sosyal medya bağımlılığı

Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri ve Oyun Bağımlılığı

/
8

İnsanlar için sosyal medya vazgeçilmez bir mecra haline gelmiş durumda. İnsanlar an be an nerede olduğunu, ne yaptığını diğer insanlara servis etme aşkı içerisindeler.

Herkes ne kadar bu yazıyı okurken o insanlardan birisi olmadığını düşünse bile, bizler de sosyal mecraları çok yoğun olarak kullanıyoruz. Ancak bunu kendimize açık bir şekilde söyleyemiyoruz. Örneğin bir hafta boyunca hiçbir sosyal medya aracını kullanmamayı deneyin. Kendinize ne kadar fazla süre ayırabildiğinizi göreceksiniz. Günümüzde zamanı verimli kullanabilmek gerçekten üst düzey bir irade ve çaba gerektirmekte. Ne zaman bir işe, derse ya da başka bir şeye odaklanmak istesek bir tarafımız o sırada sosyal mecralarda neler döndüğünü deli gibi merak etmekte. Bunun yanında elimize bir telefon alma ihtiyacı duyuyoruz.  İşaret parmağımızla o ekranlarda saatlerce aşağı yukarı kaydırma isteği duyuyoruz.

Bazı telefon markalarında bu mecralarda ne kadar süre geçirdiğinizi direkt görebilmektesiniz ancak çoğu telefon ile bu mümkün değil. Bir gün bizzat dikkat edin ve hesaplayın. Ortalama olarak 24 saatimizin 3-4 saatini bu ve benzeri işlerde harcamaktayız. 8 saat de uyduğumuzu kabul edersek günümüzün yarısında bir şeyler yapabilmekteyiz. Bu durum bir de bilgisayar vs oyunları ile birleştiği zaman ki bunu daha çok biz öğrenciler yapmaktayız eğitim hayatımıza ayırabildiğimiz süre çok kısıtlı bir hal almakta. Kızlar daha çok sosyal mecralarda vakitlerini öldürürken erkekler için ön planda olan bilgisayar oyunları.

Global sosyal medya ajanslarının yayımlamış olduğu “Dijital Türkiye 2019” raporuna göre Türkiye’de yaşayan insanlar günde toplam 2 saat 46 dakika sadece sosyal medyada ve 3 saat 9 dakika televizyon karşısında vakit geçiriyor. Bu süreyi toplarsak günde 5 saat 55 dakika eder. 1 sene içinde ortalama 2160 saat eder. Bu ise yaklaşık 90 gün ediyor. Yani 1 sene içerisinde sadece 3 ayımızı sosyal medya ve televizyoda geçiriyoruz. Sadece bu vakit bile bazı şeylere dur demek için yeterli olmalı.

Çoğu zaman istediğimiz zaman bunlardan uzaklaşabileceğimizi düşünürüz. Bağımlı değilizdir tabii ki. Tüm bunlardan bir hafta kendinizi uzak tutmayı bir deneyin bakalım. Ne kadar başarılı olabileceksiniz.  İnsan vücudu herhangi bir olayı 3 hafta devam ettirebilirse artık onu yeni alışkanlığı haline getirebilmiş demektir. Örneğin bu diş fırçalamak için de erken yatıp kalkabilmek için de bu şekildedir.

Buradan şu sonuç da çıkarılmamalı; kesinlikle kullanmayalım, eğlenceli vakit geçirmeyelim, her dakikamızı dolu dolu geçirmemiz gerekir… Hepimiz insanız ve elbet bu endüstriyel yaşam hepimizi hırpalıyor, eğlenebileceğimiz, bizlere dopamin, serotonin salgılatacak işler arıyoruz. Bu doğamızda var. Hepimizin yegâne amacı en nihayetinde mutlu bir yaşam sürebilmek. Bunun için savaşıp çabalıyoruz. Benim kastettiğim kimseler, maalesef kendim de bu gruba dahilim, istese de bu mecralardan oyunlardan vs kopamayan insanlar. Her ne kadar kurtulmak için çabalasam da bir şekilde kendimi bu vakit katillerinin ellerinde buluyorum. Psikiyatride bağımlılıklar arasında kendisine yeni yeni yer bulmuş bir durum bu. Sözün özü bu durumun farkındaysak, bu durumdan rahatsızlık duyuyorsak gerekirse bir profesyonele danışmaktan da çekinmemeliyiz.

Tüm bunların mental manada bizlere ne kadar zarar verdiği ise tek başına ayrı bir yazı konusu oluşturabilir. Nerede başlayıp nerede duracağını bilerek, her şeyden yeteri kadar yapabilmeli insan…

8 Comments

  1. Bu yazıyı sosyal medyada duyurmak manidar olacaktır. Kaleminize sağlık. Ben yaklaşık 2 yıldır sosyal medya kullanmıyorum, kendimi bağımsız, hafiflemiş, özgür hissediyorum. Şiddetle tavsiye edilir

  2. Bu zaman yönetimi denen şeyi iyi yapmamız gerekiyor. Çünkü yapılacak çok iş var fakat yeterli vaktimiz yok. Yaklaşık 6 saat sosyal medya ve televizyona gidiyorsa bir de günlük ortalama 8 saat uykuyu eklersek 1 yılın sadece 7 ayını bu şekilde geçirmiş oluyoruz. Uykudan kısamak pek mantıklı görünmese de bu tip bize bir şey katmayan alışkanlıklardan azıcık da olsa vazgeçmek, zaman yönetimi konusunda çok işimize yarayabilir.

  3. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
    Sosyal medyanın yeni bir ortama girildiğinde asosyallige iten bir faktör olduğuna da deginilebilir bence insanlar birbirleri ile konuşmak yerine telefonu eline alıp sosyal medyada gezinoyorlar bir çeşit asosyal medya oluyor aslında o sırada.Bagimliliktan kurtulmak için ise insanlar gerçekten ama gerçekten sevdiği yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığı bir hobi edinmeli cunkü her boş kaldiginda yapacak bir şey bulamadığında telefona sariliyor insanlar.

  4. İnternet ve sosyal medya çok büyük işlevleri olan teknolojiler. Lakin bunları düzgün kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Günümüzdeki toplumsal araştırmaların birçoğu sosyal medyalar üzerinden yapılıyor. Arap Baharı gibi birçok toplumsal faaliyet sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Olay sadece vakit öldürmek değil. Fakat birçoğumuz gereksiz vakit öldürüyor ve tek sermayemizi boş yere harcıyoruz.

  5. Dediklerinizde kendimizi gördük. Uyarılarınızı ciddiye almaya ihtiyacımız var gerçekten. her geçen gün zaman elimizden kayıp gidiyor. acaba silsem mi bu uygulamaları?

  6. Hızlı tükettiğimiz için hayatımızdaki boşlukları dolduracak meşgaleleri süper hızlı telefonlarımızda arıyoruz. Tüm bunları yaparken ise her şeyin bir denge içinde olması gerektiği gerçeğini unutuyoruz. Yukarıda ki yorumlarda değinildiği gibi sosyal medyanın yıkıcı etkilerinden uzaklaşmak adına kendimize yeni hobiler, yeni uğraşlar edinebiliriz.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Eleştiri Kategorisinde Son Yazılar