İnternet ortamında bilgisayar, konsol ve telefon için çıkan oyunları eleştiren siteler var. Bu siteler eleştiri, inceleme yazıları yayımlıyorlar ve puanlama yapıyorlar. Daha doğrusu siteye üye olan kullanıcılar puanlama yapıyor. Site de bunları herkese açıyor. Bir kişi oyun hakkında araştırma yaparken bu bu sitelerden faydalanabiliyor. Metacritic, Merlin’in Kazanı gibi siteler bunlar. Ha bazı forumlar ve herşeyle ilgilenen siteler de yapabiliyor, Teknopat veya Webtekno gibi.
Şimdi tartışmalı bir konu açacağım. Metacritic’te bazı serilere haksız yere fazla puan verildiğini düşünüyorum. Rockstar, Nintendo ve Sony hangi oyunu yaparsa bütün dergiler kafadan en az 95 verirken başka bir firma aynı kalitede oyun yapsa alacağı not maksimum 93. Yeri geliyor 85’lik hatta 80’lik oyunlara bile 95’leri 97’leri döşüyorlar.
“Bu firmalar para veriyorlardır belki Metacritic’e. Belki de Metacritic’te o tür oyunları seven insanlar toplanmıştır. Belki de sen fazla taraflısındır.” diye düşünmüş olabilirsiniz ama bence daha çok şundan dolayı.
Bu firmalar çok köklü firmalar ve sağlam fan kitleleri var. Dergiler bu oyunları ve firmaları eleştirerek, bu firmaların oyunlarını oynayanları incitip fan kitlelerini kaybetmek istemiyor. Çünkü oyun dergilerini alanlar onlar zaten. Mesela GTA V’in puanı 96. Half Life 2’den sonra tarihin en çok puan almış PC oyunu. El insaf. San Andreas bile bu kadar puan almadı.
Valve da çok abartılan bir firma ama bunu söylerseniz sizi döverler. Nedeni de şu. Bu adamlar PC oyunculuğunu çok geliştirdi. Half Life, Counter Strike, Team Fortress gibi oyunlar zaten kült. Ama asıl Valve’u PC oyuncularının bir numarası yapan şey Steam. PC oyuncularına ucuza oyun oynayabilme imkanı sundukları için çoğu kişi minnettar. Bu da biraz abartmalarına neden oluyor. Ha Rockstar, Nintendo ve Sony de kendi kitleleri için efsane. Ama galiba Valve kadar gerçekten gönülden bağlı savunucuları olan çok az firma vardır. Diğer çoğu firmanın fanboyları vardır. Firmalarını fanatikçe savunurlar. Ama Valve fanlarının duyduğu his hayranlık değil, minnet. Bu nedenle daha az sesleri çıkıyor ama daha sadıklar.
(Buraya bir ara parantez açıyorum. Mesela Türkiye’de yurt dışına göre PC oyunları daha ucuz. Eğer dışarıyla aynı olsaydı özellikle Steam’de bulunan oyunlar, şu an gördüğümüz fiyatlarının 3 katı falan olurdu. Ayrıca PC dışındaki alanlarda, konsol gibi, oyun fiyatları hem daha pahalı hem de oyunu alıyorsunuz, cihazı alıyorsunuz; üstüne bir de cihazın internete bağlanması için aylık üyelik parası ödüyorsunuz.)
İnsanlar bir bakıma Half Life 2’ye yüksek puan vererek Valve’a teşekkür ediyor. Diğer çoğu fan kitlesi genelde bunu kendi firmasına teşekkür etmek için değil, rakip firmaya üstünlük sağlayıp bununla hava atmak için yapar.
Belki siz de kendi ilgi alanınız dahilindeki oyun serilerini veya başka herhangi bir şeyi yeren, örneğin Marvel’ı yeren bir yayın veya yayım görmekten hoşlanmıyor olabilirsiniz. Ama gerçekler bunlar. Her firma ve oyun tarafsızca eleştirilmeli.