Eğer ki yakın dönem Güney Kore tarihi hakkında film izlemek istiyorsanız, bu tam aradığınız film. 2017 yılında çıkan Taksi Şoförü (A Taxi Driver, Korece: Taeksi Woonjunsa) filmi, gerçek kesitlere dayanıyor, filmin başında yazmamasına rağmen. Kang-ho Song, taksi şoförü rolünde. Gazeteci ise filmde Peter ismiyle Thomas Kretschmann.
Filmde yabancı olmadığımız şeyler var. Ama filmi öyle çekmişler ki insan etkilenmeden edemiyor.
Filmde ne anlatıldığına gelince, bir taksi şoförü var. Tamamen kendi çıkarını düşünen, biraz ego sahibi, paragöz biri. Ama böyle olmasının sebebi, kızına tek başına bakmaya çalışması ve paraya ihtiyaçları olması. Ev kirasını da ödeyemediği için evden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Adamın eşi zamanında bir hastalıktan dolayı ölmüş. Böyle bir zorluk da var tabi.
Film 1980’lerin Güney Kore’sinde geçiyor ve bizim taksi şoförü iyi para kazanacağı bir müşteri arıyor tabi. Sonra Alman bir gazetecinin Gwangju isimli bir yere 100.000 lira (lira derken Kore parası tabiki) karşılığı gideceğini öğreniyor. Bu gazeteciyi alacak diğer taksi şoförünün yerine geçiyor kendisi ve olayı bilmeden işe atılıyor.
O dönemin Güney Kore’sinde darbe olmuş ve siyasi çalkantılar var. Öğrenciler ve halkın bir kesimi ekonomik sıkıntılardan ve baskıdan dolayı ayaklanmış. En şiddetli ayaklanma ise Gwangju şehrinde olmuş ve bu şehirde yüzlerce kişi ülkenin kendi askeri tarafında katlediliyor. Bizim taksi şoförünün yaşadığı yerde de bu tür söylentiler dolaşıyor ama Gwangju şehrine giriş çıkışlar asker tarafından engellendiği için kimse kesin bir şey diyemiyor. Gazetecinin amacı da bu şehre gidip gerçekleri öğrenerek tüm dünya ile paylaşmak.
Bizim taksi şoförü ile yola çıkan gazeteci uzun bir yolculuktan sonra Gwangju’ya varıyorlar, tabi askerleri atlatarak. Başta insanların öldürüldüğüne inanmayan bizim şoför, gerçekleri görüyor. Başta tartıştıkları ve kavga ettikleri gazeteciyle olayların içinde yakın dost oluyorlar. Buradaki yaşayan halkla birlikte insanları kurtarıyorlar, askerlerden kaçıyorlar ve ölümlere şahit oluyorlar.
Video ve fotoğraf çeken gazeteciyle taksi şoförü oradan ayrılıyorlar. Gazeteci de bu görüntüleri dünya basınıyla paylaşıyor ve Güney Kore’nin demokratik bir yönetime sahip olmasında büyük rol oynuyorlar. Tabi biz böyle şeylerin daha çok Kuzey Kore’de olduğunu sanırdık. Ama 1980’lere kadar Güney Kore’nin de Kuzey Kore’den pek bir farkı yokmuş. İyi seyirler.