12 Mart 2018’de prömiyerini yapan Mehmet Akif; 2 perde ve yaklaşık 2 saat uzunluğunda.
Yazan: Remzi Özçelik
Yöneten: Cahit Çağıran
Mehmet Akif, 12 Mart 2018 tarihinde Ankara Devlet Tiyatrosu’nda prömiyerini yaptı. Bu yıl 12 Mart, pazartesi gününe denk geldiği halde, oyunun pazartesi günü oynanması ve koltuklarımızın kenarlarında Mehmet Akif adlı oyunun kitabını görmemiz, prömiyerini izlediğim oyunu daha da güzelleştirdi.
Mehmet Akif: Mehmet Akif, yaşadığı çağı iyi analiz etmiş. Kendini iyi tanımış. Yaşadığı coğrafyayı, mensubu olduğu Türk milletini iyi bilen bir aydındır. Milli şairimiz zor günler yaşamış olsa da prensiplerinden ödün vermemiş. Benimsediği değerlerini her daim dik duruşuyla savunmuştur. Mazhar Osman’ın da dediği gibi ‘’Akif şiirlerinde dinsizliğe, kaba sofuluğa, riyakar taassuba cihat açmıştır.’’ Mehmet Akif’i değer verdiği birçok hocasından dinleyen Remzi Özçelik, kalbinin kalemiyle bir oyun yazmış.
Dekor ve kostüm tasarımı: Oyunun kostümünü de dekor tasarımını da Dilek Kaplan üstlenmiş. Dilek Hanım’ın, oyun broşüründe de belirttiği gibi: Oyunda olabildiğince soyutlamaya gidilerek mekana bağlı kalmamaya çalışılmış. Kostüm tasarımında ise sade bir kostüm ve pastel renkler tercih edilmiş. Ayrıca meraklısı için oyun broşüründe kostüm eskizleri de var.
Koreografi: Oyunun koreografisini, son zamanlarda gittiğim oyunlarda adını sıkça duyduğum Burçak Işımer üstlenmiş. Gerek denizin canlandırılması olsun gerekse kan betimlemeleri olsun, Burçak Işımer’in elinin değdiği bütün oyun boyunca hissedildi. Emeğine sağlık.
Oyunculuk: Oyunculukları beğendim. Abartısız ve duygulu bir oyunculuk sergilediler. Emeklerine sağlık. Bazı yerlerde kopukluklar var gibiydi. Ancak oyunun prömiyerini izlediğimi düşünürsek bunlar gayet doğal. Tabiri caizse, zamanla oyun oturacaktır. Şimdiden alkışları bol olsun…
Genel olarak: Remzi Özçelik’in oyun broşüründe de belirttiği gibi Mehmet Akif’i oyun olarak yazmak kolay değil. Oyuna beraber gittiğim arkadaşım çok beğense de benim çok içime sinmedi. Kötü değildi. Kesinlikle izlenir ama bana biraz lise zamanlarında okullarda oynadığımız tiyatroları anımsattı. Bunun da konunun ele alınışıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Oyun bana çok parçalı geldi diyebilirim.
Biliyorum konu kolay değil. Hatta beraber giden iki kişi oyun hakkında çok farklı yorumlarda bulunabilir. Sanırım bu da ele alınan konuya bakış açısıyla ilgili bir durum. Ama ben şahsen daha orijinal bir oyun bekliyordum. Tabii bununla beraber -özellikle- aralarda mikrofon kullanılmadan, solo söylenen türküler çok ama çok hoşuma gitti. Sadece bu türküler için bile gidilir derim.
OYUN EKİBİ:
DEKOR – KOSTÜM TASARIMI
DİLEK KAPLAN
IŞIK TASARIMI
ÇETİN ATAY
MÜZİK
NEDİM YILDIZ
KOREOGRAFİ
BURÇAK İŞIMER
YÖNETMEN YARDIMCISI
ENGİN ÖZSAYIN
ASİSTAN
BURCU KAHYAOĞLU
SAHNE AMİRİ
AYSEL ERDOĞAN
KONDÜVİT
FEVZİ YAZAR
GAMZE GÜNCER
IŞIK KUMANDA
ŞEFAAT SALCI
SUFLÖZ
FATMA KIŞ
KADIN TERZİ
GÜLESER OGAY
SİNEVİZYON SORUMLUSU
ERDEM TAŞDELEN
MAKYÖZ
RÜVEYDA ERDEM KOCAKAYA
OYUNCULAR
AYŞE YILDIZ AKINSAL
ÖZLEM KALKAN
ALPAY ULUSOY
ALEV ARSLAN
MÜGE SEFERCİOĞLU
ÜMİT HASRET ASLAN
ENGİN ÖZSAYIN
DURMUŞ ÇELİKEL
MEHMET TOLGA GÜNAY
DARA TAN
TURGAY KILIÇ
DİLER ÖZTÜRK
SEDAT KEÇECİ
CANER KEÇELİ
KADINLAR KOROSU
BURCU KAHYAOĞLU
GİZEM ŞİMŞEK
SİMGEM BAYKARA
ESİN DURSUN
PINAR ÇAKMAK
BAHAR AKSOY
ERKEKLER KOROSU
DİLER ÖZTÜRK
CANER KEÇELİ
ADNAN ULUSİNAN
CEM BAKIR
ŞAFAK AYYILDIZ
TUĞBERK AKSU
*Mehmet Akif oyun tanıtım broşürü
Not: Oyunlarda yaptığım eleştiriler akademik anlamda çözümlemeler içermemekle birlikte, herhangi bir tiyatro tutkunu gibi pratik eleştiri niteliğindedir. Bu nedenle ele alınan konular yüzeysel cümlelerle ve çözümlemelerle değerlendirilmektedir. Kısacası basit tiyatro anlayışıyla herkesin anlayabileceği basit analizler yapıyorum. Bu anlamda akademik açıdan eksiklerim olursa mazur görülmesini canı gönülden isterim. Amacım insanı anlatan tiyatro sevgisini aşılamak. Elimden geldiğince…
Umarım faydalı olmuştur. Ayrıca eksik gördüğünüz kısımları ya da oyun hakkında başka fikirlerinizi ve bakış açılarınızı yoruma yazarsanız çok memnun olurum.
Tiyatro kardeşliktir. 😀