Kurdeşenler Dökülüyor: Ürtiker

3

Kurdeşen sıklıkla gözümüze kötü görünen ve telaşa kapılabileceğimiz bir cilt lezyonu. Peki bu masum bir durum mu yoksa çoğu insanlar telaşlanmakta haklı mı? Öncelikle halk arasında kurdeşen adıyla bilinen tıbbi adı ürtiker olan belirti nedir onu öğrenelim.

Ürtiker: normal deriden hafif kabarık, kızarmış ve çok kaşıntılı olabilen bir lezyondur. Ve genelde masum bir belirtidir. Tabii cildinizdeki o kabartının gerçekten ürtiker olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. Ürtiker aniden oluşur ve en geç 24 saat içinde oluştuğu yerden kaybolur. Kaybolduğunda hiçbir şekilde iz bırakmaz. Vücudunuzun başka yerlerinde ve hatta çok yaygın olabilir bu normaldir. Telaşa kapılmanın asıl sebebi şiddetli kaşıntı ve yaygın kabarmalardır. Masum dedim fakat nadiren de olsa altında masum şeyler olmayabilir. Ama ben sağlıkla ilgili her siteyi okuduğumuzda başımıza geldiği gibi “Acaba kanser miyim?” diye düşündürmek istemiyorum.

Yapısı gereği bazı insanlar alerji olmaya daha yatkındır. Bunun dışında özellikle çocuklarda, bazı enfeksiyon hastalıkları neden olabilir. Enfeksiyon hastalıkları derken, gripten bağırsak kurtlarına kadar her şeyi düşünebilirsiniz. Bunun dışında yediğiniz yiyecekler ve aldığınız ilaçlar (özellikle ağrı kesici olarak kullandığımız NSAİ ilaçlar) ürtikere sebep olabilir. Bu konuda en önemlisi penisilin alerjisidir. Eğer penisilin kullandığınız için herhangi bir alerjik durum yaşadıysanız, bunu her hastaneye gittiğinizde doktorunuza hatırlatmanızı öneririz. Ve tabii doktorunuz yazmadığı sürece antibiyotik kullanmamanızı. (Ayrıca doktor yazmadan hiç kimsenin antibiyotik kullanmaması gerekir fakat konumuz bu değil)

Bunların dışında maruz kaldığınız her şey -eğer alerjiniz varsa- sizde alerjik reaksiyonlara ve bunlardan biri olan ürtikere neden olabilir. Alerji ilaçları bile…

Bir de fiziksel ürtiker dediğimiz bir şey var. Kendinizi gözlemleyerek bulabileceğiniz bir durum. Tabi bunlarda diğerleri gibi alerjik etkenden kaçmak kolay olmuyor. Örneğin soğuk temas. Soğukta kaldıktan sonra sıcak bir ortama girince ürtiker ve şiddetli kaşıntı başlıyor. Ya da solar ürtiker. Belirli dalga boylarında ışıkla temas edince ürtikerin oluşması gibi. Basınçla, suyla, stresle hatta egzersizle bile ürtiker oluşabilir.

Böyle durumlarda kendinizi iyi incelemeniz çok önemli. Ne yapınca, hangi yemeği yiyince, neye maruz kaldığınızda ürtikerin oluştuğunu fark ederseniz, size alerji yapan etmenden uzak durarak, bu rahatsız edici kaşıntı ve kabarıklıklardan da uzak durabilirsiniz. Normalde olmayan ama sebebini bilmediğiniz bir şekilde ürtikeriniz oluşmuşsa doktora görünmenizde fayda var derim.

Konuk Yazar: Limonata

3 Comments

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku