Sosyal Bilgiler

Hayata dair ne varsa Sosyal Bilgiler Dersi’nin içeriğinde vardır. İlkokuldaki adıyla Hayat Bilgisi Dersi olan Sosyal Bilgiler, gelenek göreneklerimizden tutun da tarihi olaylara kadar çok geniş kapsamlı bir ders programına sahiptir. Öğrencilerin sosyal yönünü geliştirme hedefinde olan Sosyal Bilgiler, onların toplumsal hayata hazırlanması noktasında etkili bir işlevi yerine getirmektedir. Coğrafya, tarih ve vatandaşlık konularının bir karışımı olan Sosyal Bilgiler, insanların bilgi ve deneyimlerinin birleştirilmesini hedefleyen bir derstir.

Sosyal Bilgilerin Okul Programı İçerisindeki Yeri

Sosyal Bilgiler Dersi, öğrencilere vatandaşlık bilgilerinin kazandırılması amacıyla edebiyat, sanat ile sosyal bilimler disiplinleri arasındaki birleştirilmiş çalışma alanı olarak da tanımlanmaktadır. Okul programı içerisinde ise Sosyal Bilgiler, ekonomi, antropoloji, coğrafya, tarih, arkeoloji, hukuk, siyasi bilimler, felsefe, din, psikoloji, sanat, sosyoloji ve doğa bilimlerinin sistematik bir şekilde ders olarak işlenilmesin ifade etmektedir. Sosyal Bilgiler dünya ile barışık, demokratik bir toplum içerisinde kendisine yer bulabilen, kültürel farklılıkları tanıyan ve saygı duyan, mantıklı kararlar alabilme yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla geç insanlara yardımcı olmayı hedefler.

Sosyal Bilgiler Dersi’nin Amaçları Nelerdir?

Sosyal Bilgiler Disiplinin en önemli amacı, öğrenciye ‘’toplumsal kişilik’’ kazandırmak olduğu için Sosyal Bilgiler, toplumsal olaylarla yakından ilgili olmaktadır. Öğrencilerin iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olmaları hedefinde olan Sosyal Bilgiler, öğrencinin çevresiyle olan iletişimin geliştirilmesini de hedeflemektedir. Ayrıca kişinin topluma karşı hak ve görevlerini öğrenmesi doğrultusunda etkili olan Sosyal Bilgiler, bireylerin toplumsal olaylara karşı bilinçli olmasını da hedefler.

Sosyal Bilgiler ders kitabı öğrencilerin gerek aile içinde gerekse içerisinde yaşadığı topluma karşı görev sorumluluklarının bilincinde olmasını sağlayarak devlete karşı olan hak ve sorumluluklarının da farkına varmasına destek olur. Öğrencilerin yasalara uyma konusunda istekli olmalarını sağlayan Sosyal Bilgiler, toplumsal hayatın belirli bir düzende yaşanmamasını da teşvik eder. Sosyal Bilgiler kendini doğru ifade edebilen bireylerin oluşmasını sağlayarak, toplumsal iletişimin geliştirilmesini de hedefler.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Sponsor Kategorisinde Son Yazılar

e-Defter Uygulaması Nedir?

Günümüzde iş ve organizasyon akışına dair tüm ezberleri bozmaya başlayan e-dönüşüm uygulamaları büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır.