Bazı Yalnızlıklar İyidir kitabı, ismini son zamanlarda sık sık duyduğum, birçok yerde karşıma çıkan bir kitaptı. En sonunda merakıma yenik düşüp kitabı almaya karar verdim. Tolga Akpınar’ın okuduğum ilk eseri olması sebebiyle yazarımız hakkında da kısa bir bilgi aktararak başlamak istedim.
Tolga Akpınar 1983’de Kırşehir’in Akpınar ilçesinde dünyaya gelmiştir. Soyadının doğduğu ilçenin ismiyle aynı olması rastlantı mı yoksa aralarında bir bağlantı var mı tam bir bilgi sahibi değilim bu konuda. Çeşitli gazete ve dergilerde edebi, felsefi yazılar yayınlamıştır. Aslında kendisinin ilk kitabı Aşkullah 2014 yılı temmuzunda deneme tarzında çıkmış lakin ben okuma fırsatı bulamamıştım. Yine 2015 başlarında ikinci kitabı olan Aşkpare raflardaki yerini almış. Bu kitabı da şiir, deneme tarzında bir edebi eser. 2015 Haziranında Yâre isimli denemesi ve 2016 Mart ayında Aşka Deva adlı romanı yayınlanmıştır. Ayrıca Tolga Akpınar 2009 ve 2012 yılları arasında Sinestezi Dergi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Kendisi genç ve başarılı bir yazar olarak boy göstermekte. Benim de beğenerek okuduğum sıkılmadan ve heyecanla, bir oturuşta kitabını bitirdiğim bir yazardır. Yazımızın da konusunu oluşturan Bazı Yalnızlıklar İyidir adlı son eseri ise 28 Şubat 2017’de raflarda boy göstermiş olup yayınlandığı günden itibaren okurların ilgi odağı olmayı başarabilmiştir.
Biraz da kitabımızın içeriğinden ve tarzından bahsetmek istiyorum. Kitap genel okuyucu kitlesine hitap edecek tarzda okuyucuyu fazla sıkmadan, yormadan vermek istediği mesajı etkili ama basit cümlelerle vermiş. Kitabın yazılış tarzı özlü sözler üzerinden ilerlemekte. Çok derin ve etkili anlamlar içeren birçok özlü söz bu kitapta yer edinmiş. Bu sözler yazarın kendisine ait sözler. Gerçekten her söz derin anlamlar yüklü ve her okuyucunun kendisine ders edinebileceği tarzda sözler. Buradan alınan birçok söz sosyal mecralarda paylaşılıp birçok beğeni de toplamış. Sözlerin altında ise açıklayıcı tarzda tavsiye ve örneklere yer verilerek sözlerin anlaşılabilirliği artırılmış. Kitaptan hoşuma giden birkaç sözü sizlerle de paylaşmak istiyorum.
“İçimizden gidenler, içimizden gelenleri de götürdüler”
“Susturulmuş gerçeklikler, bağıran sahtelikler doğurur”
Bunlar gibi daha birçok güzel söz kitapta yer almakta. Bir de hoşuma giden birkaç dizeyi de aktarmak istiyorum siz değerli okurlara.
“Unutulmuş bir geceden geliyorum.
Geçmiş ama rüya rüya, düş düş biriken.
Çocukluğum, kâbuslu uykular uyumuş.
Çok sevdiğim sesin meğer beni kâbuslu
gecelerde bir türkü gibi uyutmuş.
Bir düşümde görmüştüm,
Çok sevince insan mutlu olmuyormuş.”
Kitabı bitirdikten sonra düşünce ve davranış tarzımda değişiklikler olduğunu fark ettim. Eğer bir kitap, bitirdiğinizde sizin üzerinizde davranış değişikliği oluşturabiliyor ise bence o kitap amacına hizmet edebilmiş kaliteli bir kitaptır. Bir kitap seçeceğim zaman, bitirdiğimde benim hayatıma ne gibi yenilikler katacak ya da daha önemlisi katabilecek mi diye ön incelemeden geçiririm. Umarım bu yazımda sizlerde bir merak uyandırmayı başarabilmişimdir. Satırların uçurumlarında kaybolabilmek dileğiyle…