Dünyanın En Eski 8 Dövmesi

Birçok modern toplumda hala dövmelere karşı bir önyargı olmasına rağmen, dövme sanatı ve vücut modifikasyonu yeni bir şey değil. İnsanların vücutlarına 50.000 yıl öncesine kadar dövme yaptırdıklarını gösteren arkeolojik kanıtlar var. Bu erken buluntular, olası dövme aletlerinden ve vücut sanatı ile süslenmiş insan figürlerinden oluşmakta. Mumyalanmış cisimlerdeki en eski dövmeler MÖ 4. yüzyıla kadar uzanıyor.

8. Başmelek Michael Dövmeli Mumya

Michael Dövmeli Mumya

2005 yılında bir Sudanlı kadın mumyası bulunsa da, 2014 yılında vücudunda bir CT taraması yapılıncaya dek iç kısımlarındaki dövme keşfedilmedi. Tarama, Başmelek Michale’ı simgeleyen bir dövme yaptığını gösterdi. Dövmesi, Michael’ın adını M-I-X-A-H-A olarak heceleyen eski Yunan harflerini içeren bir monogramdı.

Sembol, arkeologlar tarafından kilise mozaikleri ve eserler üzerinde bulunan diğer benzerlerinden farklı olarak insan etinde ilk kez ortaya çıkmıştır. Bir ilahiyat profesörü, bu dövmeyi cinsel ihlale karşı korunmak veya çocuğu olmasına yardımcı olmak için iç uyluklarına yerleştirdiğine inanmaktadır.

7. Chiribaya Mumyaları

Chiribaya dövmesi

Chiribaya, Kuzey Peru ve Güney Şili’de İnka öncesi bir kültürdü. Kültürlerinden birkaç mumya yıllar içinde keşfedildi ve bunlardan birkaçında dövme olduğu görüldü.

1990’ların başında ortaya çıkarılan bir kadın mumyanın, yanmış bitki materyalleri içeren birkaç dövmesi var. Birçok eski dövme gibi kurum ile yapılan ikinci bir dövmesi de bulunuyordu. Bu dövmeler kuşları, maymunları ve sürüngenleri temsil eden semboller içeriyordu ve dekoratifti. Boynundaki halka dövmeler, yanmış bitkisel malzemeler kullanılarak yapılan dövmelerdir. Araştırmacılar, bu dairesel dövmelerin sadece süs değil, iyileştirme veya güçlendirme ritüelleri için kullanıldığına inanıyor.

6. Ukok Prensesi

ukok dövmesi

ukok dövmesi

Ukok Prensesi olarak bilinen mumya, mitolojideki geyik benzeri canlıları betimleyen özenli dövmeleri ile ünlüdür. Kendisinin ve kendisi ile birlikte gömülü bulunan iki savaşçı adamın dövmeleri modern dövmelere çok benziyor. Çoğunlukla çizgi ve noktalara sahip olan yaşlı mumyaların dövmelerinin aksine, bu dövmeler karmaşık bir biçimde ayrıntılı ve pigmentlidir.

Prensesin yüksek statüde ya da kutsal bir kadın olduğuna inanılıyordu çünkü altı köprülü ve eyerlenmiş atlarla gömülmüş ve güzel kıyafetler giymişti. Prensese ait göçebe insanlar olan Pazyryks, dövmeleri kişisel kimlik olarak kullandı. Sevdiklerinin öbür dünyada birbirlerini daha kolay bulmalarına yardım edeceğine inanıyorlardı.

5. Mısırlı Mumya’nın Süslü Dövmeleri

eski mısırda dövme

Dövmeli birkaç Mısırlı mumya olmasına rağmen, dövmelerin çoğu basit, çizgiler ve noktalar içeriyor. Bununla birlikte, 2016’da bir biyo arkeolog, üzerinde çalıştıkları bir mumyanın, detaylı nesneleri gösteren 30’dan fazla farklı dövmeye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu, Mısırlı biri üzerinde bir kaç dövmenin olduğu ilk mumyaydı.

Kadın mumyanın dövmeleri, nilüfer, inek, babun sembollerinin yanında “wadget eyes” denilen ve kötülüğü ortadan kaldıran güçlü bir ilahi sembolü de içeriyordu. Dövmeleri kalçalarına, kollarına, sırtına ve boynuna doğru uzanıyordu. Araştırmacılar, dövmelerinin onun dini güçleri olabilecek önemli bir şahsiyet olduğuna işaret ettiğine inanıyor.

