zencefil

Binbir Fayda Masalları: Zencefil ve Harika Etkileri!

6

Zencefil isim olarak sekiz harf üç de heceden oluşmaktadır. Hecelerine ayırmak istersek ‘zen-ce-fil’ olduğunu fark ederiz.

Ben bu hece hikâyesinin fil kısmına gelmek istiyorum. Eğer içerisindeki ‘-fil’in yavru bir fil olacağını varsayarsak faydaları kesinlikle FİL diye yazılacaktır. Yani bildiğimiz fil. Pardon, FİL.

zencefil fil

Bu mesela zencefil. Yalnız zencefil bu kadar tatlı değil 😀

Zencefil Nedir, Ne Değildir?

Aslen zencefil, Zingiber officinale adlı bir bitkinin “rizomu” yani toprakaltı kısmıdır.

Özellikle tropikal iklimlerde yetişiyor olup bu durum Nijerya, Çin, Japonya, Jamaika ve özellikle de Hindistan’a müthiş bir zencefil üretebilme olanağı sağlamaktadır. Ülkemiz ne yazık ki zencefil ticaretinde zayıf bir konumdadır.

İyi, hoş, güzel. Bu bitki şimdilerde zaten eczanelerden tut, pazarlarda, lokantalarda ve hatta evimizde bu kadar yer edinmişken tarihin tam olarak neresindedir?

Zencefil Tarihi?

Evet, günümüz koşullarında zaten faydalarının çoğunu biliyoruz. Ancak arkadaşlar inanır mısınız MÖ. 2000’de Çinliler de bunu biliyordu. Belki daha fazlasını evet ancak daha azını değil.

Ki bu yazılı kaynaklara binaen söylenebilirlikte (Ayurve-dik Tıp kitabı) bir de yazılmamış olanlar var, valla onları ben de bilmiyorum 😀

Özellikle Geleneksel Çin Tıbbı’nda başta kusmaya, romatizma ve ağrıya karşı olmakla birlikte öksürük, ishal, karın ve diş ağrısına karşı kullanıldığı yazmaktadır.

MS. 2. yüzyılda ise Romalı hekim Dioscorides’in Materia Medica adlı eserinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da kullanabileceği özellikle mide ve bağırsak üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir. Belirtiyorum MS. 2. yüzyılda.

Günümüzde ise birçok faydasına rağmen zencefil geleneksel bitkisel tıbbi bir ürün olarak bulantı ve kusmayı önlemek amacıyla kullanılmaktadır.

‘Bana balığı anlatma; ver de yiyeyim.’ diyenler için neden zencefil yemelerini gerektiğini şimdi anlatıyorum.

Derin nefes alın.

Başlıyoruz.

Zencefilin Etkileri

1-Antienflamatuar etki:

Yani inflamasyonu, iltihabı önler; bağışıklık sistemini güçlendirir.

Zencefil çok güçlü bir antienflamatuardır. Hem iltihaplanmayı önleyip hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi seni BenTen’deki Dört Kol gibi yapar.

Zencefilin antienflamatuar etkisini araşidonik asit metabolizmasındaki COX-2 inhibisyonu yolu ile sağladığı düşünüldüğü de yer alan bilgiler arasında.

zencefil suyu

Yine James Corden’in çantasından iki zencefil suyu içeren şişeyi çıkarıp Selena Gomez’e ‘artık hastalanmayacaksın’ demesi de zenceFİL’i bir hayli gündeme oturtmuştu.

2- Zencefilin Soğuk algınlığı ve nezleyi önleyici etkisi:

Zaten bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve antienflamatuar olması hastalıklara karşı bizi dirençli kılarken özellikle antiseptik ve antioksidan olması da boğaz ağrısına ve öksürüğe de iyi gelmekte. Ki bu yüzyıllar öncesinden de keşfedilmiş olan bir şey.

Tabi gidip zencefili yemiyoruz 😀 İnternet üzerinden birçok zencefil kullanım tarifleri bulabilirsiniz ki ben çayını tercih ederim. Bal da eklenebiliyormuş. ( = BenTen’de Altı Kol olmak)

3-Bulantı ve kusmayı önleyici etki:

Özellikle kusmayı önleyici etkisi belli bir yan etkisi de olmadığı için biz kadınlar için çok önemlidir. Pardon, ben erkeğim. Ehe.

