Yazan: Ahmet Metin Önel
Yöneten: Ali Meriç
28 Kasım 2017’de prömiyerini yapan Eyvah Nadir; 1 perde ve 1 saat 10 dakika uzunluğunda.
Tek kişilik oyunlarda, şimdiye kadar izlediğim en iyi oyunlardan birisiydi. Bu tür tek kişilik oyunlarda, yönetmen ve oyuncu arasındaki uyum son derece önemli olduğu için böyle uyumlu bir oyun temsili için Koray Karaca’yı ve Ali Meriç’i ayrı ayrı tebrik ederim.
Genel olarak:
Günümüz sanatında bir köşeye itilmiş meddahlık bakın işte ben de buradayım dedi tabiri caizse. Genellikle, oyuncu kadrosu geniş ve dram türündeki oyunları seven birisi olarak Eyvah Nadir’i çok beğendim. Meğer bizden büyüklerin anlata anlata bitiremediği meddah oyununu izlemeden büyümüşüz. O yanımız eksik kalmış.
*Modern meddahlık havasında geçen oyun, temsiline başlar başlamaz zaman nasıl geçiyor hiç fark edilmiyor.
Kostüm dekor ve ışık: Oda tiyatrosunu bilen bilir, küçüktür ve küçük olduğu kadar da samimidir. Dekor sade ve güzeldi. Kostümlerse bir ayrı hoşuma gitti. Işık tasarımı da iyiydi.
Koray Karaca: Televizyon dizilerini çok takip edemeyen ve önceden oynadığı oyunlarını izleyemeyen birisi olarak, Koray Karaca’yı pek tanıdığım söylenemez. Eyvah Nadir’i izleyince oyunculuğunu çok beğendim. Çoğu, televizyon dizisinde oynayan, kendini geliştirmek adına çok bir şey yapmamış dizi oyuncularının aksine(ustalara ve unutulmayanlara saygıyla), Karaca’nın tiyatro temelli olduğunu öğrendim. Özellikle hızlı rol geçişleri olsun, karakter geçişleri olsun, oyun içindeki hiç bitmeyen enerjisi olsun, beni çok etkiledi. En yakın zamanda bir daha gitmek istiyorum diyerek ne derece beğendiğimi ifade edebilirim sanırım. Tekrar ve tekrar emeğine sağlık.
Eyvah nadir:
Nadir evvela doğar, büyür, serpilir. Birçok okul bitirir. Eli ekmek tutsun ister. Birçok işe girer lakin herkes gibi gözlerini kapatıp vazifesini yapamaz Nadir. Doğruluktan vazgeçip de herkes gibi olamaz. Durum ne olursa olsun eyvah demez Nadir. Ama gel gör ki okullar bitirmek, iyi adam olmak yetmez. Kötülük yapmak gerekir. Kötü adam olmak gerekir. İşte böylece başlar Nadir’in o trajikomik hikayesi. Daha da anlatmak düşmez bize efenim. Bir bilet alın, izleyin Eyvah Nadir’i ve bir parça da olsa Nadir’de bulun kendinizi.
Meddah:
Meddah veya kıssahan, bir topluluk önünde çeşitli hikayeler anlatan ve taklit sanatı yapan kişiye denir. Bu oyuna ise meddah oyunu denir. Bir tek oyuncunun çeşitli kılıklara girerek bir oyunu canlandırmasıdır.
Meddah genellikle bir konu içinde geçen farklı karakterlerin seslerini, mimiklerini ve hareketlerini canlandırır. Genelde kahvehane gibi halkın topluca bulunduğu alanlarda, küçük bir sahne üzerinde taklit ve güldürmek amaçlı oyunlar yapar.
*Kahvehane kelimesini görmezden gelirsek, bu oyun hakkında yukarıdaki tanım cümlesi yeterince açıklayıcı olur diyebilirim.
Oyun Ekibi:
DEKOR TASARIMI
SEYHAN KIRCA
IŞIK TASARIMI
OSMAN UZGÖREN
MÜZİK
CAN ATİLLA
KOREOGRAF
YILDIZ VENEDİK
ASİSTAN
SERCAN ÇELİK
SAHNE AMİRİ
EMİNE BAŞARAN ÖZKAN
KONDÜVİT
FERİT ÖZER
IŞIK KUMANDA
GÖKHAN TOKGÖZ
SUFLÖZ
AYLİZ ÖZTÜFEKÇİ
DEKOR SORUMLUSU
SEDAT DEVİR
AKSESUAR SORUMLUSU
YÜCEL ÜNVER
ERKEK TERZİ
FATİH BAGUÇ
PERUKA
NİHAT SÜYÜNCÜ
SİNEVİZYON SORUMLUSU
NUMAN TUTAK
BURAK ORAL
OYUNCULAR
KORAY KARACA
Kısaca, Koray Karaca kimdir:
Koray Karaca 1970 İzmir’de dünyaya gelmiştir.1996 da Anadolu Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1997 de DT’de oyuncu olarak çalışmaya başladı. 1997-2009 arasında DT bünyesinde otuz oyunda oyuncu olarak çalıştı. 200 ‘da Doğaç Akademi isimli doğaçlama tiyatronun kuruluşunda yer aldı. Doğaç Akademi’yle beraber 3 gösteri yaptı.
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Meddah
http://biyografice.blogspot.com.tr/2013/10/koray-karaca-kimdir-biyografisi.html
Not: Umarım faydalı olmuştur. Ayrıca eksik gördüğünüz kısımları ya da oyun hakkında başka fikirlerinizi ve bakış açılarınızı yoruma yazarsanız çok memnun olurum.
Tiyatro kardeşliktir. 🙂