Öncelikle yazımın apolitik olduğunu, milli bir gelişme olarak aktarmaya çalıştığımı söyleyerek başlayalım. Konumuz geçtiğimiz günlerde tanıtımının yapıldığı, medyada bir hayli yer oluşturan milli bir proje olan ‘’Türkiye’nin Otomobili’’. TOGG (Türkiye’nin Otomobil Gelişim Grubu), aslında bu aracı tasarlayan ekibin genel adı ve şu an temsil amaçlı bu adın kullanıldığını belirtmekle başlayalım. Otomobilin adının 2020 yılının ortalarında isim tekliflerine göre belirlenmesi bekleniyor.
TOGG araç geliştirme çalışmalarına ilk olarak Haziran 2018’de başlandı. Bu aracı geliştirme amaçlı dünyanın dört bir tarafındaki, alanında yetkin Türk mühendislere ulaşıldı ve bu projeyi gerçekleştirme amacıyla ülkemize getirildiler. Bu ekip esasında 120.000 kişiden oluşan arkasında Türkiye’nin gücü olan bir ekip. Global piyasa rekabetinde teknolojinin her gün gelişerek üretildiği dünyada, alanında yetkin insanlarla çalışmak çok önemliydi.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ‘’Çok uzun bir özlem! Baştan savma bir çalışma olmamalı, Türkiye’ye layık iyilerin iyisi bir sonuç olması için çalıştık. Herkes hedef kitlesini iyi bilirse, dinlerse ve anlarsa ona göre güzel bir sonuca varabilir. İlk önce pazara gittik, hedef kitleyi gördük, dinledik, onlarla grup odaklı çalışmalar yapıp ne istendiğini anladık. Kullanıcıyı merkezine koymayan bir şirketin ortaya çıkardığı ürün hangi iş olursa olsun vasat olur. Türkiye’de elektrikli otomobil yönünde bir gelişim yoktu. Bu alanda nitelikli bilgi neredeyse bilgiyi oradan aldık, zamanında BMW Elektrikli İ3’ü yapan, CTO’luk (teknolojik çalışmalarda yönetici) yapan, Tesla Kalite Direktörlüğü yapan, Faraday Future’da çalışmış insanlarla çalıştık.’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.
İçindekiler
Mehmet Gürcan Karakaş kimdir?
1965 yılında Antalya Akseki’de doğan Karakaş, 1988 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olmuştur. Hemen sonrasında Aselsan’da görev almaya başlayan CEO, 1990 yılında Bosch’da çalışmaya başladı. Ardından ise Almanya’nın en etkili teknoloji firmalarından olan ve dizel püskürtme teknolojisinin geliştirildiği firma olan Feuerbach’ta çalışmaya başladı. Burada rüştünü kanıtlayan Karakaş, Almanya’da Bosch’un başına getirildi.
Cumhurbaşkanı’nın doğrudan temas kurması ile birlikte, ülkesi için çalışmayı seçmiş ve çok önemli adımlar atarak TOGG şirketinin başına geçmiştir.
TOGG’un Teknik Özellikleri
Henüz geliştirme aşamasında olan ve teknik özellikleri kısmi olarak açıklanan TOGG’un öncelikle prototip olarak sunulan biri 400 diğeri 200 beygir gücüne sahip iki SUV modelini tanıtmak isterim. Bunlardan biri arkadan itişli diğeri 4WD (dört çeker) olacağı, 4WD olan modelde 2 elektrik motoru olacağı ve menzilleri 300-500 km arasında olacağı duyuruldu. Ve bu araçların 30 dakikalık bir süre içinde hızlı şarj ile %80’lik pil şarj etme süresi beklentisi TOGG tarafından duyuruldu.
400 beygir motor gücü ile üretilecek araç 4.8 saniyede 100 kilometrenin üzerinde bir hıza ulaşılmasını sağlıyor.
Bu otomobil içinde elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren bir elektrik motoruna ve elektrik enerjisini içerisinde depolayacak bataryaya yani pile sahip çevre duyarlı bir ulaşım aracı.
Otomobil pilleri bir prizmatik bir de silindirik şekilde olur. Bunlar yan yana dizilerek önce paketlenir ve modül yapılır, sonra tüm paket modüllenir. İçine su soğutma sistemleri ve ısı kontrol sistemleri eklenir, son oluşturulan bu düzeneğe de “Paket” denir.
TOGG, “Paket”lerin ve modüllerin tasarımını, batarya yönetim sistemini kendi tasarlayacak. Yani bu ayarlamayı yapan yazılımı kendi üretecek.
Otonom yani yapay zeka teknolojisi, artık günümüzde hemen hemen tüm alanlarda yaygınlaştı. Artık tamamı akıllı bir cihaz olacak olan TOGG, aklınıza gelebilecek tüm durumlar için size anında ikaz verebilecek. Camların açık olması, ne kadar açık olduğu, ön ve arkadaki her şeyin HD kalitede kamera ile gösterimi, tekerleklerin şişkinlik düzeyi, en yakınınızdaki araç istasyonları ve dolum merkezleri, hatta aracınızın mevcut ağırlığı dahi size anında bildirilecektir.
