diş eti ve kanser

Diş Eti Hastalıkları İle Pankreas Kanseri İlişkisi

Siz de benim gibi sofranızdan asitli içeceğinizi, maç günlerinde baharatlı cipsinizi, fıstığı, soslu mısırını, çerezini, ‘Hadi dışarda yemek yiyelim’ denilince aklına ilk Burgerking yahut McDonalds’ları getirenlerden iseniz buyurun benimle beraber bu yazıyı okuyun!

İlk araştırmaları 1984 yılından beri süregelen ve ‘diş etki rahatsızlıkları olan insanların pankreas kanserine yakalanma riskinin olmayanlara oranla arttığı’ üzere 51.000 erkek hasta üzerinde bu hipotezde artışın nereden bakarsak %64 daha fazla olduğu tespit edildi.

İngiltere’de ‘İmperial College London’ tarafından öngörülen bu çalışmada, pankreas kanseri ile kalmayıp akciğer, böbrek ve kan kanseri gibi diğer kanser türlerine de yakalanma riskinin sağlıklı bireylere oranla %14 arttığı da tespit edilmiştir.

Bu kanser türlerinde dağılımın ise böbrek ve pankreas için %50, kan kanseri riski için %30 ve akciğer kanseri için ise %20 oranında arttığı tespit edildi.

Araştırmanın Detayları 

Araştırmada diş eti hastalığına neden olan bakteriler üzerinden ilerleme kaydedilirken sağlık problemi olmayan 371 kişi örneği ile pankreas kanseri saptanan 361 örneğin tükürük örnekleri alınıp kıyaslandığında ‘Porphyromonas gingivalis’ türü bakterilerin pankreas kanseri saptanan hastalarda diğer örneklere oranla %59 daha fazla bulunduğu saptandı.

  1. gingivalis’in ise oral mukoza harabiyetine neden olan en zararlı bakterilerden birisi olduğu bilinmektedir.

Peki, nasıl oluyor da basit gibi gelen bir diş eti hastalığı ölümcül derecede olan kanserlere bilhassa pankreas kanserine yol açabiliyor?

Patogenezi

Bilindiği üzere yenilen fast-food yiyeceklerle, içilen asitli içecekler ve daha niceleri ile birlikte ağzımızda muazzam bir bakteri popülasyonu birikmiş oluyor. Üstelik benim gibi de dişlerinizi fırçalamadınız diyelim aylarca sorun iyice büyüyor haliyle.

Yok canım Allah korusun.

Dişlerde üremeye başlayan bu bakteriler nihayetinde diş kaybına uğratacak kadar ilerler ve beraberinde de birtakım diş hastalıklarını getirir.

İşte böyle maddelerden en önemlilerinden birisi de ‘nitrosaminler’dir. Nitrosaminler nitrik ve aminlerin kimyasal tepkimeler sonucu ortaya çıkan kanserojen maddelere verilen genel bir isimdir. Özellikle salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünler içinde bulunan nitrit ve nitratlar sindirim kanalı aracılığıyla mideye gelip tepkimeler sonucu nitrosamine dönüşür. Oldukça kanserojen bir madde olan nitrosamin de pankreas kanseri başta olmak üzere birçok kanser hastalığına neden olduğu araştırmalarla gösteriliyor.

Ancak ne kadar böyle olsa da ortada henüz ‘evet, bu! ‘ dedirtecek bir neden bulunamamış durumda.

İyi de nitrosamin ile diş eti hastalığı arasındaki bağlantı nedir?

Araştırmaya iyice açıklık getirmek isteyen bilim adamları ‘Lancet Oncology’ dergisinde bir yayımlama yaparak diş eti hastalıklarının bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açtığını, haliyle de vücudun savunma mekanizması çökmesi sonucu kanser riskinin arttırdığını gösterdi.

Onun için bugünden itibaren salam, sosis falan yemeyi ben bırakıyorum, sizler de bırakın 😊

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Bilim & Sağlık Kategorisinde Son Yazılar

Baştan çıkarıcı kokular

Mmm… Nasıl da kokuyor! Kokuların ve güzel rayihaların biz insanlar üzerinde etkisi vardır. Kokular, anılarımızı canlandırdığı

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle gündelik hayatta karşılaşılan stres faktörleriyle başa çıkamama durumunda ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku