AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği MEME’leri Banladı – Mimema

/
3

Yok artık! Yaşlı başlı, takım elbiseli, kravatlı adamlar toplanmış ve demiş ki bir yönetmelik yapalım, interneti alt üst edelim; ayak basılmamış topraklara kafa gömelim… Hatta abartalım 13. kanunu çıkaralım internetin altını üst edelim hatta ve hatta ifade özgürlüğünü bitirelim. Kanunlar sonucunda memeleri banlayalım. Kurallara uymayan şirketlere ve internet sitelerine para cezası uygulayalım. Axel Voss sen neden bu kadar mutlusun bu karara? Ne diyorum anlamadınız, değil mi? Olabilir, normaldir çünkü Avrupa Birliği’nin bu kararı sıradan bir Türk vatandaşının hayatı ile yakından uzaktan ilgisi yok. E, peki olay ne? Meme ne demek? Buyurun gelin size her şeyi açıklayayım.

Meme denilen bu şey Türkçe okunduğu biraz ayıp olabiliyor ama öyle bir manası yok. Meme yerine maymay diyenlerde var. Okunuşuna gelecek olursak buyurun 7 saniyelik bir telaffuz videosu.

Şimdi okunuşu öğrendiğimize göre ne anlama geldiğini öğrenebiliriz. Meme kelimesinin köküne indiğimizde buluyoruz ki kendisi aslında antik Yunanca Mimema, kültürel bir davranışın başka bir bireye taklit yolu ile aktarılması anlamına gelse de internette milyonların kullandığı bu terim, evet terim, komik veya mizahi değeri bulunan bir video, fotoğraf ve yazının hafif değiştirilmesi ve yine internet ortamında paylaşılmasıyla oluşan mizah türünü kapsıyor. Türkçede biz buna Caps diyoruz. (Keps diye okunuyor…) örnek verecek olursam  “Distracted Boyfriend”, “Awkward Moment Sealion”, “Confession Bear” sizlere bu konu hakkında daha derin bir fikir verebilir. Sadece bu tür resimlerin paylaşılması için kurulmuş bazı siteler var 9GAG, 4Chan gibi. İlk defa duymanız normal, korkmayın.

 

Artık meme kavramını kabaca öğrendiğimize göre asıl konumuza geri dönebiliriz. Avrupa Birliği Haziran-Temmuz dolaylarında yaptığı toplantıyla, birkaç ilginç kararla ortalığı sarstı. Karar basitçe şöyle internet ağındaki fotoğraf, video, yazı, gif formatındaki, yani her şey, telif hakkı adında denetime girecek. Bu da demek oluyor ki bir şarkının parodi versiyonunun yapılabilmesi için öncelikle telif hakkı almak veya telif sahibinden izin almak gerek. İlk bakışta kulağa mantıklı gelse de internet üzerindeki içerikler incelendikçe bu yasanın aslında özgür ifadeye karşı bir yasa olduğu savunulabilir. Yazıda eklediğim resimler gibi “Stock Resmi” olan bu resimleri çeken firma sizin meme yaptığınızı görürse geçmiş olsun.

 

Tabii ki böyle bir şekilde medyaya yansıması oldu. BBC memeler bitti artık dedi ve oradan internet insanları bunu bambaşka bir boyuta taşıdı, bu konu hakkında bile memeler çıktı.

Sonuç olarak Avrupa Birliği internet üzerindeki denetlemesi ve kısıtlaması bu kararla resmen başlatılmış oldu. Bu denetim başlangıcı şimdilik sadece telif hakları üzerine ama yarın ne olacağı belli değil… Neyse ki Avrupa Birliği’nde değiliz, mutlu mutlu 9gag’e girebiliyorum.

 

"Her şey üstüme üstüme geliyor" derdim ama bir akıllı çıkıp "Sen terse gidiyorsun" diyecek diye demiyorum.

3 Comments

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Mizah Kategorisinde Son Yazılar