Neredeyse bilgisayar oyunlarından daha büyük bir çeşitliliğe sahip olan mobil oyunlar, küçük büyük demeden herkese hitap eden kategorileriyle karşımıza çıkıyor. Çocuklarda zeka geliştirici oyunlar, büyüklerin ilgiyle takip ettiği strateji oyunları, genç yaşlı demeden herkesin saatlerini harcadığı bulmaca oyunları ve daha fazlası. Tüm ilgi alanlarına yönelik çeşitli içerikleri akıllı telefonların uygulama merkezinde bulmak mümkün. Hatta çok bilinen bilgisayar oyunlarının mobil versiyonlarıyla da sıklıkla karşılıyoruz. Bazı oyunların en çok indirilen mobil oyunlar listesinde uzun bir süre birinciliği koruduğunu görürken bazen de hızla gündeme girmeyi başaran oyunlara şahit oluyoruz. Özellikle pandemi sebebiyle düşen sosyal aktivetelerimizin yerini doldurmaya çalışan bu mobil oyunlara olan ilginin son iki yıldır oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Hatta pandemi döneminde hayatımıza giren yepyeni oyunlardan bahsetmek bile mümkün. Dilerseniz hep birlikte son dönemlerde en çok indirilen mobil oyunlara göz atarken aynı zamanda listede bulunan efsanevi oyunlardan da söz edelim.
- Subway Surfers: Hem efsaneleşen hem de popülaritesini hala korumayı başaran bir oyun Subway Surfers. Klasik sonsuz koşu oyunlarından biri olan ancak buna rağmen listelerde uzun süre liderliği koruyan bu oyun hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Tren istasyonunla oyunun baş kahramanı Jake ve köpeğinin polislerden kaçış macerası ile başlayan Subway Surfers adından da anlaşılacağı üzere tren yolunda geçiyor. Kovalamaca sırasında oyunculara çeşitli görevler ve ödüller veren bu oyunun uzun bir süre daha popüler oyunlar arasında yerini koruyacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
- Among Us: Oyuncuların çevrimiçi bir şekilde oynayabildikleri bu oyun hem sosyalleşmelerini hem de değişik stratejiler üzerine akıl yürütebilmelerini sağlıyor. Özellikle daha küçük yaştaki çocuklarda sorgulama, oy verme, şüphe duyma ve karar verme gibi becerilerin gelişmesi üzerinde etkili olduğu düşünülen bu oyun uzay temalı bir ortamda geçiyor. Crewmate ve Impostor’lar olarak ikiye ayrılan oyuncuların birbirlerini tespit etme ve görevlerini yapmalarını engelleme üzerine bir kurguya sahip olan Among Us’ın 13 yaşından küçük çocuklar için pek uygun olmadığını söyleyebiliriz.
- PUBG: Battlegrounds: En çok indirilen ve oynanan oyunlardan söz etmişken listeye PUBG’yi almazsak olmaz. Her yaştan insanın büyük bir ilgiyle takip ettiği bu oyun bir savaş ve hayatta kalma temalı çok oyunculu bir oyundur. Piyasaya sürülmesinin ardından özellikle gençler tarafından oldukça fazla rağbet gören PUBG ilk günden bu yana popülerliğini korumayı başarmıştır. Dünyanın dört bir yanından oyunculara ev sahipliği yapan ve aynı zamanda oyuncuların sosyalleşmesine katkıda bulunan bu oyunda yaklaşık 100 oyuncu bir uçaktan atlayarak oyuna başlarlar. Burada takım halinde savaşma, strateji uygulama ve hayatta kalma gibi kavramlar ön plana çıkmaktadır.
- Words of Wonders: Her yaştan kullanıcının gönül rahatlığı ile tercih edebileceği bu oyun bir bulmaca oyunudur. Klasik bulmaca oyunlarının aksine Words of Wonders renkli arayüzü ve yenilikçi tasarımı ile rakiplerini geride bırakmayı başarmıştır. Hız ve kelimeler arasında bağlantı kurma temeline dayanan bu oyun, sanıldığının aksine durağan bir bulmaca oyunu değil; hafızayı zorlayan ve zekayı sınayan yeni nesil bir bulmaca oyunudur. Özellikle okul çağındaki çocukların dil becerilerini geliştirme ve bağlantı kurma yeteneklerini geliştirme açısından oldukça elverişlidir.
