kitap okuyan çocuk

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak

Kitap; bir insanın eğitim ile tanıştığı yaştan itibaren en iyi arkadaşıdır. Kitap sayesinde bir insan; kendisini geliştirir, hayal dünyasını geliştirir, kelime dağarcığını geliştirir, konuşmasını ve düşüncelerini geliştirir. Yetişkin bir insan kitap okumaya devam ettiğinde bile bu maddelerin hepsini geliştirebilir. Bu yüzden küçük bir çocuğun, çocukluğundan itibaren kitaplar ile haşır neşir olması ufkunun, geleceğinin çok daha iyi olmasına neden olur. Bir çocuğun bir nesneyi dikkate alması için ise o nesnenin ilgi çekici olması gerekmektedir. Kitap okumak istemeyen ya da kitaplara ilgisi olmayan bir çocuğa zorla kitap okutmaya çalışmak, çocuğun okumaya karşı ön yargı beslemesine neden olacaktır. Bu yüzden çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için belli başlı öneriler dikkate alınmalıdır.

  • Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ilk olarak küçük yaşlardan itibaren çocukla ilgilenerek hayal dünyasını keşfetmeniz gerekmekte. Hikâye ve masallar ile çocuğun hayal dünyası hem geliştirilmeli hem keşfedilmelidir. Buna göre kitap seçimleri yaparak çocuğun ilgisi kazanılmalıdır.
  • Kitap okuma alışkanlığı kazandırırken ilk olarak çocuğa; resim içeriği bol kitaplar okutulmalı. Yazının daha az, resmin daha fazla olduğu kitaplar çocukların ilgisini çekmektedir.
  • Ebeveynler çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsa onlar da kitap dünyasını araştırmalı, en çok okunan ve öğretici kitapları bulmalı, çocuklarına empoze etmeli. Bu sayede güncel kitaplar çocuklara okutulmuş olacaktır.
  • İlk zamanlarda kısa hikayeler ve romanlar okutulmalı. Bu sayede az sayfalı kitaplar ile başlanılarak, çocuğun çabuk sıkılması engellenmiş olur.
  • Her gün ya da her akşam on beş dakika kadar bile olsa kitap okunmalı. On beş dakika boyunca sadece kitap okunarak, çocuğun alışkanlık haline getirmesi için çaba gösterilmeli.
  • Kitap fuarları takip edilmeli. Çocuklar ile birlikte fuarlara gidilerek hem sosyal anlamda hem de okuma ve yeni kitaplar öğrenmek adı altında çocuklara bilgiler verilmeli.
  • Çocuk odasında küçük bir kitaplık yapılarak çocuğun küçük yaşlardan itibaren kendi düzenini kurması sağlanmalı. Çocuğun ilgisini çeken kitapları koyabileceği bir alan yaratılmalı.
  • Aile olarak en büyük ayrıcalık kitap okumaya gösterilmeli. Bu sayede çocuk kitap okumanın önemli bir aktivite olduğunu benimseyecektir.
  • Çocuk dergilerine abonelik yaptırılarak; kitap olmasa bile çocuğun okuması için dergiler edinilerek okuma alışkanlıklarının kazanılması hedeflenmeli.
  • Kitap, dergi satan mağazalara giderek çocukların ilgisini çeken, okumaya heves ettirecek içerikler satın alarak hayal dünyalarına destek olunmalı.
  • Son olarak, çocuklarınızın anı defteri oluşturmasını sağlayın. Okuma ve yazma birbiri ile endeksli aktivitelerdir. Bu yüzden günlük tutmak okumayı teşvik edebilecek bir etkendir.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Kitap İncelemeleri Kategorisinde Son Yazılar