Şerif Hüseyin, Osmanlı’ya isyan ettiğinde kapak fotoğrafındaki bayrağı kullanmıştı. Bu bayrak Arap ayaklanmasındaki milliyetçiliği temsil eder. Ayrıca Şerif Hüseyin’in bu bayrağı, İngiliz diplomat Mark Sykes tarafından “Araplar arasında birliği ve beraberliği sağlamak” amacıyla tasarlanmıştır. Önceki yazımızda da oğullarından üçüne krallık nasip olduğunu söylemiştim. Bu sayede de bu bayrağın çeşitli versiyonları, Kuzey Afrika’da ve Ortadoğu’da kendine yer buldu.
Bayrakta, en üstteki yatay siyah şeridin Abbasileri, ortadaki beyaz şeridin Emevileri, alttaki yeşil şeridin de Fatımileri temsil ettiği söylenir. Kırmızı üçgen ise Arap ayaklanmalarını temsil ediyormuş. Bu renklerin kısaca Pan-Arabizmi temsil ettiği söyleyebiliriz.
Şimdi gelin bu ülkelerin ve bayrakların hangileri olduğuna bakalım.
İçindekiler
Filistin
Filistin de bu bayrağın aynısını 1964’ten beri kullanmaktadır. 1964’te bu bayrak Filistin halkını temsil etmek için kullanıldı ve 15 Kasım 1988’den beri de Filistin Devleti’nin resmi bayrağı olarak kullanılmaktadır.
Batı Sahra
Fas, 1956 yılında bağımsızlık kazanmıştır. Ama İspanyollar, Fas’ın güneyinde kalan Batı Sahra bölgesinde 1975 yılına kadar varlıklarını devam ettirmişler. İspanyollar çekildiklerinde ise Fas bu bölgede hak iddia etmiş ve bu bölgenin 3’te 2’sini de şu anda Fas yönetiyor. Geri kalanını ise İspanyollar çekildikten sonra kurulan ve Fas tarafında tanınmayan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Tarafından yönetilmektedir. Farklı olarak sadece beyaz şerit üzerinde kırmız ay-yıldız var.
Ürdün
Ürdün bayrağında, Filistin bayrağına ek olarak sadece kırmızı üçgenin içinde beyaz bir yıldız vardır. 7 köşeli bu yıldızın Ürdün’ün başkenti Amman’ın üzerine kurulduğu yedi tepeyi kastettiği söylenir.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)
BAE bayrağında değişiklik olarak kırmızı üçgenin dik bir kırmızı şerit halini aldığını görüyoruz. Bir de yeşil ve siyah şerit yer değiştirmiş.
Sudan
Sudan bayrağı da öncekiler gibi kırmızı, beyaz, siyah ve yeşil olarak 4 renkten oluşuyor. Ama bu bayrakta renklerin farklı anlama geldiği söylenmiş. Yeşil renk İslamiyet’i ve Fatımileri, beyaz renk barışı ve aynı zamanda 1924 devrimindeki beyaz bayrağı, siyah renk ülkenin Afrika’da olmasını, kırmızı renk de devrim sırasında akıtılan kanı simgeliyormuş.
Güney Sudan
Bu bayrak da Sudan, Kenya ve Somali bayraklarının karışımı gibidir. 2005’ten itibaren özerk olarak kullanılmaya başlanmış, Güney Sudan’ın Sudan’dan 2011 yılında ayrılmasıyla da resmen kullanılmaya başlanmıştır. Mavi rengin de Nil Nehri’ni temsil ettiği söyleniyor.
Kuveyt
1961 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan eden Kuveyt, bayrağını 24 Kasım 1961’de resmen göndere çekmiştir. Arap yarımadasında bulunan bu devletin bir şairi, bayrağın anlamını şöyle açıklamıştır: “Beyaz yaptıklarımız/ Siyah savaşlarımız/ Yeşil topraklarımız/ Kırmızı kılıçlarımız”
Irak – Mısır – Suriye – Yemen
Bu dört ülkenin bayrakları arasında gerçekten çok küçük farklılıklar var. Kırmızı, beyaz ve siyah şeritler; 4 bayrağın hepsinde de aynı şekildedir.
Irak bayrağında, ortadaki beyaz şeridin üstünde Arapça harflerle “Allahu Ekber” yazmaktadır.
Mısır bayrağında, yine beyaz şeridin üstünde Mısır arması yer almaktadır.
Suriye bayrağında, ortadaki 2 yeşil yıldız Suriye halkını temsil ediyormuş.
Yemen bayrağı ise, sadece kırmızı, beyaz ve siyah şeritten oluşur.
Afganistan – Libya – Umman
Bu 3 ülkenin bayrağı da yukarıdaki bayraklarla benzerlik göstermektedir. Bunları da sona ekleyim dedim.
Dünya Bayrakları ve Bilinmeyenlar yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.