Adil kullanım kotası uzunca bir bekleyişten sonra nihayet 1 Ocak 2019’da kalkacak. Adil kullanım kotasının kalkacak olması, herkesin kafasında bir takım soru işaretleri oluşturdu. Şimdi ne olacak? Faturam artacak mı, azalacak mı? Sürpriz faturadan kaçmak için ne yapmam lazım? Bu tarifeler neden bu kadar pahalı? Ve daha niceleri… Elimden geldiğince bu yazıda kafalardaki soru işaretlerini cevaplamaya çalışacağım.
İçindekiler
Nedir bu adil kullanım kotası?
Adil kullanım kotası, servis sağlayıcılarının tüketicilerin aylık belli bir internet kullanımdan sonra internet hızını sınırlandırması. Şimdi sakin ol evlat ve o 4K çözünürlüğü yavaşça yere bırak.
Peki neden adil kullanım kotası var ?
İşte asıl sorulması gereken soru bu. Ya benim internetim sınırsız neden belli bir kotayı geçtikten sonra internet kullanım hızım düşüyor veya tarifemin üstüne biraz daha para verince bu düşme sınırı yükseliyor?
Bu internet sağlayıcıların daha fazla para kazanmak için bir oyunu mu?
İşin içinde tabiki de internet sağlayıcılarının fazla para kazanmak istemesi var ama tek neden bu değil.
İlk olarak ülkemizin internet alt yapısı zayıf. Ülkenin büyük bir kısmında hala 20 sene öncesinden kalma bakır kablolar ile internet erişimi sağlanıyor. Her gün fiber altyapımız daha da büyüyor ama internet kullanan kişi sayısında ki artış; fiber optik büyümeden çok daha fazla. Bu kadar internet kullanan kişinin datasını internet altyapısı kaldıramadığı için internet sağlayıcıları belli bir kullanımdan sonra internet hızını yavaşlatıp internet altyapısını rahatlatıyor. Bu aynı bir maç için 40.000 kişilik stadyuma 100.000 bilet satıp sonra hadi beyler sıkışalım az da olsa hepimiz izleyelim demek gibi. Ama neden? Ya sen bu kadar bilet satmayacaksın ya da stadyumunu genişleteceksin. Aynı şekilde ya o reklamlara harcadığın parayla altyapını güçlendireceksin ya da altyapım kaldırmaz deyip her kimliğini getirene abone yapmayacaksın. Reklamlarda “öyle benim altyapım süper, benim altyapım mükemmel” diye bağırmaya benzemiyor di mi?
Diğer bir neden ise belli bir hızın üstündeki interneti her yere ulaştırmak için dünyada birtakım sunucu firmalar var. Bunlar gelip ülkenize sunucu kuruyor ve hızlı internet kullanmanızı sağlıyor. Adeta ülkemize gelip internetin otobanını kuruyorlar ve otobandan geçen kişi başı devletten para alıyorlar. İşte Türkiye‘de bu parayı TTNET ödüyor. TTNET de daha az ödemek için adil kullanım kotasını kullanıyor.
Peki dünyada adil kullanım kotası nasıl?
Gelişmiş ülkeler dahil, çoğu ülkenin başı altyapı yetersizliği ve sunucu firmalarına ödenen paralar ile dertte ve onlar da bunu için adil kullanım kotası kullanıyorlar. Ama onların adil kullanım kotaları gerçekten adil. Nasıl oluyor der dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki internetin en yoğun olduğu saatleri belirliyorlar. Misal saat 17.00 ile 22.00 internet en yoğun saatler. Diyor ki bu saatler arası kullanabileceğin 25 gb kotanız var eğer ki bu kotayı geçersen ay sonuna kadar 17.00-22.00 saatleri arası hızın %30 una düşecek. Yani adil kullanım kotan dolsa bile günün diğer saatleri normal hızında kullanabiliyorsun. Gerçekten çok adil değil mi? Ama biz de öyle mi? Kotanı bir kere doldurdun mu ay sonuna kadar adeta interneti kokluyorsun.
