Koronavirüs salgınında psikolojik sağlımız

Koronavirüslü Günlerde Psikolojik Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?

5

“Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir.”

DSÖ anayasasındaki sağlık tanımı

Bu tanım basitçe bize insanın biyopsikososyal bir varlık olduğunu ifade eder. Koronavirüs salgını nedeniyle pek alışık olmadığımız bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde salgından etkilenmemek için birçok tedbir alıyoruz. Bu tedbirler haliyle bedenen sağlık için olanlara odaklanmışken psikolojik sağlığımızı belki farkında olmadan göz ardı ediyoruz.

Bu gibi zorlayıcı süreçlerde stresli olmak, kaygı ve endişe duymak olağan bir durumdur. Hatta tehlikelere karşı daha uyanık ve tetikte olmamızı sağlar. Ancak bu duyguların aşırı olması psikolojik sağlığımız açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir. Peki, kaygı, endişe ve stresi kontrol altında tutarak koronavirüs salgınında psikolojik sağlığımız için alabileceğimiz önlemler nelerdir?

Salgının tüm hızıyla sürdüğü bu karantina günlerine evde kalmak hepimizin canını sıkıyor. Sürekli evde oturmak hem üretkenliğimizi düşürüyor hem de bizi zorluyor.

Fakat bu kriz anında sağlığımızı korumak zorundayız. Sürekli evde durarak ve hareket etmeyerek birçok kronik hastalığa zemin hazırlıyoruz. Uyku düzenimizi bozuyoruz ve yediklerimize dikkat etmiyoruz. Ayrıca depresif bir duygudurum içerisinde kendimizi iyice tüketiyoruz. Buna karşı bir şeyler yapmak zorundayız ki kendi beden ve ruh sağlığımızı koruyabilelim. Bu sebeple “Koronavirüslü Günlerde Psikolojik Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?” yazısını sizler için hazırladık.

1. Beden sağlığınıza dikkat edin.

beden sağlığı
Uyku, sağlık ve egzersiz üçlüsü.

İnsan biyopsikososyal bir bütündür. Psikolojik sağlığımızı korumak için beden sağlığımızın yerinde olması gerekir. Bu nedenle daha yavaş yaşadığımız şu günlerde dengeli beslenmeye dikkat edin. Ev içi egzersizler yaparak formunuzu koruyun. Uyku düzeni ve hijyenini korumaya özen gösterin. Ayrıca sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı alışkanlıkları bırakarak vücudunuz için temiz bir sayfa açabilirsiniz.

2. Fiziksek izolasyon, sosyal izolasyon değildir.iletişim

Koronavirüs bulaşını önlemek için günlük hayatımızda sevdiğimiz insanlarla bir arada olamıyor olabiliriz. Ancak sahip olduğumuz teknolojiler sayesinde aslında çok yakın sayılırız. Hiç vakit kaybetmeden sevdiklerinizi arayın. Görüntülü sohbetlerde karşılıklı çay bile içebilirsiniz.

dünya sağlık örgütü binası3. Bilgi kaynaklarınız güvenilir olsun.

‘Sosyal medya hesabı olan konuşur’ sözünden yola çıkarak herkesin bu konuyla ilgili bir yorumu var. Gerçekleri öğrenmek endişelerinizi azaltmaya yardımcı olabilirken, bilgi kirliliği ve felaket senaryoları endişenizi artırabilir. Bu dönemde Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık bakanlığı ve konunun uzmanlarını takip edebilirsiniz. Ayrıca sürekli haber takip etmektense belirli haber saatleriniz olsun ve ekran saatinizi azaltmayı deneyin.

4. Gününüzü planlayın.zaman yönetimi

Zaman hızla akıp giden bir şey. Çok işimiz var fakat vaktimiz çok hızlı tükeniyor. Bu sebeple zaman yönetimi herkesin kesinlikle yapması gereken bir şey.Gününüzü planlayarak vaktinizi daha verimli ve üretken kullanabilirsiniz. Planlarınızı gerçekleştirmek size daha iyi hissettirir. Ancak planlarınızın aksadığı durumlarda da esnek olmayı unutmayın.

5. Daha önceden vakit bulamadığınız aktiviteler için mükemmel bir zaman.

ailecek film izlemek

Hep okumak istediğiniz kitaplar, izlemek istediğiniz filmler-diziler vardır. Ailenizle kitap okuma saatleri ve film geceleri yapabilirsiniz. Ayrıca yeni hobiler edinerek de kendinize zaman ayırabilirsiniz.

6. Çocuklar zor dönemlerde ebeveynlerinin tepkilerini taklit ederler.çocuklar ve ebeveynler

Çocuklar ilk defa karşılaştıkları bu zorlayıcı süreçte nasıl bir tepki vermesi gerektiğini bilemeyebilirler. Bu konuda örnek alacağı kişiler onlar için yegâne rol model olan ebeveynleridir. Bu nedenle çocukların yaş gruplarına göre anlayabilecekleri şekilde içinde bulunulan durum açıklanmalı ve merakları giderilmelidir.

yaşlılara yardım7.Başka insanlara yardım etmek öz güveninizi artırır.

Salgın sürecinde etrafınızda sizden daha çok etkilenen kronik hastalıkları bulunanlar ve 65 yaş üstündeki kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilirsiniz.

 

 

Ayrıca inceleyebilirsiniz:

  1. http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-technical-guidance-europe/mental-health-and-covid-19
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html
  3. https://parlakjurnal.com/koronavirus-dosyasi/

5 Comments

  1. Pandemi ile ilgili her şeyi burada bulabiliyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Eline sağlık. :))

    • Böyle bir sürecin muhakkak ki bazı olumsuz etkileri olacaktır, siz yine de kendinize iyi bakarak bunu en az kayıp en fazla kazançla atlatmaya çalışın. Yorumunuz için teşekkürler, sağlıklı günler

  2. Bu dönemde daha mutlu olanlar da var zaten otokontrole sahipseniz sıkıntı yok ama değilseniz ilk yapmanız gereken şey erken kalkmak
    günde en az 80 sayfa kitap okumak en az 1 saat egzersiz yapmak ev temizliği ve netflix bi bakmışsınız vakit geçmiş gitmiş en önemlisi sevdiklerinizi mutlaka arayın

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku