Yeryüzündeki En İhtişamlı Aktif Yanardağlar

Yanardağlar, belki de yeryüzündeki en ihtişamlı ve ilgi çeken coğrafi oluşumlardandır. “Volkanik Dağ” olarak da bilinen yanardağlar, dünyamızın derinliklerinde yatan magmanın fışkırarak görkemli bir şekilde yeryüzüyle buluştuğu coğrafi şekillerdir. Bununla birlikte milyonlarca yıl önce aktif konumda bulunan birçok yanardağ, bugün faaliyetlerini sürdürmüyor. Aktif yanardağlar da ise bu durum söz konusu değildir. Günümüzde de aktivitesini sürdüren bu yanardağlar, zaman zaman bulundukları bölgede ciddi hasara ve endişeye neden olabiliyor. Dünyada daha çok tektonik plakaların sınırlarında ortaya çıkan bu eşsiz doğa harikaları, dünyamızın birçok noktasının oluşumunda da önemli bir görevi üstlendi. Bugün, volkanoloji ya da yanardağ bilimi olarak anılan özel bir bilim dalı tarafından detaylı şekilde incelenen yanardağlar, oluşum nedenlerine bağlı olarak farklı biçimlerde kategorize edilmektedir. İşte yeryüzündeki en ihtişamlı aktif yanardağlar listesi ve bu muhteşem doğa harikaları hakkında bilmeniz gereken her şey!

Etna Yanardağı – İtalya

Aktif yanardağlar arasında belki de en ünlü olan Etna Yanardağıdır. 3357 metrelik eşsiz bir ihtişama ev sahipliği yapan Etna, oldukça aktif bir yanardağdır. Sicilya’nın doğu kıyısındaki Etna, aynı zamanda Avrupa Kıtasındaki en yüksek yanardağ olma özelliğine de sahiptir. İtalya’da bulunan üç aktif yanardağdan biridir. Etna’nın son dönemdeki en ihtişamlı patlaması ise 1662 yılında olmuştur. Tarihi kaynaklara göre 1662’de Etna’nın volkanlarını püskürtmesi sonucunda oluşan doğal afet 1500’den faza insanın yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Günümüzde aktifliğini sürdüren Etna Yanardağı özellikle Avrupalılar tarafından kış turizmi kapsamında yoğun olarak tercih edilmektedir.

Kilauea Dağı – ABD

ABD’nin Hawaii eyaletindeki Kilauea Dağı, bu adalar grubunu oluşturan 5 önemli volkandan biridir. Aynı zamanda bölgedeki en aktif dağlardan biri olan Kilauea, ilk kez 1823 yılında lav püskürtmüştür. Zaman zaman faaliyete geçen dağ, 1247 metre yüksekliğindedir. Son dönemde 2018 yılında arka arkaya iki büyük patlamaya ev sahipliği yapan Kilauea Dağının en büyük patlaması ise 1983 yılında gerçekleşmiştir. 1983 yılında yaşanan bu patlama, kayıtlara geçen en şiddetli ve uzun süren volkan patlamalarından biridir.

Mayon Yanardağı – Filipinler

Aktif yanardalar içerisinde en tehlikelilerinden biri olan Mayon Yanardağı, Filipinler’de Pasifik Ateş Çemberi olarak adlandırılan özel bir bölgede yer almaktadır. Son derece heybetli, muhteşem ve eşsiz bir görüntü yayan Mayon Yanardağı, koni biçimde olmasıyla da dikkat çekicidir. Diğer birçok yanardağ gibi Mayon’un da faaliyetleri ciddi düzeyde zararlara ve hatta ölümlere neden olmuştur. Son 400 yıl içerisinde 50’den fazla kez faaliyeti kaydedilen dağ, bu süreç içerisinde binlerce insanın yaşamını yitirmesinde pay sahibidir. 1993 yılında 79, 1987 yılında 100 kişi Mayon Yanardağının faaliyetlerini nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Bununla birlikte Mayon Yanardağının en büyük vukuatı bu iki olay değildir. Dağ, 1814 yılında lavlarını Cagsawa kasabasına kadar ulaştırmış ve kasabayı da yutarak 1200’den fazla insanın ölmesine neden olmuştur.

