Bilmem pek takip eder misiniz, son dönemlerde, özellikle geçtiğimiz 5 yılda cep telefonlarımız yakın dönem bilgisayarlarına eş değer bir kuvvette beygir gücüne sahip olmaya başladı. Telefonların artan RAM’leri, ekran çözünürlükleri, bellek kapasiteleri beraberinde arkasında saklanan kocaman bir piyasayı gün yüzüne çıkardı; Mobil oyun piyasası. İlginizi çekebildiysem bakalım bakalım mobil oyun piyasası ne kadar büyük…
Öncelikle kimlerle kapıştığını ortaya koymalıyız. Mobil oyun piyasasının rakipleri: Bilgisayar oyunları ve oyun konsolları. Rakipleri arasında yaklaşık %25lik bir gelir farkı var yani dünya çapında oyunlardan elde edilen gelirin %25’i konsol oyunları, %24’ü bilgisayar oyunları%51’i ise mobil oyunlarından oluşmakta. İstatistikler açık ve net bir şekilde odadaki file işaret ediyor. Aynı şekilde mobil cihazların gelişmesindeki hızını da.
Bu istatistiğe bakarak başka bir şeyi daha anlıyoruz: insanlar akıllı telefonlarına oyun indirip oynuyor ve oyun içi reklamlardan veya oyun içi satın alımlardan mobil oyun şirketlerine para kazandırıyorlar. Hatta bir başka istatistik şöyle, akıllı telefon satın alan insanların %62’si ilk bir hafta içinde en az bir oyun indirip oynuyor.
Sistematik gidelim; sırada şu soruyu soralım, mobil oyunlar insanların hayatında ne kadar yer kaplıyor? Bunun için istatistik yapmışlar ve şöyle: Telefonda geçirilen ortalama sürenin %43’ü. Düşünün telefonlarla günde 3 saat geçiriyor iseniz bunun 1 saat 15 dakikası oyunda oluyor istatistiğe göre.
Şimdi özetleyecek olursak Dünya Oyunları Odasında bir fil var ve kimse onu fark etmiş değil. Pastanın %51’ini yemiş biz hiç bunu konuşmuyoruz.
Benim vermek istediğim bir örnek var, konuyla hem ilgili hem de değil. BlizzCon takip edenler bilir, Blizzard adlı oyun camiasının efsane şirketinin düzenlediği yeni yıl için planlarını ve oyunlarının geleceğini anlattığı bir platform. Bu, toplantı diyelim artık, bilgisayar oyuncularının toplandığı bir yer ve abartmıyorum gerçekten müthiş eğlenceler düzenliyorlar. Neyse konumuz BlizzCon´da yapılan bir açıklama, bu açıklama Diablo serisi ile ilgili ve müşteriler bu haberi sanki gurbetteki sevgilisine kavuşmayı bekleyen bir genç gibi bekliyor, bilemezsiniz… Uzun zamandır tabiri doğru ise Blizzard tarafından pek sevgi görmeyen bir oyundu ve oyunculara çok büyük açıklama var denilince büyük beklentiler içine girildi.
Açıklama zamanı geldi, efsane ışık oyunları süper bir sinematik giriş; ardından yapılan büyük açıklama, “DIABLO: Immortal mobil oyunu”kalabalık birden karıştı ve insanlar belki de haklı olarak sinirlendi. Bilgisayar oyuncusu olan müşterilerini böyle ilginç bir hamle ile kızdıran Blizzard ekibine ilk sorulan soru bunun gecikmiş bir 1 nisan şakası mı olduğuydu. Bu soruyu soran adam sonrasında kısa bir şöhret yaşadı. Yalnız bu soruya gelen cevap daha da ilginçti “Hepinizin akıllı telefonu yok mu?”. Bu cevabın üstüne zaten odadakiler kafayı sıyırdı ve oradan ayrılmaya, yuhlamaya başladı.
Neden bu örneği veriyorum diye içinizden soruyorsanız hemen buna bir açıklık getireyim, Blizzard şirketi yukarıda bahsedilen istatistiklere baktı ve haklı olarak mobil oyun camiasına atılmak istedi; başarısız oldu demiyorum ama bekledikleri gibi olmadı. Evet para orada ancak bu açıklamadan sonra şirketin değeri hızlı bir düşüş gösterdi.
Toparlayacak olursam akıllı telefonlar için oyun yapın ama dikkatli olun, para orada. Kolay gelsin.
Doğru söylemişsiniz. “Para” mobil uygulamalarda. Öyle çok büyük ekipler, büyük yatırımlara da gerek yok. Bilgisi olanın girişim yapacağı açık bir pazar.