Holografik asistan özelliği sayesinde yol durumu, hava durumu, hangi yolların o an için ne kadar yoğun olduğu, köprü durumları ve aklınıza gelebilecek tüm durumlar, 3D teknolojisi kullanılarak göz bebeklerinize yansıtılacak. Yani gözünüzle hem yolu takip edeceksiniz hem de asistan sayesinde bu detaylar gözünüzün önünde olacak. Bu teknoloji aynı zamanda dünyada ilk defa kullanılıyor olacak.
Aynı zamanda bu araç diğer akıllı cihazlarla iletişim kurabilecek. Belki de ileri zamanlarda akıllı evinizle iletişim kuracak ve siz daha eve girmeden özellikle bu soğuk kış aylarında evinizi ısıtabilecek, akıllı telefonunuzla bağlantı kuracak ve maillerinizi, sosyal medyanızı, gündemi takip edebileceğiniz bir platformu size sağlayacak.
Diğer güzel bir özelliği ise sessiz sürüş özelliği sağlaması; içten yanmalı motorlardaki şiddetli motor sesini size unutturacak, size ev sessizliğini tattıracak.
Sıfır emisyon ve güçlü ivmelenmeden dolayı havayı kirletmeden normal hızlara ulaşan ve bu hızlarda püskürtme yapmayan TOGG, tam bir doğa dostu araç olarak kayıtlara geçecektir.
Bunun yanında 50 liralık benzinle gidebildiğiniz yolu 5 liralık elektrikle gitme imkânı sağlayacak. Yani hem çevre hem de kese dostu bir ulaşım aracı olacak.
Otomobil fabrikası nerede kurulacak?
TOGG CEO’sunun açıklamalarına göre yaklaşık 22 milyar liralık bir yatırımla Bursa Gemlik’te 1 milyon metrekarelik bir alanda otomobil fabrikası kurulması ve 2022 yılının 4. çeyreğinde aracın satışa sunulması bekleniyor.
Peki TOGG’un satış fiyatı ne olacak?
Öncelikle aşağıda vereceğim değerlerin güncel fiyatlardan ve bu alanda uzman kişilerden alınmış yorumlardan oluştuğunu belirtmekle başlayayım. (Belirtilenlerden farklı bir değerle karşılaşırsanız vereceğim cevap ‘’Elçiye zeval olmaz’’ olacaktır 😊 )
Elektrikli otomobil maliyeti batarya kapasitesiyle ölçülür. Bu maliyet 2019 başlarında kW başına 200 dolar civarlarına indi.
200 beygir gücü olan aracın 50 kW, 400 beygir gücü olan aracın 80 kW olduğunu düşünürsek sadece pil 16.000 dolara mal oluyor. Bu açıdan TOGG’a benzer bir aracın satış fiyatı 70.000 dolar. TOGG’un ise vergiler öncesi fiyatının tahmini olarak 70-75 bin dolar olacağı öngörülüyor. Bu değere %18 KDV ve %15 ÖTV’yi de eklememiz gerekecek.
Bu fiyatı düşürmek için yapılan araç adetini arttırmamız gerekmekte…
TOGG’un Tasarımını Kim Yaptı?
Tasarım için 18 şirketten teklifler alındı. Son 3’e ‘’Pininfarina’’ ve ‘’İtaly Design’’ gibi şirketler kaldı.
‘’İtaly Design’’ Lamborghinileri, ‘’Pininfarina’’ ise 1950-2014 arasında Ferrarileri tasarlayan şirket.
Yani işin verildiği şirket profesyonel bir şirket, işin ehline verilmesi tecrübenin kullanılması demektir. Bu aracın yerliliğini değiştirmez.
Her araçta yan sanayi yani ithal edilmiş ürünler kullanılmaktadır. Mesela Tesla’nın karbonları, Aston Martin’in kaplamaları, Ferrari’nin motor aksamı, Porsche’nin kapı panelleri gibi birçok ürün Türkiye’de yapılıp bu firmalara pazarlanmaktadır.
Tasarım sadece otomobilin kalıbıdır, motoru yerli olarak üretilir ve lastik, jant, koltuk, kablo sistemi dışarıdan getirilir. Bu sadece TOGG’da değil bütün firmalarda böyledir. Yerlilik oranı fabrikadaki kalıplar değil, bu ekosistemin koordineli bir toplamıdır. Yerli olan bu araç, parçaları koordineli birleştirdiğimizde elde ettiğimiz üründür.
Dünya’da firmalar aracın ortalama %20-25’ini yerli üretir, geri kalan %75’lik kısım yan sanayidir.
Peki elektrikli araçlar nerelerde şarj edilecek?
Elektrikli araçların bir diğer güzel özelliği şarj etmek için evinizdeki elektriği dahi kullanabilmenizdir. Evinizin yanı başında kendi şahsınıza ait bir petrol ofisiniz olduğunu düşünüp TOGG’unuzu şarja takıp milyoner edasıyla uyuyabilirsiniz.
Bunun haricinde AVM’lerde, benzin istasyonlarında, otoparkta da hızlı şarj imkânı sunulacak. Hatta günümüzde dahi bazı AVM ve benzin istasyonları Türkiye genelinde bu imkânı sunuyor fakat şu an yaygın olmadığını söylememiz yanlış olmaz.
Konuk Yazar: Ahmet Topçuoğlu
Elektirikli araçlar cocuklarımızın geleceği temiz bir dünya için olmazsa olmazlardan. Umut ediyorumki ülkemizinde kendini net bir şekilde otomativ sektörüne bu kalitede araçlarla ıspatlamazı daha da güzel olacaktır.