kişiler, işlerini nasıl daha iyi halledeceklerini ve herhangi bir süreci nasıl profesyonel bir şekilde yöneteceklerini bilirler.
Kitaplar İle Birden Fazla Hayat Yaşayın
Hayatı bir kez yaşıyoruz, değil mi? Şu anki hayatımızdan başka bir hayatımız yok ve olmayacak. Peki, bu maratonda kaç kez yarışacaksınız? Bu sefer cevap, “1” olmamalı. Bunu siz belirleyebilirsiniz. Herkesin sevdiği bir ünlü vardır. Kimileri Hollywood yıldızlarını, kimileri Yeşilçam üstatlarını çok sever. Filmlerinde büründüğü karakterleri kendisine feyz alır ve onlar gibi olmak ister. Ancak izlediğimiz 90-120 dakikalık filmler veya birkaç sezonluk dizilerle bunu gerçekleştiremezsiniz. Sizin belirli bir karakteriniz zaten var. Bunu ancak geliştirebilirsiniz. Elbette ki bunun mümkün olmasını sağlayan yegane varlık ise yine kitaplardır. Kitaplarla hayatınızı birden fazla kez yaşayabilirsiniz. Keza onlarca hayatı görebilir ve empati yeteneğiniz sayesinde o hayatları da deneyimleyebilirsiniz. Evet, kitap okumak empati yetinizi de maksimuma taşımaktadır. Bundan dolayıdır ki en iyi iletişimcilerin kitap kurdu olması. Aile, arkadaş ve özel ilişkilerinizde de daha mutlu olabilmeniz adına kitaplar sizin danışmanlarınızdır. Hayatı Nirvana’da yaşamak istiyorsanız, yapmanız gerekenler alenen her yerde. Kitaplar siz istediğiniz takdirde sizlerle. Peki, siz onlarla mısınız?