Her internet sitesi bir şekilde okuyucu, izleyici toplamak için bir sürü platformda reklam yapıyor. Biz de yapıyoruz. Yayınlanan yazılarımız gün aşırı twitterda olsun, instagramda olsun paylaşılıyor; böylece yazılarımızın daha geniş kitlelere ulaşmasını okunmasını sağlıyoruz. Peki bu Google reklamları nasıl çalışıyor?
Yazımda bahsedeceğim konu “Google bizi mi dinliyor, neden arkadaşlarımla konuştuğum bir şey ertesi gün internetin her köşesinden üstüme atılıyor?” diyen arkadaşlar için değil. Daha çok –Parlak Jurnal sitesini örnek veriyorum- “Google arama motoruna ‘parlak’ yazdım 1. sırada çıkmıyorum, çıkmak istersem ne yapmalıyım?” diyen kişilere yönelik olacak.
Öncelikle eski adı Google Adwords şimdi ise sadece Google Ads olan siteden yapılan bir işlem. Sıralamada yükselmek istiyorsanız sitenizin çalışıyor olmasına bile gerek yok. Ödemeli arama deniyor olsa gerek, bu tür aramalar “anahtar kelime” motora girildiğinde en üstte görünmenizi sağlıyor ve yanınıza [Ad] işareti konuluyor, görmüşsünüzdür. Böylece 1. sırada yerinizi alıyorsunuz ve tıklamalar size geliyor. Para harcayıp kullanıcı getiriyorsunuz ancak sizin gibi düşünen başka bir site daha varsa hatta birden fazla site varsa ne yapılıyor…
Şöyle başlayalım bir açık arttırma oluyor ve daha fazla para veren kazanıyor demek isterdim ancak bu kadar basit değil. Google’ın sizi birinci olarak göstermesi için para beş ayrı nedenden sadece biri. Bu sıralamanın yapılması için bu bakılan “beş koşul” diyelim sitenizin “Ad Rank”ini belirliyor, bu “ad rank” puanınıza göre ise sıralanıyorsunuz. Bakılan bu beş özellik:
- Reklamların kalitesi ve sitede yönlendirilen sayfanın içeriği
- Reklamın belirli bir kalite alt sınırın üstünde olması
- Arama içeriği ve bölge, cihaz
- Reklam uzantıları ve reklam formatı
- Ödediğiniz para miktarı
Böylece bir sıralamaya sokuluyorsunuz ve bu beş maddeden en yüksek puanı alan site birinci sırada oluyor.
Parayı ne için ve nasıl ödüyoruz diyorsanız iki farklı şekilde ödeyebiliyorsunuz. Birincisi Cost-per-click; yani reklamınıza her tıklandığında bir miktar para ödüyorsunuz. İkincisi cost-per-impression; reklamınızı 1000 kişi gördüğünde para ödüyorsunuz. Bu iki metoddan birini seçebiliyorsunuz.
Son olarak Google’a para ödeyerek reklamınızı yapabiliyorsunuz. Sonuncu sıralardan birinci sıralara çekebiliyorsunuz kendinizi dediğim gibi site çalışmıyor olsa dahi. Tek sıkıntı sizinle aynı anahtar sözcükleri kullanan rakiplerinizle yarışma. Hepinizin sitesinin birinci sırada olması dileğiyle…
Google reklamlar sayesinde hem gelir elde ediyor hem de içerik üreticilerine para kazanma imkanı sağlıyor. Bu sayede sürekli olarak güncel içerikler ve yeni bilgiler bulabiliyoruz internette. Keşke ülkemizde kendine ait adam akıllı bir arama motoru olsa da bu tarz reklam giderleri ülke dısına cıkmasa.