kitaplık , okumaya yeni başlayanlara

Okumaya Yeni Başlayanlara Tavsiye Kitaplar

1

Kitap okumaya yeni başlanıldığında yapılan büyük hatalardan bir tanesi de yanlış seçimler yapmaktır. Oysa böylesine faydalı bir etkinliğin ilk zamanlarında biraz daha dikkatli davranmak, doğru seçimler yapmak; geleceğimiz açısından, alışkanlık edinmek açısından ve daha bunun gibi birçok konuda önem arz etmektedir. Zira kitap okumanın insana kattığı değerler düşünüldüğünde bu gibi hatalar insanı kitap okumaktan uzaklaştıracak dereceye getirirse, adeta bir insanı hayattan koparmak gibi zarar verecektir. İşte bu gibi sorunların önüne geçmek, katkımız olmasını sağlamak amacıyla sizlere birkaç tavsiyede bulunmak istiyoruz. Bu tavsiyeler arasından dilediğinizi seçip okumaya başlayabilirsiniz.

Öncelikle burada vereceğimiz tavsiyeler birkaç başlıktan oluşacak, tahmin edeceğiniz üzere tüm konuları kapsamayacaktır. Ülkemizin ve dünyanın en değerli kitapları arasından seçtiğimiz bu kitapların; okuma hayatına başladığınız bugünlerde, sizlere her açıdan gayet faydalı olacağından ve özellikle bu güzel alışkanlığınızı devam ettirmeye son derece katkısı olacağından eminim.

kitaplar okumaya ormanÇalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin

Reşat Nuri Güntekin’in dizilere de konu olan Çalıkuşu adlı romanı Kamran ve Feride’nin aşkı üzerine yazılmış bir kitap. Feride daha küçük bir kızken ailesini toprağa vermiş. Teyzesinin yanına yerleşmiştir. Küçüklüğünden beri teyze oğlu Kamran’a aşıktır. Lakin bu aşkı dile getiremez. Toy haliyle gösterdiği hırçın davranışlar kitaba eğlenceli bir hal kazandırmış. Feride’nin o nahif, toy hali adeta kitaba yansımış. Kitapta bulunan ihanetler, acı anlar insana hüzün verse de bakış açınıza göre tecrübe dahi edinebilirsiniz.

Okumanızı tavsiye ettiğim bu kitap biraz uzunca. Ancak bu uzunluk yaşanan anın her ayrıntısıyla dile getirilmesinden kaynaklanıyor. Hiçbir ayrıntıyı atlamayan yazarımız adeta romanın içinde gibi hissetmemizi sağlıyor. Öyle ki kitap boyunca başkarakter Kamran’a kızmaktan kendimi alamadım. Yine de okuması biraz uzun sürebilen bu kitabı baş ucunuza koyup Feride ile birlikte – onu – yaşayabilirsiniz.*

Kırmızı Pazartesi – Gabriel García Márquez

Halil Cibran’ın “Coğrafya kaderdir” sözünü bu kitapta yaşıyorsunuz. Bile bile ölüme giden bir tecavüzcü ve sırf namus davası diye kültürün ona dayattığı yükümlülüğü taşıyan ikiz kardeşler. Aslında kitabı psikolojik açıdan sorgulayınca pek çok soru işareti bırakıyor. İnsan neden ölmek ister? Neden böyle bir ölüm ister? Öldürmemek için neden kendinden önce, başka birinden yapma demesini bekler? Ölecek kadar çaresizse neden başkasını çaresiz bırakarak ölmek ister? Ben bu sorulara kendimce cevap verdim. Kitabın sonunda eminim sizin de vereceğiniz cevaplar olur. Yazarımız, bu kitapta insanlarda bolca soru işareti bırakmayı amaçlamış gibi.

Ünlü Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in okuduğum ilk kitabıdır. Kitapta yer yer o kültüre ait kelimeler ve diyaloglar vardı. O yüzden okuduğumu anlamakta zorlandım diyebilirim. Lakin işlenen olay örgüsü bilindik kaderler olduğu için yalnızlık çekmezsiniz. Okurken yaşanan olayların bize çokta uzak olmadığının farkına varırsınız.

Ben de sizde bir soru işareti bırakmak isterim. Coğrafya kader midir? Yoksa insanın olduğu her yerde belli kaderler mi yaşanır? **

Ejderha Mızrağı Destanı Serisi – Margaret Weis, Tracy Hickman

Bu kitap serisi bildiğim kadarıyla bir Dungeons and Dragons (yani Zindanlar ve Ejderhalar) masa oyununun hikayeleştirilmiş hali. Bir gün birkaç arkadaş bu oyunu oynarken uzun sürdüğünü fark etmişler. Hikâye de güzel ilerliyormuş. Margaret Weis ve Tracy Hickman sonra bu oyunu kitaplaştırmaya karar vermişler. Başta 3 kitabı var; Güz Alacakaranlığının Ejderhaları, Kış Gecesi Ejderhaları, İlkbahar Şafağı Ejderhaları. Daha sonradan hem bu yazarlar hem de başka yazarlar tarafından devam kitapları yazılmış, hikâyeye uygun olacak şekilde tabi. Türünü söyleyecek olursak fantastik orta çağ diyebiliriz. Kitaplar karakterlerin bir olay örgüsü içerisinde bir araya gelmesiyle başlıyor. Hikayesi zenginleşerek devam ediyor. Tavsiye ederim, iyi okumalar.***