Peki 1 Ocak 2019 da Adil kullanım kotası kesin kalkacak mı?
Arkadaşlar bu konunun lamı cimi yok. Hükümet bu konuda adım atıp meclise getirdi ve mecliste görüşülmesi sonucu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na(BTK) talimat verildi. Dolayısıyla internet sağlayıcıları “ay hayır kaldıramayız” diyemezler ve 1 Ocak itibariyle adil kullanım kotası tarihe karışacak.
Peki şimdi ne olacak?
İnternet sağlayıcıları şimdiden Adil kullanım kotasız yeni dönem tarifelerini açıklamaya başladı. Bundan sonra tarifem doldu internetim yavaşladı olmayacak.
Ama benim sözleşmem devam ediyor ne olacak derseniz; sözleşmeniz bitene kadar Adil kullanım kotası olmadan aynı hızınız ile ekstra ücret ödemeden kullanacaksınız. İnternet sağlayıcıları tarifeniz bitene kadar fiyat değişmeyeceğini taahüt ettiler ki zaten sözleşmeye göre böyle bir şey yapamaz. Olur da fiyat artırımı yapar ise tüketici mahkemesine başvuru ile fazla ödenen tutar faizi ile geri alınır. Burada ise bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Misal benim tarifem 25 mbps hız, aylık 50 gb AKK ve 100 tl ödüyorum başka biri ise gene 25 mbps hız ama aylık 100 gb Akk lı ve 200 tl ödüyor. Bu durumda sözleşmelerimiz bitene kadar ikimizde aynı hızla internet kullanacağız ikimizinde de adil kullanım kotası olmayacak ama biri 100 tl olacak diğeri 200 tl olacak. Sizce bu adil mi?
Diğer problemlerden biri ise daha önce dediğim gibi internet sağlayıcıları yeni fiyatlarını açıkladı. Ama bu fiyatlar adil kullanım kotalı fiyatlara göre çok uçuk. Nerdeyse yüzde yüze yakın zam yaptı. Marsa araç gönderilen günümüzde orta hızlı(20-50mbps) internet lüks olmamalı. İnsanlar için internet kolay erişilebilir olmalı ama asgari ücretin 1600 tl olduğu ülkemizde orta hızda internet fiyatları 300 tl’den başlıyor. Bu şekilde internete nasıl erişebiliriz ki? Tüm dünya ucuz interneti teşvik ederken biz internet kullanım ücretini pahalaştırıyoruz.
Bu fiyatlar neden böyle peki?
Bu konuda kimi uzmanlar bu fiyatların pazarlama stratejisi olduğu yönünde olduğunu düşünüyor. İnternet sağlayıcıları sözleşmeleri biten abonelerine önce yüksek fiyatları gösterip sonra “size özel küçük indirimler yaptık, ayrılmayın bizden” diyip geçen seneye göre nispeten zamlı fiyattan aboneliklerini devam ettirecekleri yönünde. Kimi uzmanlar ise adil kullanım kotasının kalkması ile internet sunucularına(başlangıçta bahsetmiştik internet otobanı) ödenen ücretin artacağı için fiyatların böyle olması zorunlu.
Elimden geldiğince bu konudaki sorulara yanıt vermeye çalıştım sizin de bu konuda sorularınız varsa yorumlardan sorabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Türk Telekom Operatörlere Sunduğu Hat Kiralama Bedeline %66 Zam Yaptı. Yani artık Türk Telekom dışı alternatif operatörlerden alınan internet kullanım ücretleri de artmak durumunda…
Hadi ya o zaman metronet türknet gibi sağlayıcılar da zam yapacak tarifelerine 🙁 üzücü bir kayıp
Bunun böyle olacağı belliydi. En iyisi metronet veya Türknet gerçekten fiyatları hem ucuz hem de hız sınırı yok.
Evet ama en son Türk Telekom metronet ve Türknete verdiği internete zam yaptı onlarında bunu müsteriye yansıtması yakındır.
Bir çok firma tek bir sağlayıcı yüzünden sıkıntı yaşıyor. Tek el bir internet piyasasında nereye kadar düzen böyle gidecek merak ediyorum
Kesinlikle bu böyle gitmez bir şeyler değişmeli
Beni epeyce aydınlattı bu yazı teşekkür ederim
Ben rica ederim 🙂
Toplum alışılageldiği gibi kanı emilen bir varlık gibi hayatını sürdürmektedir. Bu kan emilmesine ne ses çıkarıyor ne de kanını emmek için gelen yeni kan emicilere bir tepki veriyor, aksine tepki verenleri de yaşanılan güzel günleri(ki güzel gün nasıl bir şey bilmiyorlar) bozmakla suçlayıp vatan haini diyebilecek kadar da kendilerini haklı görüyorlar.
Artık dünya değişiyor ama biz sadece değişen dünyaya hakaret edip sigaramızdan bir nefes daha çekiyoruz. Böyle gider ise kulakları yalanlara dolu gözleri boyanmış insanlar ne olduğunun farkına varmadan ya yok olacak ya da başkalarının kölesi olacak.
Bugün internet sağlayıcıları bizi dolandırırken yarın başkaları olacak. Artık bilinçlenmek zorunda olduğumuzu anlamamız lazım.
Çok doğru konuşuyorsunuz Selim bey altına gözüm kapalı imzamı atarım
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş gerçekten aydınlandım.
Rica ederim iyi okumalar
Serin bilgi
Rica ederim iyi okumalar
Oldukça bilgilendirici olmuş. Bunun dışında aboneliği bitecek olan kişilere ne önerirsiniz? Sizce şimdiden abone mi olunmalı yoksa yeni fiyatları mı beklemeli?
Benim fikrim 1 ocaktan önce gidip 2 senelik yeni taattüt ile 20-50 mbps hızta düşük akk ni bir tarifeye geçmek. Bu şekilde yeni yılda akk kalkar sizin tarifeniz akksiz eski fiyattan olur. Benim önerim bu şekilde iyi okumalar
AKK kaldırılacak diye herkes sevinmişti. Şimdi ise işin renginin değiştiğini görmüş olduk. Böyle internet fiyatı mı olur? İnsanlara AKK’yi aratacaklar sanırsam…
Kesinlikle Adil kullanım kotasını insanlar mumla arayacak. Bu şekilde insanların internete ulaşması çok zor olacak. Belki bir süre sonra Adil kullanım kotasız internete rağbet azaldı bundan dolayı tekrar adil kullanım kotasını getiriyoruz bile diyebilirler
Bilgilendim vallaa çok teşekkür ederim
Rica ederim iyi okumalar
Olması gereken dediğiniz gibi çok kullanılan saatlerde hızın sınırlandırılmasıydı, bir şey yapmaya çalışıyorlar mı bu konuda, anlayamıyorum. Durumu düzeltmek için bunu yapmışlarsa belliki yanlış yapmışlar.
Adam mal satıyor istediği fiyata satar. Alırsın ya da almazsın. Serbest piyasa denen bişey var.
Serbest piyasa mı? İnternet üzerine serbest piyasanın geçerli olduğunu mu söylüyorsun yani? Piyasa koşulları hiç de öyle değildir. Serbest piyasanın ne demek olduğunu öğrenmenizi tavsiye ederim.
Harika bir yazı olmuş, ellerine sağlık. Bu haberler çıkmadan önce abonesi olduğumuz firma, bizi eskiye nazaran daha sık bir şekilde uygun fiyata “adil kullanım kotanızı arttıralım” diyerek aramıştı. Sonradan nedenini öğrendim ve şu an daha çok bilgi sahibi oldum. Umarım dediğin gibi taahhütlerde bir sorun yaşanmaz. Çünkü daha 4 ay önce 2 yıllık bir sözleşme yapmıştık:;)