İstanbul’un görülesi kütüphaneleri, eşsiz tasarımları ve binlerce eseri muhafaza eden yapısı ile kitapseverlerin dikkatini çekiyor. Her ne kadar bilgiye ve kitaplara ulaşmanın geçmiş zamanlara göre çok daha kolaylaştığı düşünülse ve kütüphanelere olan ihtiyacın azaldığına inanılsa da aslında durum bundan çok farklı. Çünkü hâlâ bir kitabı kütüphaneden ödünç almak ve kütüphanenin eşsiz atmosferinde bir şeyler okumak farklı bir hisse neden oluyor. Gündelik hayatta ne yazık ki özellikle kitap okuma gibi odaklanmayı gerektiren bir eylemin gerçekleştirilmesini engelleyen dikkat dağıtıcılar var. Bu nedenle özellikle evden çalışan bir kişi için ev ortamı, birçok sorunu bünyesinde barındırıyor olabilir. Dolayısıyla her geçen gün kütüphanede çalışma ve kitap okumanın artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Peki ama İstanbul’da yaşayan bir kişi için önerilebilecek kütüphaneler hangileri? Gelin bu konuya yakından bakalım.
İçindekiler
İstanbul’da Görülmesi Gereken Kütüphaneler Hangileri?
İstanbul’un farklı semtlerinde, kitaplarını okuyucuya sunmayı bekleyen birçok özel kütüphane var. Bazıları kadim bir tarihe sahip. İstanbul’un görülesi kütüphaneleri arasına girmeyi hak eden nadide yapılardan bazıları;
- Rami Kütüphanesi
- İBB Atatürk Kitaplığı
- Vitalı Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi
- Moda İskelesi Kütüphanesi
- Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi
- İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi şeklinde sıralanabilir.
Bu kütüphanelerin her birindeki yaşanmışlıklar birbirinden farklı. Dünden bugüne birçok kişinin ziyaret ettiği kütüphaneler, aynı zamanda farklı eserleri de bünyesinde barındırır. Dolayısıyla farklı kaynaklara erişmek isteyen kişiler için hazine değerinde olacaktır.
Yaşayan Kütüphane Konsepti: Rami Kütüphanesi – Eyüpsultan
Eyüpsultan’da yer alan Rami Kütüphanesi, İstanbul’un görülesi kütüphaneleri arasında kendisine yer buluyor. Kütüphanenin içerisinde bulunduğu Rami Kışlası’nın kadim tarihi 18. yüzyıla kadar uzanıyor. T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kışla, Rami Kütüphanesi olarak kullanılmaya başlandı. “Avrupa’nın en büyük kütüphane kompleksi” ünvanına sahip olan bu eşsiz kütüphane, çalışanlara benzersiz bir ortam sunuyor. Ayrıca zengin arşivi ile farklı kaynaklara kolaylıkla erişilmesini sağlıyor.
Cumhuriyet Dönemi’nin İlk Kütüphaneleri: İBB Atatürk Kitaplığı – Taksim
1924 yılında belediye kütüphanesi olarak tasarlanan İBB Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kütüphanelerinden biri. İstanbul’un görülesi kütüphaneleri listesinde yer almayı hak eden bu kütüphane hem halka hem de özel araştırmacılara hizmet veriyor. Kütüphanede yazma eser, takvim, atlas-harita, salname, gazete ve Atatürk koleksiyonları başta olmak üzere birçok eser ve koleksiyon bulunuyor. Konumu itibarıyla da ilgi çeken kütüphane, birçok farklı kaynağa bir arada ulaşmak isteyenler için son derece ideal. Bunun yanı sıra çalışma alanları sayesinde insanların kütüphanede çalışmasına da imkan tanınıyor.
