Daha fazla karbon salınımı nedeniyle küresel sıcaklık artarken bakteriler ve ilişkili mikroorganizmalar olan arkeler küresel ısınmayı öngörülenden daha da hızlandırabilir.
Londra İmperial College’daki bilim insanları tarafından Nature Communication’da yayımlanan yeni araştırma bize küresel ısınmanın geleceği hakkında daha doğru bilgi verebilir.
Prokaryotlar olarak bilinen bakteri ve arkeler dünyanın her yerinde bulunur ve dünyadaki toplam biyokütlenin yarısını oluşturur.
Çoğu prokaryot ise aynı bizim nefes verirken yaptığımız gibi enerji üreten ve karbondioksit salan solunum yapar.
Prokaryotlardan karbondioksit salınım miktarı da sıcaklığa yanıt olarak değişebilen onların solunum hızına bağlıdır.
Bununla birlikte sıcaklık, solunum hızı ve karbon salınımı arasındaki kesin ilişki belirsizdir.
482 prokaryotun sıcaklığa göre solunum hızlarının toplandığı verilerde artmış sıcaklığa yanıt olarak tahmin edilenden daha fazla karbon salındığı bulundu.
İmperial Yaşam Bilimleri Bölümünden baş araştırmacı Samraat Pawar ” Prokaryotlar metabolizmalarını hızlandıracak ve daha fazla karbon üretecekler. Bununla birlikte metabolizmalarının etkisiz hale geleceği maksimum bir sıcaklık vardır.
Uzun vadede prokaryotlar yüksek sıcaklıklarda daha etkili olmak için evrilecek, bu da onların metabolizma ve karbon salınımlarını daha da arttırmasını sağlayacak. Bu nedenle yükselen sıcaklıklar ” double whammy” etkisiyle kısa ve uzun dönemde prokaryotların verimli çalışmalarını sağlar ve küresel karbon ile sıcaklığın artmasına katkıda bulunur” dedi.
Araştırmacılar tüm dünyadaki ve bütün koşullardaki prokaryotların sıcaklık değişimine yanıtını derledi. (0 °nin altındaki tuzlu Antarktika Gölünden 120°C’nin üzerindeki termal havuzlara kadar)
Genellikle 45°C’nin altında orta sıcaklıkta çalışan prokaryotların değişen sıcaklıklara güçlü yanıt gösterdiğini, kısa ve uzun solunumlarını dönemde solunumlarını arttırdığını buldular.
45°C’nin üzerinde çalışan prokaryotlar ise böyle bir tepki göstermedi, daha önce yüksek sıcaklıklarda çalıştıkları için iklim değişikliğinden etkilenmeleri beklenmiyor.
Prokaryotların orta sıcaklıktaki ısınmaya karşı kısa dönemde yanıtı karmaşık canlılar olan ökaryotlara göre daha büyüktü.
Araştırma ekibi bu solunum hızı değişikliklerinin prokaryotların karbon üretimini nasıl etkileyeceğini öngören matematiksel bir model geliştirdi. Bu durum solunum hızındaki kısa ve uzun vadeli değişikliklerin, şu anda ekosistem ve iklim modellerinde hesaba katılmamış olan karbon çıktısında beklenenden daha büyük artış olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmanın başyazarı Thomas Smith ” İklim modellerinin çoğu tüm organizmaların sıcaklığa aynı şekilde tepki verdiğini varsayıyordu ancak çalışmamız prokaryotların küresel ortalamadan ayrılabileceğini gösteriyor. Bu mikroorganizmaların birçok ekosistemdeki toplam solunum ve karbon üretimine önemli ölçüde katkıda bulunmaları göz önüne alındığında, iklim modellerinin hem kısa hem de uzun zaman dilimlerinde sıcaklık değişimlerine karşı onların yüksek hassasiyetlerini göz önünde bulundurmaları önemlidir. Gelecekteki iklim tahminleri için önemli olarak, prokaryotların sayısının ve yerel ekosistemlerdeki bolluğunun artan sıcaklıklarla nasıl değişebileceğini bilmek istiyoruz” dedi.
Çeviri:
https://www.sciencedaily.com adresinden çevrilmiştir.