- 101 Okey Plus: Özellikle Türkiye’de en çok oynanan mobil oyunlar listesinde muhakkak ilk 5’te görmeye alışık olduğumuz 101 Okey Plus uygulaması aynı anda binlerce kişiye ulaşmakta ve her yaştan kullanıcıya hitap etmektedir. Kalabalık arkadaş gruplarının önemli eğlencelerinden biri olan Okey oyununu çevrimiçi olarak oynama imkanı sunan bu uygulama ile oyuncular hem sosyalleşme hem de arkadaşlarıyla sohbet etme fırsatını bulmaktadır. Oyun içerisinde hediye gönderme, arkadaş ekleme ve turnuvalara katılma gibi çeşitli seçenekler de bulunmaktadır.
- Pokemon Unite: Tüm zamanların belki de en efsanevi karakterlerini barındıran Pokemon bu sefer de farklı bir mobil oyunla karşımızda. Daha önce çeşitli versiyonlarını görsek de son dönemlerin en sevilen versiyonlarından biri de Pokemon Unite. Oyunda 5’er kişilik gruplardan oluşan savaş takımları bulunuyor ve aynı zamanda Pokemon Unite, oyunculara çevrimiçi oynama desteği de sunuyor. Oyun içerisinde vahşi Pokemon’u yakalama, seviye yükseltme ve çeşitli kurallar da bulunuyor. Pokemon karakterlerinin pek çoğunun yer aldığı bu oyun hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor.
- Crash Bandicoot On The Run: Playstation ve oyun dünyasının en önemli markalarından biri haline gelen Crash Bandicoot bu sefer de yeni versiyonuyla mobil oyunlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle çocukların büyük bir heyecanla takip ettiği bu serinin yeni oyunu Crash Bandicoot On The Run, diğer örnekleri gibi koşma/koşucu oyun kategorisinde yer alıyor. Oyun içerisinde yer alan gizli yollar, boss savaşları ve kötü karakter Dr. Neo Cortex ile mücadeleler de yer alıyor. Sadece çocukların değil aynı zamanda yetişkinlerin de eğlenceli vakit geçirebilmesi için tasarlanan bu oyunun her yaştan kullanıcıya hitap ettiğini söyleyebiliriz.
- Project Makeover: En çok oynanan mobil oyunlar listesinde Project Makeover isimli oyunla karşılaşıyoruz. Çevrimiçi ya da çevrimdışı olarak oynanabilen bu oyun klasik oyunlar kategorisi içerisinde değerlendiriliyor. Oyunun temelinde kötü bir görüntüde olan karakterimizi çeşitli bakım ve tasarımlar ile daha iyi bir görüntüye kavuşturmak yer alıyor. Oyunda belirtilen görevler ile karakterimizi baştan yaratmak ve onu daha modern bir görüntüye kavuşturmak oyunun temel amacını oluşturuyor. Özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen bu oyunun tercih edilmesi için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Üç yaşından büyük tüm kullanıcıların rahatlıkla oynayabildiği Project Makeover uzun bir süredir en çok oynanan oyunlar arasında yer alıyor.
- Brain Out Can You Pass It: Bir bulmaca oyunu olarak da nitelendirebileceğimiz Brain Out, diğer bulmaca/bilmece oyunlarından farklı olarak görseller aracılığı ile oyunculara çeşitli sorular yöneltmektedir. Kimi zaman eğlenceli bazen de zorlayıcı cevapları ile düşünmeye sevk eden bu oyun her yaştan oyuncunun eğlenceli vakit geçirmesi için tasarlanmıştır. Özellikle çocuklarda sorgulama, çözümüretme, seçenekleri değerlendirme becerilerini geliştirmesi oyunun sıklıkla tercih edilmesine sebep olmuştur. Küçük ya da büyük her yaştaki kullanıcı için eğlenceli ve sınırları zorlayıcı bir oyun olarak kabul edilen Brain Out, aynı zamanda el-göz ve zihin koordinasyonunu sağlaması açısından da oldukça önemlidir.
- Garena Free Fire: Call of Duty Mobile ve PUBG Mobile gibi Battle Royale oyunları arasında yer alan ve son dönemin en çok oynanan oyunları arasında üst sıralardaki yerini koruyan Garena Free Fire farklı karakterleri ile ön plana çıkmaktadır. Yine bir hayatta kalma ve mücadele olarak bahsedebileceğimiz bu oyun güçlü rakipleri olmasına rağmen popülerliğini hale korumakta ve en çok indirilen mobil oyunlar arasında yer almaktadır. Özellikle gençlerin sıklıkla tercih ettiği bu oyun mod seçeneğinin fazla olması ve yüksek oyuncu katılımı ile dikkat çekmektedir.