Evet sizler kitap okumayanlarsınız ama yine de gördüğünüz önemli başlıkları ve kısa detayları okumaya çalıştığınız oluyordur ya da hayatınızda sürekli gazete okuduğunuz, kısa da olsa herhangi bir dergi takip etmişliğiniz bir dönem vardır. İnternette sürekli girdiğiniz gazete siteleri, sosyal medyanın diğer alanlarında takip ettiğiniz bir internet sitesi, bir kişi veya kuruluş mutlaka vardır.
İçindekiler
Hislerinize Odaklanın
Hayatınızda uzunluğundan sıkıldığınız için okumak istemediğiniz bir sürü yazılar olmuş olabilir. Belki de uzunluğuna hiç bakmadan, dikkatinizi çeken bir yazıyı okumaya başlayıp bitirdikten sonra, bu kadar uzun bir yazıyı nasıl bitirdiğinize şaşırdınız anlar olmuştur. Okumak hakkında şaşırdığınız anlardan bir tanesini tespit etmeye çalıştık. Çünkü bu anlarda yaşadığınız duygular eminim sizlere cezbedici gelmiş, güzel hisler yaşatmıştır. Peki neden bu tür güzel duyguları, düşünceleri devam ettirmeyesiniz? Kendinize, sevdiklerinize çoğu konuda faydanız neden dokunmasın? Bilgi sahibi olmanın en önemli araçlarından bir tanesinin kitaplar olduğunu bilmeyenimiz yoktur. “Çoğu konuda nasıl bilgi sahibi olabilirim, çevreme gerçekten bu kadar faydalı olabilir miyim?” gibi benzer soruları bir kenara bırakın. Size faydasının had safhada olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bahsetmeye çalıştığımız bu güzel duygulardan bir tanesi gibi, birçok farklı hazları, düşünceleri, okumayı sevenler defalarca yaşamış ve halen yaşamaya devam etmektedirler. Burada vereceğimiz bilgiler, madde madde okuma alışkanlığını kazanmak için yapmanız gereken işlerden bahsetmek olmayacak. Okumayı ne kadar sevebileceğinizden bahsediyoruz. Hem de hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar… Bir kitap ile geniş dünyalara açılacak, ufkunuz aydınlanacak, daha önce tatmadığınız duygular olduğunu öğrenecek, heyecanınızın ne kadar yükselebileceğini tadacaksınız. Kitapla beslenmenin en büyük ihtiyaçlarımızdan olduğunu anlayacaksınız. Daha önce hiç tanışmadığınız yeni bir dost edineceksiniz. Evet kitaplar en yakın dostlarınızdan olacak. Hayatın sıkıcı, yoğun koşuşturmasından çok uzaklara gitmek, okyanusların en derin, en temiz noktalarındaki sesleri, görüntüleri keşfetmek, seyrine dalmak size kendinizi çok iyi hissettirecek.
İlk Gelişimi Beyninizde Göreceksiniz
Derin duyguların insanda oluşturduğu bu güzel etkilerden sonra, farklı alanlarda da kitap okumanın ne gibi faydalar sağladığına da bir göz atmakta fayda var. Örneğin beynimizi geliştirmesi. Beynimiz ana olarak iki kısımdan oluşuyor. Bazı çalışmalar beynimizin bu iki kısmının da yaptığımız çoğu işte çalışmadığını göstermektedir. Yani biz herhangi bir iş yaparken beynimizin sadece bir tarafı çalışıyor, dolayısıyla sadece bu çalışan kısım gelişmiş oluyor.
İşte kitap okuduğumuzda beynimizin iki tarafının da çalıştığı tespit edilen bir gerçek. Kitaplarda görsel ve işitsel açılan herhangi bir şey olmadığı için okuduğumuz kelimeleri beynimizin bir kısmı alıyor, bir kısmı da bu kelimelerin bizlerde oluşturduğu sesleri, görüntüleri canlandırmaya çalışıyor. Beynimizin gelişmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak herhalde bu noktada gereksiz olur. Çünkü tüm hayatımızı her şekilde beynimiz ile kontrol ettiğimizi hepimiz gayet iyi biliyoruz.
Yazarlarımızdan 2020 yılında okunacak 8 kitap tavsiyesi
Işınlanma Çıksa Kitapların Yerini Sarsamaz
Teknolojinin gelişmesine, insanların birbiriyle iletişim olanaklarının artmasına sizler hangi gözle bakıyorsunuz? Bu olanaklar sakın kimseye insanların iletişim gücünün de arttığını düşündürmesin. Bu gücü sağlayan en önemli etmenlerden biri kitaplardır. Kitap okuyan insanlar dinlemeyi, karşındaki insanı anlamayı çok iyi bildikleri için günlük problemleri, büyük sorunları ve insanlarla iletişimi çok başarılı bir şekilde yönetirler.
Özellikle okumayı sevmeyenleri, eğer yazımızın bu bölümüne kadar getirebildiysek, gerçekten kendimizi büyük bir iş başarmış olarak sayarız. Kitap okumanın daha fayda sağladığı nice etmenler var ki, bunları daha fazla yazmanın çok da doğru olacağını düşünmüyoruz.
Eğer bu yazımızı okuduktan sonra etrafınızda kitap okuduğunu bildiğiniz veya yeni tanıştığınız herhangi bir insanı görürseniz mutlaka onunla sohbet edin. Okumaya nasıl başladığını, sevme derecesine nasıl geldiğini ve merak ettiğiniz tüm soruları ona yöneltin.
Kitap okumayı öğrendikten sonra onu kolay kolay bırakmazsınız. Sizler de sevdiklerinize bu alışkanlığı tavsiye edin. Sağlıcakla kalın.
Kitap okumayınca ben kendimi iyi hissetmiyorum. Bazen okuma isteği olmazsa o zamanda okuduklarımı okuyorum. Heves geliyor:)