kas hafızası

Kas Hafızası Nedir, Ne Kadar Sürer?

Kas hafızası, çeşitli fiziksel yetilerin uzun süre antrenman yapılmasa dahi korunması olarak tanımlanabilir. Eğer çeşitli hareketleri belirli bir süre tekrar ederseniz, sinir hücrelerine bu hareketler adeta kazınır. Kas hafızasının birçok farklı tanımını bulunur. Peki ama kas hafızası nedir, nasıl geliştirilir? Kasların bir beceriyi hatırlayabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekir?

Kas Hafızası Nedir?

Bilindiği üzere insan vücudunun yaklaşık %30 ila %40’ı kaslardan meydana gelir. Kaslar, insan vücudu için son derece önemlidir. Öyle ki iskeletin efektif bir şekilde hareket etmesini sağlar. Kişinin spor yapmasına, beslenme tarzına göre değişen kasların yapısı, düzenli spor yapan kişilerde son derece gelişmiştir. Belirli bir sistem dahilinde spor yapan kişilerin kaslarında zamanla büyüme meydana gelir. Bunun yanı sıra düzenli sporun bırakılması, kasların küçülmesine neden olur. Peki ama kas hafızası nedir?

Tekrarlama yolu ile motor aktivitelerin bellekte birleştirilmesi kas hafızası olarak tanımlanır. Düzenli olarak spor yapan kişiler, spor yapmayan kişilere göre egzersizleri çok daha rahat hatırlar. Ayrıca hareketleri daha doğru bir şekilde yapabilir. Kas hafızasının sadece sporla ilgili olduğu düşünülse de aslında enstrüman çalan ya da araba kullanan kişilerde de kas hafızasının bulunduğunu belirtmek mümkündür.

Düzenli egzersiz yapan kişiler, öğrendikleri aktiviteleri uzun süre tekrar ettiklerinde bu egzersizleri uzun süreli bellek içerisine atma şansı elde eder. Bu durum, hatırlama işleminin çok daha kolaylaşmasını sağlar. Peki ama kas hafızasını geliştirmenin yöntemleri nelerdir?

Kas Hafızası Türleri Neler?

Kas hafızasının iki farklı türü bulunuyor. Bunlardan ilki, fiziksel görevlerin otomatik bir şekilde gerçekleştirilme yeteneğidir. Bir hareketi ne kadar uzun süre tekrar ettiğiniz, o hareketi düşünmeden yapmanızı sağlayacaktır. Özellikle boks gibi dövüş sanatlarında geçerlidir. Öğrendiğiniz yumrukları belirli bir süre tekrar etmeniz halinde, yumrukları otomatik olarak atmaya başlarsınız.

İkinci tür kas hafızası ise kişinin şekil alma yeteneği ile doğrudan alakalıdır. Kaslar, egzersiz yapıldığında zorlanır. Bu durum, yorun ve hasarlı kaslara neden olabilir. Onarım süreci içerisinde kaslara yeni hücreler eklenir. Böylelikle kaslar çok daha güçlenir. Yoğun bir şekilde egzersiz yaptığınızda, kas kütlesinde artış meydana gelir. Fakat egzersiz yapmayı bıraktığınızda kaslarınızdaki ekstra kütlenin kaybolduğunu görürsünüz. Bunun yanı sıra tekrar spor yapmaya başladığınızda kaslarınız çok daha hızlı bir şekilde toparlanır.

Kas Hafızası Nasıl Geliştirilir?

Kas hafızasının geliştirilmesinin en önemli aşaması, yapılan egzersizlerin uzun süre ve düzenli olarak tekrar edilmesidir. Uzun süreli tekrar, hareketlerin uzun süreli belleğe aktarılmasını sağlar. Kas hafızası nasıl geliştirilir sorusu kapsamında, genel olarak şu adımlar ön plana çıkar:

  • Egzersizleri uzun süre ve belirli aralıklarla tekrar edin.
  • Kısa periyotlar halinde egzersizler yapın.

Bu iki adım, kas hafızasını geliştirmeniz için son derece önemli.