Kilimanjaro Dağı – Tanzanya

Kilimanjaro Dağı, aktif bir yanardağ olmasının yanı sıra Afrika Kıtasının en yüksek noktası olma özelliğine de sahiptir. Ayrıca bu heybetli dağ, dünyanın en büyük yanardağıdır. Kenya sınırına oldukça yakın bir mesafede bulunan Kilimanjaro Dağı, büyük oranda Tanzanya sınırları içerisindedir. Muhteşem görünümüyle UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Doğal Mirası Listesine de girmiştir. 5895 metre rakıma sahip olan Kilimanjaro Dağı, sönmüş bir yanardağdır.

Fuji Yanardağı – Japonya

Asya Adalarında yer alan en büyük ikinci yanardağ olan Fuji Yanardağı, aynı zamanda Japonya’nın en yüksek noktasıdır. Aktif bir startovolkan olan Fuji, Tokyo kentinin 100 km güneybatısındadır. Dağın simetrik koni biçiminde zirvesi yılın yaklaşık olarak 5 ayı boyunca karlıdır. Eşsiz bir görünüme sahip olan zirve, Japonya’nın kültürel anlamda ikonik öğelerinden biri haline dönüşmüştür. Dağ, 3776 metre rakıma sahiptir. Ayrıca Fuji Dağı, 22 Haziran 2013 tarihinde Dünya Mirası Listesi’ne “Kültürel Sit” kategorisinde dahil olmuştur.

Vezüv Yanardağı – İtalya

Aktif yanardağlar arasında en popüler dağlardan biri de Vezüv Yanardağıdır. 1281 metre yüksekliğe sahip olan dağ, Napoli’nin doğusunda yer alır. Birçok tarihi figür ve anlatıya da konu olan Vezüv Yanardağı, Spartacus’ün meşhur isyanını başlattığı zirve olarak da bilinir. Aktifliğini sürdüren Vezüv Yanardağı, Etna Yanardağına da oldukça yakın konumdadır. Vezüv, son güçlü faaliyetini 1944 yılında gerçekleştirmiştir. Napoli’ye yakın olması ve aktif bir yanardağ konumunda bulunuyor olması nedeniyle Vezüv’ün faaliyetlerinin yaklaşık olarak 6 milyon insanı etkileyebileceği düşünülmektedir.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Günümüzün En Çok Can Alan Katili: Kalp-Damar Hastalıkları

Nyiragongo Yanardağı – Demokratik Kongo Cumhuriyeti

3470 metre yüksekliğe sahip olan Nyiragongo Yanardağı, aynı zamanda içerisinde yer alan ve 2 km boyunca uzayan lav gölüyle ünlüdür. Virunga Ulusal Parkı sınırları içerisindedir. Özellikle turistik açıdan son derece ilgi çekici olan Nyiragongo Yanardağı çevresinde birçok kasaba vardır. Öyle ki bu bölgedeki yerleşim yerlerinin bir bölümü Nyiragongo Dağından püsküren lavların oluşturduğu zemin üzerine inşa edilmiştir.

Santa Maria Volkanı – Guatemala

Orta Amerika’daki en özel tabiat olaylarından biri olarak kabul edilen Santa Marina Volkanı, oldukça tehlikeli bir coğrafi oluşumdur. Yaklaşık olarak 500 yıl sakin kaldıktan sonra 1902 yılında Santa Marina Volkanında meydana gelen patlama sonucunda 5000’den fazla insan yaşamını yitirmiştir. Doğa turizmi açısından kusursuz bir lokasyon olan Santa Marina Volkanı, aynı zamanda volkanik faaliyetler nedeniyle bölgede yoğun olarak depremlere de sebebiyet vermektedir.

Hekla Yanardağı – İzlanda

Kuzey Avrupa, henüz aktifliğini yitirmemiş sayısız oluşuma ve yanardağa ev sahipliği yapar. Bunlardan sadece biri olan Hekla Yanardağı, 1488 metre yüksekliğe sahiptir. “Cehennem Kapısı” olarak da bilinen Hekla Yanardağı, son olarak 2000 yılında büyük bir patlama gerçekleştirmiştir. Hekla Yanardağının en büyük özelliği dış katmanının tamamen buzla çevrili olmasıdır. Aktif hale geçerek lavları yüzeye püskürtmesi sonucunda benzersiz bir doğa harikası ortaya çıkar.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku