İçindekiler
Drone Nedir ?
İnsanlar daima gökyüzüne bakıp kuşlar gibi özgür olmayı hayal etmiştir. Uçak, zeplin, planör, helikopter ve konumuz olan drone gibi icatlar da bu hayal edişin bir ürünü olarak karşımıza çıkmıştır. Drone ya da İnsansız Hava Aracı (İHA) genel olarak uzaktan kumanda ile kontrol edilen hava araçlarına verilen bir isimdir. Uzun zamandan beri kullanılmakla birlikte son zamanlarda ünü ve kullanılırlığı gittikçe artan bir araçtır. Sivil ve askeri amaçla kullanılmakta olan dronelar büyük bir çeşitlilik içindedir.
Drone Tarihi
Drone 1898 yılında ünlü fizikçi Nikola Tesla'nın, insanlığa kazandırdığı bir icadıdır. Son yılları göz önünde bulundurmazsak çoğunlukla askeri amaçla kullanılan bir araçtır. Hatta bizim de savaştığımız 1. Dünya Savaşı için yapılmış olan "Kettering Bug", askeri drone'ların atası durumundadır. Dönem içi teknolojik yetersizlikler sonucu başarıya ulaşamamış olsa da gelecektekiler için önemli bir mihenk taşını oluşturmuştur. Geçen zaman ve gelişen teknolojiyle birlikte askeri drone'lar savaşlarda eskiye nazaran daha büyük öneme sahip olmuştur. Amerika'nın Irak, Afganistan, Suriye gibi ülkelerde yaptığı operasyonlar, Türkiye'nin terör ile mücadele harekatında kullanması buna en iyi örnekleri oluşturmaktadır.
Sivil Drone'lar
Peki sivil drone'lara geçelim. Bu drone'lar genellikle 4 pervaneli (Quadcopter) olmakla birlikte 6 (Hexacopter) ve 8 (Octocopter) pervaneli modelleri de vardır. Çoğunlukla hobi olarak kullanılan drone'lar tarım, yangın söndürme, doğal hayatı gözlemleme, insanların ulaşamadığı zorlu mekanlara ulaşıp bilgi verme gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Gün geçtikçe daha ucuzlaması ve ulaşılabilirliğinin kolaylaşması ile gelecekte karşımıza daha fazla çıkacak gibi görünüyor.
Drone'ların Sınıflandırılması
- Hedef ve Yem= Düşman hava savunma veya savaş uçaklarına karşı yem olarak kullanılarak hedef belirlemede yardımcı olan araçlar.
- Keşif ve Gözetleme= Düşmana ait cephe bilgilerini toplayan araçlar.
- Çatışma= Yüksek riskli görevlerde kullanılan saldırı kapasitesine sahip araçlar.
- Lojistik= Kargo ve lojistik destek amaçlı araçlar.
- Araştırma ve Geliştirme= Gelecekte kullanılmak amacıyla farklı İHA teknolojilerinin denendiği araçlar.
- Sivil ve Ticari= Sivil ve ticari amaçlar için kullanılan araçlar. (daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.)
Kendi Drone'unu Yapabilir Misin ?
Tabii ki yapabilirsin. Klasik bir cümle olacak ama teknoloji sürekli gelişiyor ve sadece gelişmekle kalmayıp kolay ulaşılabilir bir hale geliyor. Sadece biraz çaba ve gerekli malzemeler ile yapabilirsiniz. Öncelikli olarak karşınıza 3 seçenek çıkıyor.
- İnternet veya teknoloji mağazalarından hazır olarak alabileceğiniz dronelar var.
- Belirli markaların yaptığı ve size sadece birleştirmesinin kaldığı dronelar var.
- Tamamen sizin internetten temin ettiğiniz motor, pervane, arduino (Bir giriş/çıkış kartı), batarya, kablolar… gibi malzemeleri birleştirip yazılımını kendinizin yaptığı dronelar.
Ben drone'umu alırım uçurur uçurur dururum (yapmakla, denemekle, çabalamakla uğraşamam) diyenler ilk seçeneği seçebilirler. Fakat ben makinalar ile uğraşmayı severim yaparım ederim diyenler içinse ikinci veya üçüncü seçenekler daha çok tercih edilesi.