4. Tarim Mumyaları

Tarim Havzası Dövme

20. yüzyılın başlarından bu yana, Tarim Havzası içinde ve çevresinde çok sayıda iyi korunmuş mumya ortaya çıkarılmıştır. Çölün kuruması, mumyaların çoğunu iyi durumda tuttu ve bu nedenle, cesetlerin çoğunda dövmeler tespit edildi. Dövmeler, Trakyalılar, İskitler ve Pazyryk tarafından kullanılan yönteme benzer bir delme tekniği kullanılarak yapılııyordu. Bu, diğer eski dövmeli mumyalarda bulunanlardan daha koyu dövmelere neden oldu.

Kadın mumyalardan birinin yüzünde dövme olarak yapılmış oval ve hilal ayları vardır, bu da Tanrıça ibadetini gösterir. Chrechen Man olarak bilinen erkek bir mumyanın tapınağında bir erkek Tanrıyı temsil ettiği düşünülen güneş dövmeleri vardır. İkisinin kendi grubunda şamani rolleri olabilir.

3. Kadın Dövmeli Rahibe Amunet

amunet dövme

1890’ların sonlarında Mısır’da dövmeli birkaç kadın mumya bulundu. Tüm mumyalar, Tanrıça Hathor’un rahibeleriydi ve gruptaki en ünlü mumya Amunet’ti. Keşfedildikleri sırada dövmeli kadınların fahişe ya da cariye olduğu düşünülüyordu ve dövmeleri şehvetliydi, özellikle de Amunet’in. Bununla birlikte, bugünün bilim adamları, dövmelerin, kadınları doğum sırasında yönlendirmek ve korumak için yeryüzünde bulunan Hathor’la, rahibin rahmetini temsil ettiğine inanıyor.

Bu yazımızı da tavsiye ederiz:  Finansal Futbol ve Futbol Ekonomisi

Amunet’in dövmeleri, karnının alt kısmını ve orta gövdesini kapsıyor. Ayrıca sağ göğsünün altında, dirsek eklemlerinin iç kısmında, sol omzunda ve uyluklarında da bazı dövmeler bulunmakta.

2. Bıyık Dövmeli Chinchorro Adamı

Chinchorro

Yakın zamana kadar, dövmeli Chinchorro adamının dünyadaki en eski dövmeli mumya olduğu düşünülüyordu. Bilim adamları başlangıçta vücudunu MÖ 4000 yılından günümüze geldiğini düşündüler. Ancak şimdi daha yakın zamanlarda yaşadığını belirlediler. En eski dövmeli mumya Ötzi’den daha eski birkaç Chinchorro mumyası olmasına rağmen hiçbiri dövmeli değildir.

Chinchorro adamının dövmesi, üst dudağının üzerinde bir dizi siyah nokta şeklindedir ve dövmenin ince bir bıyık gibi görünmesini sağlar. Bu işaretler bu mumyaya özgüdür çünkü başka hiçbir Chinchorro mumyasının benzer dövmeleri yoktur. Kimse emin olmasa da, araştırmacılar Chinchorro adamının dövmesinin sosyal statü veya kabile bağlılığının göstergesi olduğuna inanıyor.

1. Buzadam Ötzi

ötzi dövmeleri
Dünyanın en eski dövmelerini bulmamızı sağlayan Buz Adam Ötzi’nin keşfedilebilmiş tüm dövmeleri.

2015’te Buzadam Ötzi’yi inceleyen bilim adamları onun dünyadaki en eski dövmelere sahip olduğunu açıkladılar. Uzun yıllar boyunca, “Chinchorro Adamı” olarak bilinen mumya üzerindeki dövmenin, Ötzi’den yaklaşık 1.000 yıl daha eski ve dünyadaki en eski dövme olduğuna inanılıyordu. Yeni araştırma, Chinchorro Adamının daha önce düşünüldüğü kadar eski olmadığı ve Ötzi’nin dövmelerinin şimdiye kadar bulunan en eski dövmeler olduğu sonucunu ortaya koydu.

Ötzi’nin sol bilek, bel, gövde ve alt bacak dahil olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinde 61 adet dövmesi var. 1 ila 3 mm kalınlığında ve 7 ila 40 mm uzunluğunda 19 grup siyah çizgi vardır. Araştırmacılar, Ötzi’nin dövmelerinin şu anda en eski olmasına rağmen, dövme pratiğinin onu daha öne çıkardığını söylüyorlar. Yaşlı mumyaların da keşfedilmemiş dövmeleri olabileceğine inanıyorlar.

Yorum bırakın

Your email address will not be published.

Genel Kategorisinde Son Yazılar