Tekrarlara Önem Verin

Kas hafızasına yönelik çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar, toplam 3000 ila 5000 tekrarın kas hafızasının oluşumunu mümkün kıldığını göstermiştir. Yaptığınız hareketleri uzun süre tekrar etmeniz, bu hareketlerin uzun süreli hafızaya aktarılmasını sağlayacaktır.

Kısa Periyotlar Halinde Egzersizler Yapın

Kas hafızası geliştirme yöntemlerinden bir diğeri de egzersizlerin kısa periyotlar halinde uygulanmasıdır. Yapılacak aktivite bir anda yapıldığında bu durum, kas hafızasına olumsuz etkide bulunacaktır. Bu nedenle yapacağınız aktiviteyi gün ya da hafta içine eşit bir şekilde bölmelisiniz. Bu metot, yavaş öğrenme yöntemi olarak bilinir. Oldukça etkilidir. Bu nedenle spor salonlarında sıklıkla egzersizler kısa periyotlar halinde yaptırılır.

Kas hafızasını geliştirirken sabırlı davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Süreci hızlandırmaya çalışmanız, kas hafızasına olumsuz etkide bulunabilir. Ayrıca kas hafızasının geliştirilebilmesi için sık sık spor yapılmalıdır. Böylelikle tekrar sayınız artacak ve kas hafızanız oluşacaktır.

Kas Hafızası Kaç Ay Devam Eder?

Özellikle düzenli bir şekilde spor yapan kişiler, kas hafızasının kaç ay devam edeceğini merak eder. Aslında kas hafızasının ne kadar sürdüğüne dair kesin bir bilgi yok. Fakat konu hakkında çeşitli araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalara göre kas hafızası oldukça uzun süre devam ediyor. Eğer düzenli bir şekilde spor yapıyorsanız, 3 ila 4 haftalık bir aranın sizin için çok fazla sorun olmayacağını bilmeniz gerekiyor.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Terapistlerin Kendilerini Yalnız Hissettiklerinde Yaptıkları 5 Şey

Kasların Bir Beceriyi Hatırlaması için Ne Kadar Süre Geçmeli?

Kasların bir beceriyi hatırlaması için geçmesi gereken süreye dair çeşitli araştırmalar yapmıştır. Yapılan bir araştırmada deney grubunun on hafta boyunca antrenman yapması sağlanmıştır. Daha sonra 20 hafta antrenmanlara ara veren erkek ve kadınların beş hafta dahil oldukları eğitim ile ilk on haftalık eğitimden çok daha güçlü oldukları gözlemlenmiştir.

Belirli bir süre spor yaptıktan sonra ara vermeniz halinde, tekrar spora dönerek kısa süre içerisinde tekrar kaslı halinize dönebilirsiniz. İşte bunların sebebi kas hafızası olarak bilinen olgudur.

Sonuç

Kas hafızası oldukça etkileyici bir yetenektir. Kas hafızasının altında yatan biyolojik mekanizmalar son derece karmaşıktır. Bilindiği üzere beyinde yer alan motor korteks ve beyin sapı başta olmak üzere çeşitli bölgeler, kaslara iletilen sinir sinyallerini kontrol etmekle görevlidir. Sürekli tekrar yapılması, sinir-müskül sisteminin optimize edilmesini olanaklı hale getirir. Bu ise kas hafızasının gelişimine olanak tanır. Yeni bir beceri öğrenirken düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, kas hafızasının oluşumu açısından oldukça önemlidir.

Kas hafızası sayesinde müzisyenler, sporcular, dansçılar; çok daha üstün bir performans gösterir. Bu süreç içinde kişilerin sabırlı bir şekilde hareket etmesi ve düzenli tekrarlar gerçekleştirmesi gerekir. Böylelikle belirli bir süre sonra kas hafızasının oluşumu mümkün hale gelir. Eğer bir sporcuysanız, düzenli tekrarlar sayesinde gerçekleştirdiğiniz egzersizleri uzun süreli belleğinize yerleştirerek çok daha etkili bir şekilde performans ortaya koyabilirsiniz.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Genel Kategorisinde Son Yazılar