athena-mitoloji
Yunan Tanrıçası Athena

Athena: Yunan Mitolojisinin Bilge Tanrıçası

Athena, Yunan mitolojisinde çok meşhur bir karakter olup; akıl, sanat, strateji, sulh ve savaşın tanrıçasıdır. Fakat savaş tanrıçası denildiğinde akla kan ve vahşet gelmemeli. Çünkü o Athena’ya ait özelliklerden değildir. Eski kaynaklarda tanrıçanın diğer adı Pallas olarak geçer. Roma mitolojisindeki adı ise Minerva’dır.

Bütün bunların yanında Athena strateji ve deneyimiyle de ünlüdür. Harp Tanrısı Ares’in zıt karakteridir. Ares amaçsız, kaba güce dayalı savaşı simgeyen bir karakterken Athena her zaman barışı savunmuştur. O; akıl gücüne dayalı, erdemli savaşı simgeler. Ares bu amaçsız savaş tutkusundan dolayı genellikle bozguna uğrarken Athena ise bilgeliği ile savaşların üstesinden zaferle gelmektedir.

Bilgelik ve savaş tanrıçası Athena’nın değişik şekilde tasvirleri vardır. Genellikle sembolleri; kalkan, mızrak yahut kılıç veya ikisi birlikte, ya da zeytin dalı ve baykuştur. Mızrak veya kılıç savaşı simgelerken zeytin dalı barışı simgelemektedir. Genelde omzunda yahut elinin üstünde duran baykuş ise onun sahip olduğu bilgeliği tasvir eder. O, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, şehir adını da ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karakterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Bilge tanrıça ek olarak Troya harbinde Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım etmiştir. Athena hususi bir kalkan taşır. Bu kalkan Aegis olarak bilinir. Kalkanın üstünde, değişik süslemelerle beraber Medusa’nın başının resmi bulunur.

aegis
Athena’nın üzerinde Medusa’nın başı olduğu için görenleri taşa çeviren meşhur kalkan: Aegis

Athena’nın Medusa’ya olan nefreti sonucunda, Perseus’a Medusa’yı öldürme görevini vermiş. Fakat Medusa’nın başını görenler taşa dönüştüğü için Perseus onu doğrudan bakmayıp kalkanındaki yansımasıyla onu alt etmiş. Daha sonra ona olan bağlılığını göstermek için kafasını Athena’ya götürmüş. İşte Athena’nın kalkanında her zaman Medusa’nın başını görürsünüz. Athena ile savaşanlar onun kalkanındaki Medusa’nın başını gördüklerinde taşa dönüşürler ve Athena onları yerle bir eder. Onun kalkanının tasvirini yazının kapak fotoğrafında da görebilirsiniz.

Athena’nın Dünyaya Gelişi

athena heykeli
Viyana’da bulunan Athena heykeli

Yunan mitolojisindeki en acayip doğumlardan biri Athena doğumudur. Athena Zeus ile Metis’in kız evladıdır. Zeus Yunan Pantheonundaki en kuvvetli tanrıdır, gök tanrı, tanrıların tanrısı, şimşek tanrısı da denilebilir. Metis bilgelik, akıl ve düşünme gücü tanrısıdır. Metis Athena’ya hamile kaldığında Gaia Metisten doğacak ikinci çocuğun adam olacağını ve Zeus’un tahtını ele geçireceğini Zeus’a bildirir. Zeus bunu engellemek için Metis’i yutar. Çünkü Zeus’un babasının da dedesinin de başına gelenin kendisine gelmesinden korkmaktadır. Güçlü bir erkek çocuğun dünyaya gelip onun saltanatını sona erdirmesi. İşte bu yüzden Metis’i yutmuştur.

troya savaşı athena
Troya Savaşı’nda betimlenen tanrılar ve en sağda Athena

Fakat Zeus Metis’i yuttuğunda Metis aslına bakarsanız Athena’ya hamile kalmıştı. Zeus’un kafasında her gün daha çok büyüyen bir şişlik vardı. Metis Athena’yı Zeus’un kafasının içinde doğurdu, O’nu yetiştirdi ve kendisine mızrak ve kalkanını verdi. Karısını yuttuktan sonrasında bu şişlik yüzünden korkulu baş ağrıları çeken Zeus bir gün yanına Hephaistos’u çağırır. Zeus Hephaistos’a, en kuvvetli balyozunu alıp gelmesini ister. (Hephaistos biliyorsunuz ki demirin ve madenin ustası tanrıdır. Tüm silah ve kalkanlar ondan sorulur) Hephaistos bir koşu tanrıların tanrısının isteğini yerine getirir.  Zeus, demirci tanrısının kafasına vurması için emir verir ve Hephastios da bu emri yerine getirir. Bu sayede Athena babasının başından doğrar. Fakat savaş tanrısı Athena ünlü miğferi, mızrağı ve zırhıyla doğmuştur.

Atina Şehri ve Athena

athena ve ares savaşı
İki savaş tanrısı olan Athena ve Ares’in kavgasında bilge Athena’nın üstün gelişi. Çünkü savaş yalnız kanla değil, aynı zamanda bilgelik ve stratejiyle kazanılır.

Günümzde Athena’nın ismini verdiği Atina şehrinin adının ne olacağı konusunda bir tartışma ortaya çıkar. Meşhur Olimpos Tanrıları arasından geriye iki tanrı kalacaktır: Poseidon ve Athena. Poseidon meşhur üç başlı mızrağını taşa vurarak ortaya bir at çıkarır. Sonuçta o atları yaratan tanrıdır. Bu atı göstererek onun faydalarından bahseder. Fakat Athena ise mızrağından zeytin ağacını çıkaracaktır. Zeytin ağacının insanlara olan faydalarından bahsedince bütün tanrılar hayran kalır ve şehri Athena’ya verirler. Zaten bu coğrafya zeytin ağaçlarıyla meşhurdur.

Parthenon Tapınağı

parthenon
Athena’ya adanan meşhur Parthenon Tapınağı

Meşhur bilgelik ve savaş tanrıçası olan Athena’nın onuruna birçok mabet ve anıt inşa edilmiştir. Kentlerin koruyucusu ve bilgesi olan Athena’ya tapınmak için insanların bir nedeni vardı. Eski Yunan’da ise en ünlü tapınak Parthenon’dur. Günümüzde turistler de en çok buraya ilgi gösteriyor çünkü günümüzde hala bir kısmı ayaktı duruyor. Parthenon aslında kelime anlamı olarak “bakire odası” demek (Athena, bakire olan üç tanrıdan birisidir). Aslında Athena’ya yapılan bu tapınakta başka tanrıların da tasvirleri vardır fakat sadece Athena’ya tapınılır.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Tarih Kategorisinde Son Yazılar