Güneş kremi sürmenin cilt kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini, akciğer kanserinden kaçınmak istiyorsam sigara içmemem gerektiğini biliyordum. Ancak kimse beni , yüksek sesin ( bir konserde bir çığlık atan şarkıcı ya da bir inşaat çalışması) işitmemi kalıcı olarak mahvedebileceğini söylemedi. Ayrıca çevremizdeki sağır edici gürültünün ne kadar çok olduğunu fark etmedim.
Son zamanlarda, gürültü konusunda bir raporlama projesinin parçası olarak gürültülü restoranları, sokakta, spor salonları ve giyim mağazalarında gürültü seviyelerini izlemek için desibel okuyucuları kullanıyorum. Ve gittiğim birçok yerde, kulaklara zarar veren 85 desibelin üzerindeki ses seviyelerini buldum. Son metro yolculuklarımdan birinde desibel ölçümlerime göz atın.
Ortalama:92dB Pik:125dB
En yuksek:116dB
85 desibelin üstündeki sesler işitme kaybına yol açabilir
Dünya Sağlık Örgütü’nün çevresel gürültüyü “hafife alınan” bir tehdit olarak nitelendirmesi şaşırtıcı değil. ABD’de her dört yetişkinden biri gürültü kaynaklı işitme kaybı belirtileri gösteriyor. İşitme kaybı kronik sağlık durumlarında artık diyabet ve kanserden sonra üçüncü sırada yer alıyor.
Bu sinir bozucu çünkü işitme kaybı telafi edilemez ama önlenebilir. Yüksek sesle müzik çalmanın verdiği zararlardan daha çok haberdar olsaydık, ses kirliliğini kaynağından azaltırdık. Eğer kulaklarımızı gürültüden korumayı biliyorsak, işitme kaybı riskini azaltabiliriz ( güneş koruyucusunun bizi cilt kanserine karşı koruduğu gibi).
İlk olarak gürültü işitme duyumuzu nasıl bozduğunu kavramak için, kulağın gizemli dünyasına göz atmamız gerekiyor. Kulaklarımızda ses detektörleri olarak çalışan yaklaşık 16.000 küçük saç hücresiyle doğuyoruz. Ses dalgaları kulaklarımıza geçtiğinde, saç hücreleri beyne bir sinyal gönderir ve daha sonra beynimiz sesi, havlayan bir köpekten ya da yoldan geçen bir kamyondan gelip gelmediğini çözer.
New York’ta İşitme ve İletişim Merkezi’nden bir odyolog olan Ellen Pfeffer Lafargue “beynin yorumu sadece kulaktan aldığı sinyal kadar iyidir,” diyor. “Kulaktaki saç hücreleri hasar gördüğünde, beynin algıladığı ses bozuluyor ya da kulak sesi belirleyemiyor.”
Çimlere bastığımızda eğildiği gibi, saç hücreleri de yüksek seslere maruz kaldıklarında eğilir. Bir iyileşme periyodu sırasında geri dönebilirler – ancak yüksek sesler kulaklara yeteri zaman geçtiğinde veya yüksek bir yoğunlukta geldiğinde, saç hücreleri kalıcı olarak yok olurlar. Bunların yanı sıra sesi algılama ve beyninize ses sinyalleri gönderme kabiliyetimiz gider.
Gürültüye bağlı işitme kaybını önlemek için, sağlığın birçok yönüyle olduğu gibi, biraz sağduyu ile uzun bir yol kat edebilir. İşitme ve İletişim Merkezi’nde müdür yardımcısı Nancy Nadler şöyle diyor, “ İşitmenizi gürültüden zarar verdiğinizde, duyunuzu geri almak için hiçbir şey yapamazsınız. ”
Çözüm otomobillerden tek bir şeriti alıp bisikletlere, insanlara ya da yeşil alanlara vermek kadar basit olabilir. Toplu taşımayı iyileştirmek ve genişletmek araba kullanımı azaltır, böylelikle hem ürettikleri ses azalır hem de tramvaylar gibi daha sessiz seçeneklerle yer değiştirir. Mimaride akustik, sıradan apartmanlardan en büyük sanat müzelerine kadar tüm yapılarda daha büyük bir rol oynamalıdır.
Kaynak: www.vox.com/2018/5/9/17280992/noise-hearing-loss-tinnitus