Pandemi sürecinde kendimi bu müziği ciddi ciddi ve de içli içli dinlerken bulunca bahsetmeden olmaz diye düşündüm..
Nedir arabesk? Dilimize aslında Fransızcadan geçen bu sözcük Arap tarzı anlamına geliyormuş fakat Arap müziği değil bir Türk müziği türü imiş. Klasik Arap müziğinin Klasik Türk müziğinden büyük ölçüde farklı olması yönüyle Türk müziğinde benimsenmemiş. Daha sonraları Türk Sanat müziği ve Türk Halk müziğine Arap ezgileri ve usülleri eklenerek arabesk müzik doğmuş. Biraz arama motoru, özgün ansiklopedi gezerek edinebileceğiniz bilgiler bunlar;)
Ben neden seçtim bu konuyu peki? İlk başta da söylediğim gibi korona günlerinde adeta içine düştüğüm bir girdap oldu bu müzik. Ömrümün bundan önceki yıllarında pek dinleyip aşina olduğum bir müzik tarzı değildi açıkçası -belki başka bir sefere de bunun dışında ne tür müziklerin peşinde olduğumdan bahsederim- fakat arabesk artık kendimi sık sık dinlerken bulduğum bir müzik haline geldi. Kendimce bir dinleme listesi oluşturduğum dahi söylenebilir. İlk sırada tabii ki Müslüm Baba, onu takiben hemşehrim İbrahim Erkal var. Mahsun Kırmızıgül filmleriyle şarkılarından daha çok muhatap olduğum bir isimken yıkılmadım ayaktayım parçasının sözleri ile listede sevilenler arasında yerini alıyor. Orhan Gencebay, kendisi yaptığı müziğin devrimci arabesk olarak tanımlanmasına karşı çıkan Ahmet Kaya, Acıların Kadını Bergen, Ümit Besen, Yıldız Tilbe, Tatlıses gibi uzayıp gidiyor dinlenecekler listesi.. Bir de en çok dinlenen parçaların yeni aranjeleri var bazılarını çok sevdim ben özellikle Timuçin Esen’in Müslüm filmi için seslendirdiği Baba şarkılarını da söylemeden geçmeyeyim. Sözlerine dikkat ediniz Baba’nın şarkılarının özel ricamdır..
Bir gazete haberinde pandemi döneminde en çok Müslüm Baba dinlendiğini okumuştum. Sonrasında yeni nesil müzik platformlarından ünlü bir tanesi de pandemi yazında Türkiye’de en çok dinlenen 20 şarkıyı açıkladı: ben tek tek isim vermeyeceğim siz zaten o şarkıları bir yerlerde mutlaka duydunuz bence:) listede benim dikkatimi çeken arabeskten çok arabesk-rap parçaların çoğunlukta olması. son yıllarda icracısı, kalitesi, çeşitililiği ve de dinleyicisi de ciddi artan bir müzik oldu arabesk-rap. Kabul edelim demek ki seviyoruz bu tarzı ülkece:)
Velhasılı sözü bir toparlayacak olursam, siz bu yazıyı ne zaman okuyorsunuz bilmem ama ben ancak gece fırsat bulup yazabildiğimden konuda yeri gelmesine ithafen geceye bir parça hediye etmeden geçemeyeceğim: Müslüm Baba’dan gelsin ”Bunca gamı bunca derdi” zalım felek bize mi verdin diyor başımızdaki pandemi ve salgınların her türlüsünü!* sağlıkla huzurla atlatabilmeyi diliyorum. Esen kalınız dostlar..
Kendisine özğün müziği ve sözleri hiç bir zaman unutulmayacaktır….sayğıyla anıyorum.
teşekkür ederiz.