Günümüzde iş ve organizasyon akışına dair tüm ezberleri bozmaya başlayan e-dönüşüm uygulamaları büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu tarafından gerçekleştirilen son düzenlemelerle beraber, e-Defter uygulaması pek çok işletme için zorunluluk haline gelmiştir. Verilerin dijital alanda saklanması hem zaman hem de maliyetler açısından işletmelere büyük kolaylıklar getirmiştir.
Normal şartlarda yasal düzeyde tutulması mecburi olan defterler, bu sayede dijital ortamda tutulabilmektedir. Söz konusu ortamda yer alan kayıtlar XML formatına sahiptir. Bu uygulamaya geçilmesinin en temel nedenlerinden biri de pratik ve düzenli denetimin önünü açmaktır. Bu arada e-Defter kullanmaya başlayan işletmeler, artık resmi düzeyde kağıt ortamında defter tutamazlar. Geleneksel defterlerin kapanış tasdiki o andan itibaren yapılır. Peki e-Defter uygulaması zorunlu mu? Sistemin sağladığı avantajlar nelerdir? Yanıtlarına birlikte göz atalım.
İçindekiler
e-Defter Uygulaması Zorunluluğu
Türkiye’de e-Defter uygulamalarının kullanımında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bilindiği gibi Temmuz 2021 döneminde e-Fatura ile e-Arşiv Fatura sistemlerine geçiş yapan işletmelerin söz konusu sisteme geçişleri de zorunlu tutulmaya başlandı. Brüt satış hasılatı minimum 3 milyon TL olan mükellefler, e-Defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
Belirtilen bu alt sınır, her sene güncellenmektedir. Örneğin 2020 yılında bu sınır 5 milyon TL olarak belirlenmişti. Sınırın gittikçe aşağıya çekilmesi nedeniyle günümüzde bu zorunluluk daha fazla işletmeyi ilgilendirmeye başlamıştır.
e Defter Uygulaması Kullanmanın Avantajları
e-Defter uygulaması oldukça kolay ve anlaşılır bir sistemdir. Dolayısıyla işletmeler çok hızlı bir şekilde sisteme adapte olabilmektedir. Sistemin şirketlere sunduğu en önemli avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Dijital devrim öncesinde geleneksel şekilde tutulan defterlerde harcanan ekstra mesailer bu şekilde ortadan kalkmış olur. Böylece de iş gücünden ve zamandan tasarruf yaratılır.
• Defterlerin tutulma süreçlerinde ihtiyaç duyulan rutin muhasebe ve kağıt masraflarına gerek kalmaz.
• Noter onayına ihtiyaç duyulmayacağı için bu süreçte yapılan masraflar da ortadan kalkar.
• Tüm veriler güvenli bir ortamda yıllar boyunca sorunsuz şekilde saklanır ve ihtiyaç halinde de çok daha kolay bir şekilde ulaşılabilir.