İnfluenza: Ne İnfluenzası Kardeşim, Grip Bey Diyeceksiniz !

3

İçindekiler:

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber grip hastalığına yakalananların sayısı bir hayli artmaktadır. Bu sadece ülkemizde değil tüm dünyada böyledir. Aralık-mart ayları arasında sık rastlanır.(Kuzey yarımküre için)

Peki, bu hastalık neden kış ile özdeşleşmiş durumda? Cevabı basit deyip anlatmak isterdim ama durum öyle değil. Yine bunun üzerinde de farklı çalışmalar var. Grip virüsünün soğuk ve nemsiz havayı sevdiği, kışın insan vücudunun bağışık yanıtının düşmesi ve hava soğuk olduğundan sürekli kapalı ortamlarda bulunmamız gibi.

Grip virüsünün soğuk ve nemsiz ortamları sevdiği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Ancak şunu da unutmamak gerekir ki diğer mevsimlerde de grip görülebilir.

Grip Beyefendiler Kimdir ?Grip hastalığına influenza virüsü neden olur.

Grip İnfluenza adı verilen bir virüsün sebep olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Bunun İnfluenza A, B ve C olmak  üzere 3 türü vardır. İnsanlarda İnfluenza A başta olmak üzere İnfluenza A ve B virüsü enfeksiyona sebep olmaktadır. Grip çok sık görülen viral bir enfeksiyon olduğundan önem arz etmektedir.

Neden Grip Bey Dedim ?

Vücudumuzun koruyan -güvenlik güçlerimiz- bağışıklık hücrelerimiz bir kere düştüğü çukura bir daha düşmüyor. Yani önceden geçirdiğimiz bir hastalıkla daha sonra karşılaştığımızda bağışık sistemimiz daha hızlı ve daha güçlü yanıt oluşturarak hasta olmamıza izin vermez.

Bizim bağışıklık sistemimiz çalışır da grip virüsü durur mu? Grip virüsündeki yapılar değişime uğradığından bizi sürekli alt edebiliyor. Virüsteki meydana gelen bu değişim küçükse küçük çaplı salgınlara(epidemi) , eğer ki büyükse dünya çapında salgınlara(pandemi) sebep olur.

Bir Pandemi Örneği: İspanyol Gribi

1918-1919 arasında dünyada yaklaşık 20-40 milyon insanın ölümüyle sonuçlanmıştır. İspanyol gribi denmesinin nedeni o dönemde cereyan eden savaşlardan dolayı askeri sansür ile kamuoyundan gizlenmiş bu konuyu, İspanya’nın açıklaması ile bu ad verilmiştir.

Neden grip bey dediğim şimdi daha iyi anlaşılmıştır diye düşünüyorum.

Grip Belirtileri

Belirtileri virüs vücudumuza yerleştikten 1-2 gün sonra ortaya çıkar. İlk kırıklık ve baş ağrısı ile kendini gösterir.

Bununla beraber görülen belirtiler;

  • Halsizlik
  • Ateş
  • Titreme
  • Burun akıntısı
  • Şiddetli kas, eklem ağrıları
  • Boğazda yanma
  • Balgamsız öksürük
  • İştah kaybı

Griple soğuk algınlığı aynı şeyler değildir. Genellikle grip, soğuk algınlığından daha ağır seyreder. Gripten farklı olarak soğuk algınlığında ateş, baş ağrısı, vücut ve kas ağrısı, halsizlik ve kuru öksürük daha nadir veya hafif görülürken; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı daha sık yaşanmaktadır. Görüldüğü üzere benzer belirtilere sahiptirler. Soğuk algınlığı günlük işlerimize çok fazla engel teşkil etmezken grip çoğu günlük işten bizi alıkoyar.

Gribe Karşı Koyma

Grip virüsü hasta kişiden öksürme, hapşırma, konuşma ve soluk alma ile damlacıklar halinde hava yolu ile taşınır.

Grip Aşısı;

Yukarıda grip virüsünün yapılarının değiştiğini belirtmiştik. Grip aşısı için o sene gribe neden olabilecek ’en ideal virüsler’’ belirlenir. Buradan da gribe birçok virüsün neden olduğunu anlayabiliriz. Aşı içerisinde öldürülmüş virüs parçaları yer alır.

Grip aşısı genellikle grip hastalığının arttığı aylardan önce olan eylül-ekim-kasım aylarında yapılır.