Eşsiz Bir Tasarım: Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi – Beyoğlu
İstanbul’un görülesi kütüphaneleri arasında yer alan ve Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko adına inşa edilen Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, son derece ilgi çeken bir tasarıma sahip. Beyoğlu’nda bulunan kütüphane, binlerce esere ev sahipliği yapıyor. Bir moda markası tarafından ilk kez kurulan bir kütüphane olması nedeniyle de ayrı bir konumda olduğunu belirtebiliriz.
Türkiye’nin en güncel sanat kütüphaneleri arasında yer alıyor. Kütüphaneye özel imzalı yayınlar, dünyanın prestijli yayınevlerine ait özel edisyonlar, dijital ve görsel arşiv başta olmak üzere pek çok eser; sanatseverler, okurlar ve akademisyenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Kütüphanenin çalışma saatleri salı-pazar 10.00-17.00.
Deniz Manzarasının Verdiği Huzur: Moda İskelesi Kütüphanesi – Kadıköy
Eğer Kadıköy’e yakın oturuyorsanız İstanbul’un görülesi kütüphaneleri arasında bulunan Moda İskelesi Kütüphanesi’ne gitmenizi tavsiye ederiz. Denizin eşsiz mavisi sayesinde muhteşem bir manzaraya sahip olan kütüphane, insanların okuma ve çalışma şevklerini arttırıyor. Son derece ilgi çekici mimarisi ile dışarıdan bile görenleri büyüleyen kütüphane, yenilikçi çalışma alanları ve zengin arşiviyle birçok insana hitap ediyor.
Kütüphane toplamda 100 kişilik bir kapasiteye sahip. Toplamda 6 bin 500 eserin yer aldığı kütüphane, farklı kategorilerde pek çok eseri bünyesinde barındırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan kütüphanede ücretsiz wi-fi hizmeti de sağlanıyor.
Kütüphanenin üzerinde kurulduğu Moda İskelesi, 1916-1917 yıllarında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca İstanbul’un en eski iskeleleri arasında yer alıyor. Moda İskelesi daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilmiştir.
Binlerce Eser Bir Arada: Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi – Bebek
Avrupa yakasındaki etkileyici kütüphanelerden bir diğeri, binlerce eserin yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesidir. Yaklaşık 740 bin esere ve 850.000 elektronik yayına sahip olan kütüphane, özellikle farklı kaynaklara bir arada ulaşmayı arzulayanlar için son derece ideal. Kütüphanede Görsel İşitsel Koleksiyonu, Süreli Yayınlar Koleksiyonu, Nadir Eserler Koleksiyonu, Yakın Doğu Koleksiyonu, Rezerv Koleksiyonu başta olmak üzere birçok koleksiyon bulunuyor. Üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin haricinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanı sıra ticaret ve sanayi kuruluşlarının üyeliğine izin veriliyor. Kütüphaneye ancak üye kişilerin girebildiğini de ekleyelim.
İlgi Çeken Bir Yapı: İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi – Maslak
Maslak’ta yer alan İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İstanbul’un görülesi kütüphaneleri listesinde yer alan bir diğer kompleks. Kütüphane, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde bulunuyor. Adının İTÜ eski İnşaat Fakültesi Dekanı ve İTÜ eski Rektörü Mustafa İnan’dan aldığını belirtelim. Kütüphanede 500.000 kitap ile tez içeriği mevcut. Ayrıca 161 veri tabına da sahip. Bu özelliği sayesinde “Türkiye’de en fazla veri tabanına sahip kütüphane” ünvanını elinde bulunduruyor.
İlgi çeken mimari özellikleri ve binlerce eseri bünyelerinde barındırmaları nedeniyle listedeki her kütüphane, dikkatlerin odağında yer alıyor. Siz de birçok farklı esere ulaşmak ya da eşsiz bir ortamda çalışmak istiyorsanız, birbirinden özel kütüphaneler arasından tercihte bulunabilirsiniz. Listede yer almayan ama İstanbul’un görülmesi gereken farklı kütüphanelerin olduğunu da ekleyelim. Onlar da sahip olduğu eser çeşitliliği ile okuyucuların ilgisini çekiyor.