Denizinden tut, arabasına her şeyin bulantı ve kusmasını önleyici etkisiyle beraber özellikle kadınlarda neden önemli bu zencefil?

Neden arkadaşlar?

Çünkü hamilelik döneminde bulantı/kusma mahveder insanı. Bu bitki anne ve bebekte yan etki oluşturmadığı için doğal bir antiemetik olarak kullanılması kadar olağan başka bir durum da olamaz haliyle.

Özellikle kullanımı hamileliğin ilk aylarında önerilir.

zencefil jim carrey

Ancak ben size gidin bir zencefil dükkânı satın alın demiyorum. Elbette her şeyin fazlası zarar.

Bu bitki de hamileliğin son aylarında aşırı kullanım sonucu uterus kontraksiyonlarına yol açıp erken doğumlara ve bununla beraber çeşitli sorunlara yol açabilir.

Bununla beraber de kanser tedavisinde, kemoterapide de bulantı kusmayı önlemek amacıyla kullanımı da tavsiye edilmekte.

4- Zencefil ve Ağrı kesici etkisi:

Özellikle osteoartrit, romatoit artrit, fibromiyalji gibi inflamatuar ve ağrısı yoğun olan hastalıklarda doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir.

Son yıllarda  zencefilin bu özelliği üzerine sayısız araştırma yapılmıştır ki hala yapılmaya da devam etmekte.

5-Isıyı düzenleyici etki:

Özellikle kış aylarında üşüyen insanlar için önerilir. Ancak zencefilin bu özelliği tam olarak kanıtlanabilmiş değil.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Serbest Kürsü-1: Tanımlar, Nogo Faktör, Tsukamurella Öyküsü, Anime Tavsiyesi

Isıyı arttırdığı gibi metabolizma hızını da artıcı özelliği vardır.

6-Sindirimi kolaylaştırıcı etki:

Midenin boşalması üzerinde pozitif etkisi olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.

7- Hiperlipidemik ve hiperglisemik etki:

Zencefilin özellikle lipit ve glikoz seviyelerinde azaltıcı bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

Bu faydası ise hem kalp ve damar hastalıklarını önler hem de kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar.

 

Ve daha sayılabilecek sayısız faydası olan bir bitkidir zencefil.

Ve benim size anlatıp da anlatamayacağım kadar da uzun bir hikâyesi vardır zencefilin.

Ancak size bu yazının sonunda önerebileceğim iki şey olacaktır:

-İlki: Malum kış ayındayız. Hemen en yakın markete gidip zencefil çayı satın alın 😀 Bu beni ve zencefili mutlu eder. Tabi marketin sahibini de.

Hastalık geliyorum demez değil arkadaşlar, der. Kaslarınız ağrır, halsiz düşersiniz, çabuk yorulursunuz ve daha fazlası. Ben size hasta olunca zencefil alın demiyorum; hasta olmayın diye zencefil alın diyorum. Dwayne Johnson

-İkincisi: Umarım zencefili size yeterince anlatabilmişimdir. İnternet üzerinde birçok kullanım şekli tarif ediliyor, dilerseniz bakabilirsiniz.

Hamile olan kadınlara ise önerim doktorunuzun da önerisini alarak zencefil tüketmeniz olacaktır.

 

Benim diyeceklerim bu kadar. Kanalıma abone olmayı unutmayın.

Hoşçakalın 😊

6 Comments

  1. zencefilin göbek eritmeye de faydası bulunuyor. bir su bardağı ılık suya sadece 2 3 rende tanesi zencefil atıp düzenli kullanıldığında göbek eriyor. bağırsak temizleme özelliğinin de olduğunu düşünüyorum. eğer ki derinlemesine bağırsak temizliği yapıyorsa probiyotik dengesini de sağlamak lazım. zencefil iyidir.

  2. Muazzam bir şey bu zencefil. Soğuk algınlığı olanlar mutlaka zencefil çayı içsin hatta mümkünse içerisinde biraz bal koyun öyle için. İnanın anında geçiriyor.

    • Ben yeterince anlatamamıştım zencefili; ‘muazzam’ diyerek yeterince anlattığınızı düşünüyorum. Teşekkürler 🙂

  3. Zaten zencefilin faydalarını anlatmaya kalksak ömrümüz yetmez ki görüyorsunuz araştır alardan yüzyıllara sığdırılamamış 🙂
    Tek zararlı yönü muhtemelen çok fazla içmekten olurdu 🙂

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku