insülin ilacı ve cihazı

İnsülin ve İmmün Sistemimize Sağladığı Destek

/

Gün geçmiyorki bilim dünyası yeni bir keşfe imza atmasın. Bir zamanlar bilimin birçok şeyi keşfettiğini ve artık keşfedilecek bir olayın kalmadığı düşünülmüş. Ancak görüyoruz ki dünya, evrenimiz, yaşam ve insülin hakkında ne kadar da az şey biliyoruz.

Bugünkü yazım için uygun bir konu araştırırken bir sitede böyle bir başlık gördüm ve bunu inceleyip sizlerle paylaşmak istedim.  (Toronto General Hospital Research Institute) Toronto Üniversitesi Araştırma Enstitüsü’nde çalışan bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, insülin hormonunun, bağışıklık sistemini enfeksiyona karşı güçlendirdiğine dair bulgular elde edilmiş.

    İnsülin

Öncelikle bu hormonun bildiğimiz görevlerinden kısaca bahsedelim. İnsülin polipeptit yapılı bir hormondur. Temel görevi kabaca bizim besinlerle aldığımız, vücudumuzun temel enerji kaynağı olan glikozun kandan vücut hücrelerine alınmasını sağlamaktır. Pankreas Langerhans adacıklarında bulunan beta hücrelerinden salınır. Hücrelerimizin enerji üretebilmesi için glikozun hücre içerisine alınması gerekir. Bu da demek oluyor ki her insan insüline bağımlıdır. Bu yolakta bir sıkıntı oluşması ise karşımıza diyabet rahatsızlığı olarak çıkıyor.

Bu zamana kadar karaciğerde, kaslarda veya yağlarda bulunan insülinin kan şekerinin düzenlenmesindeki rolü hakkında veya enerji dönüşümleri hakkında birçok çalışma yapılmasına karşın hala insülin hormonun bağışıklık sisteminin üzerindeki etkileri tam olarak bilinmiyor. Yapılan çalışma bu bilinmezi bir nebze de olsa aydınlatmış gözüküyor.

Makalede yer alan bilgiye göre, T lenfositlerde bulunan insülin sinyal yolaklarının, T hücrelerinin daha hızlı çoğalmasını ve daha fazla sitokin salgılamasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini tespit etti. Bu hızlı ve etkili cevap sayesinde T hücreleri bizi hastalıklardan hatta ölümcül hastalıklardan da koruyor. insülin reseptörleri enfeksiyon durumunda T hücrelerinin aktive olması için gereken uyarıcılara aracılık ediyor.

Bu çalışmada, insülinin T hücrelerinin fonksiyonunu nasıl etkilediği ve T hücrelerinin hangi durumlarda insüline cevap vermediği araştırıldı. Çalışmada özellikle T hücrelerinin incelenmesinin nedeni ise bu hücrelerin, enfeksiyona karşı savunmada hayati bir görev almasından kaynaklanıyor.

insülin maske

T hücreleri arasındaki bağlantıyı anlamak için genetik olarak değiştirilmiş özel fareler kullandı. Bu farelerin T hücrelerinde normal T hücrelerinden farklı olarak insülin reseptörü bulunmuyor yani bir nevi insülin direncini taklit ediyor. Daha sonra bu özelleştirilmiş hücrelerin farklı stres faktörleri altında – H1N1 grip virüsü gibi – nasıl davrandıkları gözlemlendi.

Sonuç olarak söylememiz gereken, İnsülin reseptörleri ya da sinyal molekülleri bağışıklık sisteminin en etkili şekilde çalışmasını sağlıyor bir nevi güçlendirici etkisinin olduğudur.

Kaynakça: www.sciencedaily.com

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku