kirli para

Kirli Para (Dirty Money) Belgesel İncelemesi

4

26 Ocak 2018 tarihinde yayınlayan ilk sezonuyla Dirty Money (Kirli Para) belgesel serisi, her bir bölümde farklı bir konuya odaklanacak şekilde kurumsal veya bireysel yolsuzluk ve sahtekarlık, finansal suç ve manipülasyon gibi konulara eğilerek bu çerçevede gerçekleşmiş olan eylemleri, belgesel severlerin ilgisine sunmuştu. Altı bölüm halinde 11 Mart’ta yayınlanan ikinci sezonuyla da aynı çizgide ilerleyen seri, çarpıcı ve herkesi ilgilendiren konulara dikkat çekmek ve kamuoyunu aydınlatmak amacıyla devam etmektedir.

Yazının devamında ikinci sezonda yer alan konular hakkında bilgi vererek, bölümleri okuyuculara kısaca şu şekilde aktarabilirim:

Bölüm Bir: The Wagon Wheel

Üç eski Wells Fargo çalışanının kendilerini tanıtmasıyla başlayan ilk bölüm, geleneksel ama eşitlikçi ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir banka imajı çizen Amerika Birleşik Devleti merkezli Wells Fargo’nun bu imaja sığınarak çalışanlarına uyguladığı mobbingin etkisiyle müşterilerine yansıttığı finansal suçu konu alıyor.

Bölüm İki: The Man at the Top

Malezya’nın eski Başbakanı olan Najib Razak’ın, devlet destekli ve kamu yatırımlarının finansmanını sağlama amacıyla kurduğu 1MDB isimli devlet fonu üzerinden devam eden ikinci bölümde, fonun yöneticileri tarafından fon bütçesinin keyfi bir şekilde kullanılması, çalınması ve Najib Razak tarafından yolsuzluğu örtbas etmek amacıyla suiistimal edilmesi izleyiciye aktarıyor. Konunun tarafsız bir şekilde ele alınması amacıyla bu organizasyonun deşifre edilmesinden sonra istifa etmek zorunda kalan Najib Razak’ın da röportajlarına yer verilmiş.

Bölüm Üç: Slumlord Millionaire

Charlie Kusher’ın geçmişte parçası olduğu siyasi suçlar üzerinden, Donald Trump’ın damadı olan oğlu Jared Kusher’ın günümüzdeki ticari faaliyetlerine ve aile yapısına odaklanıyor. Jared’in etik olmayan iş yöntemleri ve siyasi eylemleriyle Kusher ailesi incelemeye alınmış.

Bölüm Dört: Dirty Gold

Uyuşturucu kartellerinin para aklama amacıyla Güney Amerika’dan yasadışı bir şekilde ve adli suç yöntemleriyle çıkarttıkları altını, Amerika Birleşik Devletleri’ne aktarılması sürecini inceleyen dördüncü bölüm, Peru’nun La Pampa bölgesini merkeze alarak, bu suç ağının bölge halkına verdiği zararı çarpıcı bir şekilde işliyor.

Bölüm Beş: Guardians, Inc.

Guaradians Inc isimli bölümüyle Dirty Money, Amerika Birleşik Devletleri içerisinde gerçekleşmiş olan veraset suçlarını içerecek şekilde, üzerinde pek durulmayan ancak birçok yaşlıyı mağdur eden bir konuya yer vermiş. Avukatların farklı şekillerde yaşlı müvekkillerini dolandırmalarını, mülklerinden ve ailelerinden koparılma süreçlerini konunun muhatapları aracılığıyla açıklıyor.

Bölüm Altı: Point Comfort

Son bölümde Asya’nın çeşitli ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Tayvan Merkezli Formosa Plastik Şirketi’nin, Teksas Eyaleti’nin Point Comfort Şehri’nde meydana getirdiği çevre kirliliğini eski Formosa çalışanları ve bölge halkı tanıklığıyla ifşa ediyor. Ayrıca bu örnek üzerinden plastik üretiminin ve tüketiminin dünyanın ekosistemine ve insanların sağlığına olumsuz etkisi de izleyiciye sunulmuş.

Her bölümün sonunda meraklıların bilgilendirilmesi amacıyla ilgili konu ve kişilerin mevcut durumları hakkında da açıklamalar yapılıyor.

İyi seyirler.

Konuk Yazar: Fırat Yıldız

4 Comments

  1. Kesinlikle ilgi çekici bir konu. Varlığından bile haberdar değildim fakat izlemek üzere aklımın bir köşesine yazıyorum. Bu güzel tanıtım için teşekkürler 🙂

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Sanat, Sinema & Tiyatro Kategorisinde Son Yazılar