Hastalardan kaçınma;

  • Doğru hapşırma ağzı kolun arasına kapatılarak yapılır. Elimize hapşırmak doğru değildir. Ele hapşırmadan dolayı grip elle temas ile de yayılabilir. Ayrıca ağzımızı kolumuza kapatarak hapşırdığımızda virüslerin ortama yayılmasını da önlemiş oluruz.
  • Hasta kişiyle ortak havlu, bardak vb. gibi şeyler kullanılmamalıdır.
  • Hasta kişi toplum sağlığı açısından gerekmedikçe toplu yerlerden uzak durmalıdır. Aynı şekilde sağlıklı kişide toplu ortamlardan uzak durmalıdır. Nitekim hastalık bu ortamlarda sıkça yayılır.
  • Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
  • Kişi ellerini bu dönemlerde sık sık yıkamalıdır.doğru hapşırma ağız kollara kapatılarak yapılandır.İnfluenza virüsünün neden olduğu grip hastalığını başka kişilere bulaştırmamak adına bu çok önemlidir.

Grip Tedavisi

Öncelikle belirtmek isterim ki grip virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikten etkilenmez. Ayrıca gereksiz yere kullanılan antibiyotikler bakterilerin direnç kazanmasını sağlar.

Grip tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar mevcuttur. İlaçlar hastalığın süresini kısaltmaktan çok seyrini hafifletir. İlaç kullanmadan da komplikasyonsuz bir şekilde 7-10 gün içerisinde iyileşme görülür. Gribe yakalanan kişinin herhangi bir akciğer hastalığı, diyabeti, kanser hastalığı, böbrek veya kalp sorunu varsa grip virüsü bu kişiler için ciddi risk yaratabilir. Bu nedenle kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde ve yaşlılarda hayati tehlike meydana getirebilir. Yani kendiliğinden iyileşse bile dikkat edilmesi gerekir.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  SARS-Cov2 Gerçekten Laboratuvarlarda Mı Üretildi?

Bu süreç içerisinde kişi iyice dinlenmeli ve bol bol sıvı tüketmelidir. Dinlenmeyle vücut griple mücadele için gerekli enerjiyi sağlar. Yine bu durumda vücut normalden daha fazla sıvı kaybettiğinden bol sıvı tüketmek önem arz eder.

İnfluenza virüsünün neden olduğu grip hastalığında iyi bir dinlenme ve bol sıvı tüketimi önemlidir.

Anne Eli Değmiş Gibi

Bu hafta bu yazıyı yazmama sebep olan şey tam sınav haftası grip olmamdı. Tabi annemden aldığım bazı direktifler ile hafif atlattım. Bunları sizinle paylaşmasam olmaz.

Grip olacağımı anladığımda iş işten geçmişti ancak tuzlu su desteğiyle hemen teslim olmadım. Bir miktar tuzlu su yapıp arada sırada burnuma tuzlu suyu çektim ve gargara yaptım. Annem bunu daha sık yapmam gerektiğini söylese de üşengeçlik edip çok sık yapmadım. Buna rağmen çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Bol sıvı tüketmeyi zaten yukarıda belirtmiştim.

  Gripsiz bir kış dileğiyle, sağlıcakla kalın.

3 Comments

  1. Yetişkinkerde grip aşısı kullananlar ile kullanmayanlar arasında hastalığın görülme riski çok fazla değişmiyor. Virüs çok çabuk mu mutasyon geçiriyor ya da aşıyı satan firmalar kazanç sağlamak için yetersiz aşıları piyasa mı sürüyor?

  2. Yetişkinkerde grip aşısı kullananlar ile kullanmayanlar arasında hastalığın görülme riski çok fazla değişmiyor. Virüs çok çabuk mu mutasyon geçiriyor ya da aşıyı satan firmalar kazanç sağlamak için faydası olmasına bakılmaksızın aşıları piyasa mı sürüyor?

    • Sorunuz için teşekkürler.Aşı için o sene etkili olması öngörülen influenza suşları kullanılıyor.Grip aşısı için %100 koruyucu demek hayalci bir yaklaşım olur.Zaten %100 koruyucu da degil.Ancak kişi aşı oldum diye kendine dikkat etmeyip bağışıklık sisteminin düşmesiyle yine hasta olabilir.Aşı olduğu suşlardan farklı bir suş kişiye bulaşabilir.Aşısı yapılan suş mutasyon geçirmişte olabilir.İlaç şirketleri ile süreci tam bilmediğim için bir yorumda bulunmam doğru olmaz diye düşünüyorum.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku