otizm spektrum bozukluğu
otizm spektrum bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu: Bir Renk Cümbüşü

1

Etrafınızdaki çocuklara dikkat edin! Başkalarıyla göz temasına, ismiyle çağrıldığında bakıp bakmadığına, istediği bir şeyi parmağıyla gösterip göstermediğine, akranlarıyla oyunlarına ilgisine, tekrarlayan garip hareketleri olup olmadığına, konuşmasının normal gelişime göre geride kalıp kalmadığına dikkat edin. Az çok tahmin edilmiştir sözü otizme getireceğim. Hadi kısaca bir göz atalım otizme.

Otizm terimini ilk defa 1943’te Avusturyalı Psikiyatrist Leo Kanner ‘çevreye ilgisizlik (aşırı otistik yalnızlık) ile dil gelişiminde anormallik, sosyal beceride eksiklik ve aynılıkta ısrarın’ eşlik ettiği çocuklar için kullanmıştır.

Otizmin Tanımı

Şu anki tam adı Otizm spektrum bozukluğu(OSB) olan hastalık, erken çocukluk döneminde sosyal iletişim/etkileşim bozukluğu ve sınırlı, tekrarlayan, olağan dışı ilgi, davranış ve aktiviteyle karakterize bir durumdur. Tüm bunlar zekâ seviyesi ve zihinsel işlev kapasitesinden bağımsızdır. Fiziksel bir problemle değil davranışsal problemlerle karşımıza çıkar.

Otizm Ne Kadar Sıklıkta

Sıklığı hiç azımsanamayacak kadar fazladır. Tanımlandığı günden bu yana görülme sıklığı git gide artmıştır. Amerika Hastalığı Kontrol Merkezinin(CDC) son raporuna göre 68 doğumda 1, dünyada ise %1 sıklıkta. Yani durum aslında sosyal bir meseleye dönüşmüş haldedir. Ülkemizde de yaklaşık bu sıklıkta olduğu düşünülür. Erkeklerde kızlardan yaklaşık 4-5 kat daha fazla rastlanır.

Otizmin Nedenleri

Bu kadar sık gözlenen bir durum olmasına karşın hala net bir şekilde otizmin sebebini bilmiyoruz. Otizmde gen ve çevresel etkilerin bir arada etkide bulunduğu görüşü hakimdir. İkizler üzerinde yapılan çalışmalar ise genetiğin bir adım daha ön planda olduğunu gösteriyor. Ama şundan artık eminiz ki annenin çocuğuna ilgisiz davranması kesinlikle otizm sebebi değildir. Ve ayrıca aşılar ve aşıların içindeki timerosal’in otizme sebep olmadığı birçok çalışmayla gösterilmiştir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri bir cıva bileşiği timerosal’in aşılardan kaldırılmasına rağmen otizmde artış gözlenmesidir. Bunun yanında otizme sebep olduğu düşüncesiyle kızamık, kabakulak, kızamıkçık(KKK) aşısı kullanımında düşüş olduğu sıralarda kızamık salgınları yaşanmıştır.

Otizmin Tedavisi

Henüz kesin bir tedavi söz konusu değildir. Tıbbi tedavi saldırganlık ve kendine zarar verme gibi durumları önlemek içindir. Günümüzde en etkili çözüm, erken tanı ve ardından etkinliği kanıtlanmış özel programlarla yoğun bir eğitimdir.  Eğitim terapilerinden de en etkili olanı ise ‘’Erken Yoğun Davranışsal Eğitim’’dir. Bu terapiler(örn: müzik terapi) sayesinde otistik çocuğun sosyal becerileri geliştirilebilir, uygunsuz davranışları yönetilebilir ve dil gelişimi sağlanabilir.

Zamanında ve doğru yapılan müdahalelerle otizm yönetilebilir. Otizm bir vazgeçiş değil bir başlangıçtır. Otizm pes etme değil bir azmetmedir.

1 Comment

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku