Okumak, sizleri bu sıkıcı dünyadan alıp farklı farklı düşünce alemlerinde seyahata çıkarabilicek yegane eylemdir. Okumanın hazzını yakalayabilmek bir miktar zor olsa da yakaladıktan sonra vazgeçilemeyecek bir durumdur. Kitap okumanın elbette yüzlerce faydası vardır ancak bizim maddelerimiz bunlardan küçük bir kısmı olacak.
İçindekiler
#1 Bilgi Verir
Günümüzde bu amaç için internet çok fazla bir kullanım alanına sahip olsa da kitapların yerini alabileceğini zannetmiyorum. Kitap okumamızın en büyük sebeplerinden biri bilgi edinmektir. Kitaplar zengin bir bilgi kaynağıdır. Çeşitli konularda kitaplar okumak bilgi verir ve konuyla ilgili derinliği artırır. Mevcut bilgilerinizi tazeleyebilir, değiştirebilir.
#2 Beyninizi Geliştirir
Çalışmalar okunmanın beyinde güçlü olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Zihinsel olarak uyarılarak, demans ve Alzheimer gibi hastalılıkları önleyebilirsiniz. Bunun nedeni, beyninizi aktif tutmak. Nasılki vücudumuzun kaslarını geliştirmek için egzersiz yaparız, okumak da beynimizin egzersizidir.. Bulmaca çözmek, sudoku vb aktiviteler, kitap okumak beyninizi sağlıklı tutmak için harika birer yoldur.
#3 Stresi Azaltır
Okumak, vücut üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Bir kitap okumak, bir yürüyüşe çıkmaktan ya da müzik dinlemekten daha fazla rahatlatmayı sağlayabilir. Okuyan insanlar ayriyeten daha az stres seviyesine sahip olma eğiliminde oluyor. Sorunlar karşısında daha kolay çözümler bulabildikleri için.
#4 Hafızayı Güçlendirir
Kitap okurken kitabın, karakterlerin, arkaplanlarının, tarihlerinin, kişiliklerinin, alt parsellerinin ve çok daha fazlasının detayını hatırlamanız gerekir. Beyniniz bütün bunları hatırlamayı öğrendikçe, hafızanız daha iyi olur. Dahası, yarattığınız her yeni bellekle yeni sinapslar yaratırsınız ve mevcut olanları güçlendirirsiniz.
#5 Hayal Gücünüzü Güçlendirir, Ufkunuzu Açar
Ne kadar çok okursanız, o kadar yaratıcı olursunuz. Sürükleyici bir fantastik veya bilim kurgu romanı okuduğunuzda, bambaşka yerlere yolculuk yaptığınızı hissedersiniz. Bir kurgu kitabını okuduğunuzdada, sizi başka bir dünyaya götürür. Yeni dünyada hayal gücünüz kendi aklınızdaki şeyleri görmeye çalışırken en iyi şekilde çalışır.
#6 Konsantrasyonunuzu Geliştirir
Bugünün dünyasında, dikkatimiz çoğu kez bir milyon farklı yöne çekiliyor. Okurken, bir şeye yoğunlaşıyorsunuz. Bunu yaparak, dikkat dağıtmaktan kaçınmak için vücudunuzu eğitiyorsunuz. Bu yetenek, konsantrasyon gerektiren diğer görevleri gerçekleştirirken yardımcı olabilir.
#7 Sizleri Farklı Kültürler Hakkında Bilgi Sahibi Yapar
Okumak, belki de normal şartlarda tanıma imkanı bulunamayacak farklı kültürleri, şehirleri, ülkeleri bizlerin ayağına kadar getirir. Kendinizi bir kitapla Norveç’te, bir kitapla Fas’ta, başka bir kitapla Hindistan’da bulabilirsiniz.
#8 Kelime Dağarcığınızı Artırır
Okumak, kelime dağarcığınızı geliştirir ve sizi dile hakim kılar. Okuduğunuzda yeni kelimeler, deyimler, atasözleri ve yazı stilleri ile karşılaşırsınız. Bunları günlük kullanımda da kullanmaya başlarsınız. Zira kelime öğrenmenin en zor yöntemi kelime ezberlemek olsa gerek. Çünkü kitap okuyarak karşınıza çıkan yeni kelimelerin anlamını öğrendiğinizde, bu daha akılda kalıcı olacaktır.
#9 İletişim Kurmanızı Kolaylaştırır
Düzenli kitap okumanın hemen hemen tüm faydaları, konuşma ve kendini anlatabilme yeteneğinde birleşiyor. Kolay iletişim kurmak da bunlardan biri. Bazen bir ortama giriyoruz, yeni insanlarla tanışıyoruz. Bazılarıyla çok kısa bir süre içerisinde kaynaşıp arkadaş olabiliyorken, bazılarıyla arada bir mesafe varmış gibi hissediyoruz. İşte bunun tek nedeni iletişim kopukluğudur. İletişim kurmakta zorlanan insanlar, daha zor arkadaş edinir, kendini daha zor anlatır.
#10 Özsaygınızı Yükseltir
Kitap okuyarak, daha iyi iletişim kurar ve hayatın çeşitli alanlarında daha bilinçli olursunuz. Bütün bunlar daha yüksek bir benlik saygısına dönüşür. Kendinize ve kabiliyetinize güvendiğiniz için, daha üretken ve genel olarak çok daha iyi bir insan olursunuz.
#11 Yaratıcılığınızı Artırır
Okumak ve televizyon seyretmek arasındaki en büyük fark, okumanın yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak bir alan sağlamasıdır. Ne kadar çok okursanız o kadar çok yeni şeyler öğrenirsiniz. Yeni düşünceler her zaman yeni ve daha iyi yollarla hayatı yeniden keşfetmek için zihnimizi uzatır. Dünyayı farklı bir şekilde görmeye başlıyoruz ve bu şekilde yeni yaratıcı çözümler buluyoruz.
Elbette daha bir sürü faydası vardır okumanın ancak bu yazımızda bunlara yer verdim. Sizlerin de aklına gelen faydaları var ise yorumda bizlerle paylaşabilirsiniz. Bizleri muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak yegane araç da yine okumak, okumak, okumaktır. “Muasır medeniyet” kavramı altında yatan anlamın birgün bizlerin medeniyetini tasvir etmesi dileğiyle…