Bağlandı yollarım kaldım çaresiz,
Gayri dünya bana aralandı gel gel.
Derildi dertlerim artsız arasız,
Üst üste dizildi sıralandı gel gel.
.
Karac’oğlan’ın eşsiz güftesini üstat Belkıs Akkale’den dinlemenizi salık veririm.
.
Uzun bir aranın ardından yeniden birlikteyiz. Okuyacağınız satırlarda evde nitelikli kahve demlemenin hesap kitabını yapacağız. Arzu ederseniz başlayalım.
Yıllardır oturduğum her masada katıldığım her sohbette, lafı açılırsa, evde nitelikli kahve demlemenin mümkün olduğundan bahsederim. Hasmımı ikna etmek için dil dökerim. Ekseriyetle, camiaya bir nitelikli kahve sevdalısı daha kazandırarak gayretimin meyvesini alırım. Maruz kalanlar iyi bilirler, işbu müsabakalardaki en kuvvetli silahım “Ekonomi” başlığı altında anlattıklarımdır. Rakamlar, sayılardır. Rasyonel tutumumdur.
Sual: Orta kalite çekirdek ve kolaylıkla ulaşılabilir hazır su kullanarak, 1/16,6 brew ratio ile elde edilen 250 ml’lik özüt kaç kuruş tutar?
Yanıt: Birkaç kuruş tutar!
Daha iyi anlaşılması adına madde madde hesaplayalım:
1) Çekirdek: Çekirdek olarak -eşe dosta gönül rahatlığıyla önerdiğim- Colombia Santander El Calapo Organic’i seçiniz. Yazının yayımlandığı tarihteki kur üzerinden 250 gramı 53 TL’ye satılıyor. Buradan hesap ederseniz, tek kişilik demlemede kullanacağınız 15 gram kahvenin ücreti 3,18 TL olacaktır.
2) Su: Köşe başındaki büfeden dahi alınabileceğiniz -görece pahalı hazır su markası- Erikli kullanınız. Gün itibariyle, büfeden büfeye fiyat farkı olabilir, beş litrelik su 4,5 TL’ye satılıyor. Buradan hesap ederseniz, (demleme için kullanacağınız 250 ml + kağıt filtreyi ıslatmak ve ekipmanı ısıtmakta kullanacağınız 100 ml) 350 ml suyun ücreti 0,315 TL olacaktır.
3) Kağıt Filtre: Güncel kur üzerinden yüz adet Hario O2 kağıt filtre 45 TL’ye satılıyor. Çarpıp bölerseniz demlemede kullanacağınız filtrenin ücreti 0,45 TL olacaktır.
Şimdi!
Can alıcı noktaya geldik. Farkına varacağınız üzere fiyatlara dripper, server, kettle, hassas terazi ve grinder’ı dahil etmedim. Etmeye de niyetim yok. Zira nitelikli kahveye gönül vermiş her birey söz konusu edevatı çoktan edinmiş olmalıdır. Ek olarak, bunlar ömürlük yatırımlardır. Ömür boyu kullanım sayısı belirlenemeyeceğinden fincan maliyeti hesaplanırken göz önünde bulundurulması olanaksızdır. Bendenizin hesaba kattıkları ise sarf malzemeleridir.
Kısa açıklamamın ardından cebinizden çıkanları toplamaya geçelim.
BİR FİNCAN NİTELİKLİ KAHVE DEMLEMEK İÇİN:
Kahve: 3,18 TL + Su: 0,315 TL + Filtre: 0,45 TL + Bir miktar emek ve zaman = 3,945 TL + Bir miktar emek ve zaman
Sıradan bir kafede içeceğiniz “şey” ‘in 15-16 TL olduğunu düşünürseniz evde 4 TL karşılığında nitelikli filtre kahve demlemek kârlı görünüyor. Seçim sizin!
Bitirirken, yukarıda yapılan hesapların Dolar kuru ve enflasyon ile bağlantılı olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Yazıyı yıllar sonra okuyacak kahveseverlerin içinde bulunacağı hal, vaziyeti merak etmeye başladım bile.
.
Selamlar!
*Ayrıca, kahveyle ilgili diğer yazılarıma buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
yazıyı okuyunca aklıma kahve ile ilgili iki şey geldi: biri üniversitede çevirdiğim kahve metni, diğeri de Nazan Bekiroğlu’nun Mücella isimli romanında kahve üzerinden ekonominin durumunu ele verişi.. zaman geçse de kahve sevdası ve ekonominin hali pür melali değişmiyor bu coğrafyada..