Kaşağı – Ömer Seyfettin

Bakmayın çocuk kategorisinde gösterildiğine… Çocukların, yetişkin olmadan okumaması gerektiğini savunanlar bile var. Eğer yaşanmışlıklar, gerçek olaylar, insan ilişkileri gibi konulara ilgili iseniz, ülkemiz adına son derece önemli yazarlarımızdan olan Ömer Seyfettin’in Kaşağı isimli eseri, öykü olarak sizlere önerebileceğimiz en güzel eserlerden bir tanesi. Hayattaki en küçük olayların; bir davranışın, bir sözün ne denli etki oluşturabileceğini, ne kadar önemli sonuçlara sebebiyet verebileceğini anlatan ve çoktan klasikler arasına giren bir öyküdür.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Gerçekten Yaşıyor Musunuz? Kitap Okuyanların Serveti

kitap okumayaSinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar

Sonraki önerimiz Halide Edip Adıvar’ın Sinekli Bakkal isimli eseri. Eski İstanbul’u ve insanları son derece güzel anlatan bu romanda, kendinizi eski İstanbul’da ve sokaklarında bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Anlattığı dönemin siyasi ve kültürel hayatını gözler önüne seriyor. Ayrıca kitabımız Doğu ve Batı’nın zıt yaşantısına eleştirel bir yorum getiriyor. Bunu da kitabın başkahramanı Rabia açısından anlatıyor.

Sinekli Bakkal’ı bir cümleyle anlatmam istenseydi şu cümleyi kurardım: Bu kitabı okurken sürgünlerin ardında bıraktığı yıkımlara şahit olacaksınız.

Anna Karenina – Lev Nikolayeviç Tolstoy

Bir diğer tavsiyemiz dünya klasiklerinden; Anna Karenina. Dünyanın en önemli eserlerinden sayılan bu kitap hayli uzun olsa da kesinlikle sizler gibi yeni başlayanların da okuması gereken bir eser.

Eser, 1870’lerin Rusya’sında, toplumun üst sınıfına mensup kimseler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk macerasını anlatır. Olaylar Moskova’da, Petersburg’da ve asilzadelerin yazlık malikanelerinde geçer. Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılır; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işlenir; bir yandan da o dönemde Rusya’da kadınların durumu, eğitim reformu gibi konular dile getirilir.

Diriliş – Lev Nikolayeviç Tolstoy

Son olarak da yine Tolstoy’dan bir öneriyle tavsiyelerimizi sonlandırıyoruz. Bu kitabın adı da Diriliş. Bireysel vicdanın uyanması, hukuk alanındaki adaletsizlikler, imkânsız aşk gibi birçok farklı konuyu içinde bulunduran bu kitap da tavsiyelerimiz arasında.

Saydığımız bu kitapların konuları eğer ilginizi çekmedi ise yapmanız gereken ilginizi çeken konu hakkında yazılmış öncelikle Tolstoy, William Shakespeare, Ömer Seyfettin gibi büyük yazarların eserlerinin arasından seçmek olmalı. Çünkü bu muazzam yazarlar, kitap severlerin ilgisini çekmeyi uzun yıllardır başardıklarından, sizlerin de ilgisini çekecektir. Daha sonra okuduğunuz kitaplar arttıkça bu konuda bilginiz genişleyeceğinden, hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan gayet rahatlıkla kendi seçiminizi yapabileceksiniz.

Kişisel gelişim, aile gelişimi, ülke gelişimi gibi birçok konuda insanlığa muazzam katkısı bulunan kitaplar için okuyucu sayısının arttığını görmek, yeni okumaya başlayanları görmek bizi son derece mutlu etmektedir. Zira bu konu ülkemiz adına da son derece önemlidir. Eski insanlarımızın söylediği gibi kitapsız alim olandan hayır gelmez. Kitaplardan en iyi şekilde faydalanmanız dileğiyle siz yeni okuyucuları seviyoruz. Kendinize iyi bakın.

Not: Bu yazıya yaptıkları katkılardan ötürü Yedi Bela Hüsnü’ye*, Hatcik’e** ve Ekrem’e*** teşekkür ederim.

1 Comment

  1. Hiçten Notlar diye bir kitap çıktı yakın zamanda onu aldım ve okuyorum gayet güzel bir kitap bence

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Kitap İncelemeleri Kategorisinde Son Yazılar